JOKER OUT: Publika zna da smo realna stvar, ne samo nastup od tri minuta

Pre nego što je frontmen slovenačkog benda Joker Out prošlog petka poklekao pred srpskom publikom i na njen zahtev odsvirao „Đurđevdan“, popularnom bendu koji je međunarodnu prepoznatljivost stekao na ovogodišnjoj Evroviziji uručena je Zlatna ploča za singl „Carpe Diem“. Tim povodom za Zoomer govore Jan Peteh i vokalista Bojan Cvjetićanin, kome je zbog srpskog porekla domaća publika posebno privržena. Bojan i Jan nam otkrivaju kako sa distance gledaju na evrovizijski uspeh, detalje turneje, ali i kada izlazi željno iščelivani treći album.

Koji grad vam je na dosadašnjoj turneji bio najupečatljiviji? Na kojoj destinaciji biste voleli da nastupate a da ovog puta niste imali priliku?

Najlepše nam je bilo u Irskoj, Engleskoj, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Srbiji, Hrvatkoj i Sloveniji. Ove godine ćemo propustiti par država u koje bismo voleli da odemo, to su Italija, Šanija, Portugalija, Maroko, ima ih. Mislim da ćemo sledeće godine svirati u nekim državama koje smo ove propustili. Ništa nije fiksirano ali tim nam je već namignuo da bismo sledeće godine mogli da idemo u Australiju, Ameriku i Japan. Želimo i da se vratimo u mnoge, pogotovo u region. Stvarno nam je blisko, domaće, publika je topla, lepše su nas primili nego što smo mogli da očekujemo. Baš ljubav.

Znači i sledeća godina je rezervisana za turneju, da li možemo da očekujemo neku novu muziku ili ćete biti zauzeti nastupanjem?

Prvo polugodište 2024. godine ćemo preživeti u Londonu, gde idemo da stvaramo i da snimimo novi album. U martu i aprilu nas čeka jednomesečna turneja, zatim letnji festivali i krajem godine još jedna hedlajnerska turneja. Tako da će u sledeću jesen izaći novi album. Nadamo se. (smeh)

Da li je tačno da će sledeći album biti na više jezika?

Tačno je. Trebalo bi da bude na barem tri jezika, to su naravno slovenački, srpski i engleski, a moguće je da ubacimo još koji.

Neočekivani bum nakon Evrovizije vam je u jednu ruku pružio odskočnu dasku, a u drugu možda naturio prefiks koji nije uvek najcenjeniji u umetničkom svetu. Kako sada posmatrate to?

Apsolutno bih rekao da je to za nas odskočna daska. Verujem da je rezultat koji smo dostigli znak toga da nismo samo evrovizijski izvođači, već da smo publici dokazali da postoji neka priča i duži period u kom stvaramo i da je ovo realna stvar, a ne samo nastup od 3 minuta. To da dolazimo u Evropu, da ljudi kupuju naše karte i sat i po pevaju naše pesme je dovoljni pokazatelj za nas da je Evrovizija bila katapult koji možeš samo da zaželiš, ali da smo prešli taj momenat od par minuta.

Da li održavate prijateljstva stečena na Evroviziji?

Družimo se dosta, da. Sa Karijom, Lukom Blekom i još mnogima, Monika iz Litvanije, Let 3, na vezi smo s momcima iz San Marina, svirali smo čak sa Wild Youth na engleskoj turi.

Gde volite da provodite vreme u Beogradu?

Jan je bio tu samo na nastupima, ali ja sam u Beogradu najviše oko Cetinjske, reći ću Marsh. (smeh)

Šta mislite o društveno angažovanoj muzici, da li postoje teme do kojih vam je posebno stalo?

Mi smo se kao bend dogovorili da se politički ne opredeljujemo. Mi smo grupa muzičara i uvek se izjasnimo ako je u pitanju kršenje ljudskih prava, ali za druga politička pitanja nismo prava adresa. Ne čini nam se da je fer da utičemo na ljude jer naše mišljenje, samo zato jer smo poznati i imamo neki uticaj, nikako ne mora da bude objektivno pravilno. Što se tiče ljudskih tema, o njima već pevamo u svojim pesmama. Naša uloga je da okupljamo ljude u zajednički prostor i u njima svaramo osećaj bliskosti, ljubavi i jedinstva.

Fotografije u tekstu: Jovana Cvetković (1), universalmusic.rs / Katja Kodba (2)
Naslovna fotografija: Virgin Music, promo

Nina Marić
Nina Marić
sêdim u montaži

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još