KINA I MONGOLIJA: 431 osoba nestala u narandžastom balončiću

Masivna peščana oluja u kombinaciji sa već visoko zagađenim vazduhom, pretvorila je nebo u Beižingu u ježivu narandžastu maglu u kojoj se ne može videti ni prst pred okom.

Ova oluja potiče iz pustinje koja se proteže u unutrašnjoj Mongoliji. Mediji su izvestili da je do sada najmanje 341 osoba prijavljena kao nestala u susednoj Mongoliji koja je takođe bila pogođena ovom prirodnom katastrofom.

Indeksi kvaliteta vazduha u Kini zabeležili su u ponedeljak ocenu „opasnih“ 999 dok su putnici putovali na posao po gustom, tamnom vazduhu preko kineske prestonice i dalje na zapad.

Na fotografijama iz Pekinga, u kojima živi 21,7 miliona stanovnika, vide se neboderi i automobili obavijeni gustim narandžastim velom. Indeksi kvaliteta vazduha beleže ocenu „opasnosti“, vlasti savetuju stanovnike da ostanu u zatvorenom.

Dok na Twitter-u neki ljudi pokušavaju da na umetnički način prikažu ovu nepogodu, stanovnici Ningkije, na zapadu Kine, koji su se probudili usred noći osećajući se kao da ne mogu da dišu, objašnjavaju da ovako nešto ne pamte decenijama. Koliko je ovaj vazduh silan pokazuje i komentator na Veibou gde se neko našalio da se osećaju kao da trebaju naučiti kako jahati na kamili.

Peščane oluje su relativno česte u ovo doba godine u Kini i obično se pripisuju vetrovima koji duvaju preko pustinje Gobi, ali dugogodišnji stanovnici kažu da godinama nisu videli ovoliko ozbiljne posledice.

Krčenje šuma velikih razmera takođe se smatra faktorom prolećnih oluja prašine, a Kina pokušava da pošumlja i obnovi ekologiju regiona kako bi ograničila koliko se peska unosi u glavni grad.

Peking je zasadio „veliki zeleni zid“ drveća kako bi zarobio prašinu i pokušao da stvori vazdušne prolaze koji kanališu vetar i omogućavaju brži prolazak peska i drugih zagađivača.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još