Konferencija koalicije novinarskih i medijskih udruženja: #PodržiKRIK

Hapšenje organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka glavna je tema medija u Srbiji nedeljama u nazad. Uzmenirujući snimci žrtava koje se povezuju sa tom kriminalneom grupom, svakodnevne naslovne strane u tabloidima, emisije na televizijama sa nacionalnom frekvencijom – sve su to načini na koje građani i građanke dobijaju informacije o delovanju pomenute kriminalne grupe. Najviši državni funkcioneri govore o ovom slučaju kao primeru borbe države sa organizovanim kriminalom. Ova medijska buka nastala je nakon što je Belivuk sa još 16 saradnika uhapšen 4. ferbuara. Pre toga, mediji pod kontrolom vlasti nisu se bavili ovom kriminalnom grupom. Ipak, profesionalni mediji, na čelu sa redakcijom KRIK  izveštavali su o delovanju ove grupe, kao i o njenim vezama sa državom godinama unazad. Državne institucije, kao po pravilu ostajale su neme na dokaze iznete u tim medijima.

Konferencija za novinare predsednika Srbije na kome su prikazane uznemirujuće slike ubijenih za koje se sumnja sa su žrtve Belivukove grupe bila je povod za pitanje novinarke KRIK-a Milice Vojinović, zbog čega generalni sekretar Vlade Novak Nedić koji je bio blizak grupi Veljka Belivuka nije saslušan u istrazi protiv ove kriminalne grupe. Na to pitanje predsednik je izbegao  konkretan odgovor, nazvavši novinarku nepristojnom i nevaspitanom. Nedugo nakon ove konferencije, najpre u tabloidima objavljuju se tekstovi o navodnoj vezi novinara i novinarki redakcije KRIK-a sa pomenutom organizovanom kriminalnom grupom. Sa naslovnih strana tabloida, ove tvrdnje prenete su na najuticajniju televiziju sa nacionalnom frekvencijom – Pink.

Osnova za ovu kampanju bio je interviju oca nestalog mladića koji je rekao da ga je Belivuk uputio da se javi ovom istraživačkom portalu. Nakon toga, mediji pod kontrolom vlasti svakodnevno objavljuju tvrdnje o navodnim vezama između novinara i novinarki i organizovane kriminalne kriminalne grupe koja je učesnik u jednom od najtežih sukoba mafije u Srbiji. Naime, u tom ratu prethodnih godina ubijeno blizu 50 ljudi, a prema pisanju KRIK-a najmanje 15 njih je nestalo.

Kampanja protiv redakcije KRIK-a na koju državno telo osnovano da bi zaštitilo novinare i novinarke nije reagovalo uprkos brojnim apelima, prema tvrdnjama članova i članica šest medijskih udruženja, bila je povod da oni istupe iz Vladine radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara. Jedina reakcija nadležnih bilo je sapštenje Ministarstva kulture i informisanja u kome je apelovano na „medije i aktere javnog života da se uzdrže od iznošenja kvalifikacija i insinuacija da su pojedini mediji i novinari povezani sa kriminalnim aktivnostima organizovanig kriminalnih grupa.“ Rečeno je da novinari i novinarke moraju imati uslove da obavljaju svoj posao i da njihovu bezbednost niko ne sme da se ugrožava. Sa druge strane, kampanja protiv KRIK-a nije obustavljena.

Konferencija koalicije novinarskih i medijskih udruženja

Danas je ispred Narodne skupštine, kao reakcija na nereagovanje državnih institucija na napade na KRIK organizovana konferencija za medije, na kojoj je predsednik NUNS-a Željko Bodružić rekao je da „vlast konstantno generiše mržnju i stvara izuzetno nepovoljan i nebezbedan ambijent za nezavisne novinare i medije“ te da su očekivali da se državne institucije oglase i da zaštite „hrabre novinarke i novinare koji svojim profesionalnim radom razotkrivaju korupciju i kriminal“. On je istakao da se jasno vidi nepostojanje volje da se „katastrofalno stanje na medijskooj sceni popravi“. Podsetio je na neprestane napade na nezavisne medije putem provladinih medija, govora iz Narodne skupštine, pa sve do obraćanja najviših državnih službenika. On je najavio zajedničku akciju u sklopu koje će se dogoditi protesti, kampanja putem društvenih mreža i svakodnevno alarmiranje domaće i međunarodne javnosti. Istakao je da je ova koalicija odlučna da zaštiti nezavisne novinare i novinarke i izbori se za slobodu medija u Srbiji.

Dojčinović odgovara novinaru Srpskog telegrafa (foto: KRIK)

Glavni i odgovorni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović podsetio je da je redakcija na čijem je čelu meta različitih napada od njenog osnivanja 2015. godine, ali da je ovoga puta napad najopasniji, jer ih „svrstava u klan koji se nalazi u mafijaškom ratu“. Prema njegovim rečima, razlog napada na KRIK je to što ova redakcija godinama piše o vezama predstavnika vlasti sa Belivukovom grupom, te da je cilj kampanje da se te veze izbrišu, da se priča obrne i da se prikaže da država nije imala veze sa kriminalom, nego da su to bili novinari i novinarke KRIK-a. On je istakao da novinari i novinarke nemaju mehanizme da se zaštite, dok oni koji ih napadaju imaju svu podršku vlasti.

Ranije je novinarka KRIK-a, Bojana Pavlović istakola da je njihova jedina zaštita – javnost.

Zbog toga je važno da kao građani i građanke ove zemlje, u moru informacija koje dobijamo sa svih strana budemo svesni značaja nezavisnih medija za sve nas. Slobodno novinarstvo je preduslov za slobodno društvo.

Redakcija Zoomer pruža podršku redakciji KRIK i osnažuje ih da nastave svoj posao da obavljaju na profesionalan i odgovoran način, kao što su to i do sada činili.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još