Formiranje MIMšljenja

Valjda sam nekad 2017. godine prvi put po fejsu otvorio stranicu Savez ksenofobnih Čarapana.
Ja sam studirao u Beograd, jedna moja drugarica iz srednje u Niš. Mene nerviralo što Beograđani tvrdili da mi govorimo ki Leskovčani, nju nerviralo što Nišlije tvrdili da mi govorimo ki Ere.
Rešili smo da napravimo neku kruševačku mim stranicu, mi da glumimo prosečnog Čarapana
kojem svi živi smetu, neki ksenofobni lik koji hejtuje „Kosovare“, Beograđane, Crnogorce,
Bosance i tako to, a usput malo i kosovsko-resavski dijalekat da se promoviše. Neki prosečni
čarapanski džabalebaroš mimovi, uz dijalekatski začin. I tako se rodi Savez ksenofobnih
Čarapana.

I beše fino, zanimljivo. Jes’ da ta drugarica još u startu otpala kao mimerska snaga jer je
antitalenat za mimove, al’ dobro, bar je moralna podrška. Mogu da kažem da je SKČ bio skoro pa velika stranica (Noizz nas turio u jedan članak, eej!). Danas fejsbuk SKČ više ne postoji, a na instagram gašen dva-triput, tako da sadašnja inkarnacija (tj. dve inkarnacije, jerbo sad popularno da se ima i rezerva, a s obzirom da me kodža put gasili i ja imam rezervu) ima manje od dve i po ‘iljade pratilaca, no, to nije poenta ovog teksta. Poenta je to što vi ljudi mlogo bre ozbiljno svatate nas mimere!

Nego, d’ijemo po redu. Prvo šta su mimovi i mimeri. Internet mim ili mema (eng. Internet meme) je ideja, preneta obično u forme kombinacije teksta i slike ili kratkog videa, koja ima
humorističku namenu i deli se uglavnom preko društveni’ mreža. Kod nas su mimovi delimično evoluirali od postera sa Vukajlije (Vukajlija je jedan stari sajt što tako bio za zafrkanciju). Normalno, imali su uticaj i zapadnjački mimovi. Uz termin mim za zafrkantske slike i snimke se ustalio i termin mimer za onog što mimove pravi. Mimeri su stranice koje kače mimove, tačnije administratori fejsbuk i instagram mim stranica.

Za ovi’ nekoliko godina što sam mimer, primetio sam vrlo opasan i nezdrav trend. Osnovci i
srednjoškolci, ponekad i studenti, gledu u mimere ki u neke uzore. Ne znam štopa se to događa, al’ događa se. Deca zaprate stranicu po fejsu il’ instagramu i tog nekog što vodi stranicu gledu ki da je neki sveznajući vožd. Znam, jer sam sretao to i po moje stranice. Deca me ispituju za mišljenja o politike, za verske stavove, za zdravstvene stvari. Na osnovu moji’ reči posle većaju šta je dobro a šta loše, trude se da mi se približe po stavovima. Umesto da istoriju uče iz udžbenika i naučni’ radova istoričara od zanata, tinejdžeri pitaju iks-ipsilon mimera. Umesto da o vere uče od teologa i sveštenika, tinejdžeri pitaju iks-ipsilon mimera. Opšta informisanos’ i stav prema neke rendom javne ličnosti? Pogodili ste, iks-ipsilon mimer. Razna sam pitanja dobijao i bivao preozbiljno svatan. Bilo je čak i pitanja „da l’ da idem u policiju/bolnicu jer se to i to desilo“…

Ovo je, naravno, dovelo do toga da delu mimera udari „slava“ u glavu. Veliki broj omladinaca
koji grade svoja mišljenja prema tvojim rečima pretočenim u donekle smešne sličice – pa kojem to da ne udari u glavu? Ned’ da lažem, imao sam i ja momente ‘de se osećam ki da sam nešto mlogo krupno. Al’ ja sam umeo da se otreznim, kažem sebe „jes’, ti si samo neki tamo dečko što pravi smešne slike“. Al’ neki mimeri umisle da su veliki mislioci i voždovi jer imaju toliko i toliko ‘iljada pratilaca i zadnji mim o Vučiću im ima toliko i toliko stotina lajkova. Sve je nekako više mimera koji nisu… pa, mimeri. Nisu smešni. Nisu zafrkancija. Sve se više tu iznose neka ozbiljna mišljenja i oštri stavovi bez trunke humora. Mimeri počeli da liče na poletičare. Bude jedan mim, pa tri objave ‘de nadmeno iznose svoje stavove. A dečurlija guta njiove reči ki džukela koru ‘leba.

Ned’ sad ovde da tupim o idejama, koja je dobra a koja ič ne valja, nije to poenta. Poenta je da ti mimeri – mi, mi narode nismo ništa posebno. Poenta je da bilo kuj može da bude mimer. ‘Leba mi, ne lažem! Ti, ti što čitaš ovo – ti mož’ da budeš mimer! Otvori nalog na insta ili stranicu na fejs, nazovi je nešto bezveze tipa „Dnevna doza srbočetničkog kamiona“, skini neku aplikaciju za pravljenje mimova (ja najviše koristim Meme Generator, boza čista od aplikacije, dete od 3 godine mož’ da pravi mimove preko nje), okači par mimova i ete ga, mimer si! Tako da, ako bi mogli malo manje da pravimo junake i voždove od mimera, a malo više komedijaše. Mi smo dvorske lude, a jok svetorodni kraljevi. Mi smo onaj čiča što priča vic ispred prodavnice, a jok doktori istorijski’ i poletički’ nauka. Aj da probamo da vratimo humor u mim stranice. Jer ako ćemo pošteno, malo mi se ogadilo to preozbiljno svatanje mene i drugi’ mimera. Ja sam samo zevzek od dvajespet godina što završio faks i sad se dosađuje kući. Nekad ću da okačim mim o beogradskom naglasku. Nekad ću okačim neki o SNS-u. Nekad ću da okačim nešto čisto da bude teranje kontre. Će da bude situacija da okačim nešto o čem’ neam pojme, nego eto, došlo mi. Će da bude situacija da sam nervozan il’ loše volje, pa okačim nešto mračnjačko. Ništa. Od. Toga. Nije. Bitno.

Moli ve Čarapan, razmišljajte bar lečka. Nemo’ svakog da kujete u zvezde samo zato što ima par ‘iljada pratilaca na insta i kači mimove. Ako ve boli nešto, idite kod doktora. Ako ve muči nešto intimno, poverite se roditeljima il’ braće i sestrama. Ako ‘oćete da naučite nešto, uznite knjigu što je pisao neko kuj ima dve čuke u glavu. Puštite mimere, to dokono pa juri lajkove po internetima.

Cover photo: pexels.com

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još