Kako prepoznati dezinformacije o ratu Izraela i Palestine

Otkad su se pojavile vesti o ratu Izraela i Hamasa, platforme su preplavljene dezinformacijama. Može biti izazovno da se u velikom broju objavljenih sadržaja razvrstaju informacije i odredi koji su izvori i tvrdnje verodostojni. To je naročito teško kada se u kontekst uključe političke objave ili slike koje izazivaju snažne emocionalne reakcije. S hiljadama mrtvih ljudi i složenim društvenim, političkim i verskim porukama koje okružuje sukob, lako je opteretiti se i zbuniti tražeći verodostojne vesti.

Kako prepoznati lažnu vest?

Evo nekoliko saveta koji mogu pomoći da odvojite činjenice od dezinformacija kada govorimo o poslednjem ratu u Gazi.

  • Analizirajte do koje vrste informacije ste došli i budite oprezni pri deljenju istih

Obavezno razmotrite da li postoje dokazi za određene tvrdnje i konsultujte više proverenih izvora. Razmislite odakle potiču informacije koje konzumirate – je li to TikTok video, mim na Instagramu ili medijski izveštaj, kao i koja bi mogla biti njihova svrha. Od početka sukoba, obmanjujući sadržaj kružio je društvenim mrežama i privukao milione pregleda. Poput snimaka video igara koji se predstavljaju kao ratni videi Izraela i Hamasa.

  • Imajte na umu da je u vandrednim situacijama mnogo lažnih vesti

Informacije mogu biti retke ili da se veoma brzo menjaju sa promenom dešavanja. U trci za vest, dezinformacije su često te kojih ima mnogo više. Može biti teško razdvojiti prave snimke od lažiranih objava objavljenih zarad lajkova, klikova ili loše namere.

Platforme društvenih mreža ne usklađuju uvek sadržaj na prikladan način. Iks (Tviter) je prošao kroz velike promene otkako je promenjen vlasnik ove mreže. Mask je sam istakao dva profila poznata po širenju dezinformacija nakon početnog napada Hamasa u objavi koju je kasnije izbrisao.

  • Potražite verodostojne izvore informacija

Iako je lako pasivno se oslanjati na algoritam društvenih mreža u potrazi za novim vestima, vredno je samostalno potražiti proverene informacije. Algoritmi društvenih mreža možda neće prikazivati ​​mnogo verodostojnih vesti ili mogu stvoriti informacioni mehur koji samo učvršćuje vaša vlastita uverenja.


Istinitošću najudarnijih vesti koje su proteklih meseci kružile internetom su se bavili i portali poput Euro News, Deutsche Welle i Reuters Institut. Ovo su dezinformacije vesti koje se navode na pomenutim portalima.

Izvor: x.com/screenshot

Video snimak izraelskog vazdušnog udara na Gazu u maju 2023. godine netačno je predstavljen na društvenim mrežama kao prikaz odmazde za iznenadni napad 7. oktobra od strane palestinske islamističke grupe Hamas. Izrael i militantna Islamski džihad grupa u Gazi razmenjivali su raketne udare u maju 2023. godine, sve dok nije postignut prekid vatre posredstvom Egipta 14. maja. Video prikazuje vazdušne udare u Gazi u maju 2023. godine i datira pre nego što su se dogodili napadi 7. oktobra„, piše reuters.com.

Ovaj viralni video, sa više od 50.000 pregleda, je lažan. On prikazuje marokanskog fudbalskog igrača Jawada El Yamiqa kako maše palestinskom zastavom nakon što je njegov tim pobedio Kanadu na Svetskom prvenstvu 2022. godine u Kataru. Nekoliko međunarodnih medijskih izveštaja pokrivalo je događaj u to vreme i fotografisalo radost. Pomenuti video može, na primer, da se pronađe na YouTube-u. Ako pažljivo pogledate, možete videti još jednog čoveka u klipu kako maše marokanskom zastavom pored El Yamiqa. Marokanski tim je nekoliko puta mahao palestinskim zastavama nakon svojih pobeda„, navodi dw.com.

Jedan video zavaravački tvrdi da prikazuje intenzivan okršaj između izraelskih snaga i boraca Hamasa. Pomoću pretrage slika unazad, The Cube je otkrio da je video snimljen 2017. godine u meksičkoj saveznoj državi Tamaulipas. Opis videa na YouTube-u tvrdi da prikazuje razmenu vatre između policijskih službenika i narko-kartela„, prenosi euronews.com.

Kada istražujete o ovakvim događajima , ne zaboravite da proverite da li određeni medij poštuje etičke norme i standarde. To uključuje tačnost, transparentnost i nezavisnost. Preuzimanje odgovornosti za traženje i deljenje kvalitetnih informacija važno je kako ne bismo stvarali zabunu na internetu.

Izvor: News Literacy Project
Naslovna fotografija: Pixabay

Teodora Brkić
Teodora Brkić
Studentkinja novinarstva, radoholičarka i knjigoljubac. Ako ne znate gde je, naći ćete je u pozorištu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još