Filmovi koje je trebalo da preskočim u 2023. godini

Tokom prošle godine imala sam prilike da gledam razne filmove. Nisu svi izašli 2023. godine, samo sam ih gledala tad. Uvek ima par filmova za koje ti žao što si odvojio svoje vreme. Ovo je moja lista filmova koje bih lično preporučila da preskočite. Napomena jeste da je ovo striktno moje mišljenje kao neko ko uživa da gleda filmove i da svako ima pravo da se ne slaže sa mnom.

Oppenheimer, 2023, Christopher Nolan, istorijski/biografski/drama

Što se tiče Nolanovih filmova, za mene su oni uvek hit or miss. Neke njegove filmove obožavam, a neke prosto ne mogu da podnesem. Oppenheimer je jedan od tih filmova. Nepotrebno dug i razvučen. Moj doživljaj filma jeste glorifikacija čoveka koji je dao najstrašnije oružje čovečanstvu i na kraju filma vidimo njegovo What have I done lice. Neću da lažem, bilo je interesantnih momenata u filmu, kao što je sam proces rada u naučnom institutu, saradnja sa američkom vojskom i samo testiranje bombe (ova scena je veoma dobra, pogotovo ako si u bioskopu). Kada sam izašla iz bioskopske sale, moj najjači utisak je bio da je nepotrebno dug.

Rushmore, 1998, Wes Anderson, komedija/indie/coming of age

Ne bih rekla da preskočite ovaj film, samo nije po mom ukusu. Obožavam Wes Anderson filmove, ali nešto kod ovog mi nije štimalo. Coming of age komedije kao žanr filmova volim, ali lik Max Fischer-a mi je strašno iritantan i neke stvari koje uradi kroz film nemaju dovoljno jake posledice. Sve je blesavo i slatko u Wes Anderson stilu, ali umesto da te natera da navijaš za glavnog lika da se opameti, ti samo želiš da mu se sve sruši. Uzimajući u obzir da ovaj film samo nije po mom ukusu, pogledajte pa recite vaše mišljenje.

The Last Voyage of the Demeter, 2023, Andre Ovredal, fantasy horror

Ovaj film je imao odličnu premisu, 1897. godine brod ide iz Karpata za London i niko u brodu ne zna da je sa njima vampir nalik Nosferatu (Nosferatu, film iz 1922, itekako preporučujem). Oni su zarobljeni na brodu i nema im pomoći, moraju sami sebe da spasu. Ponovo, nešto je ovom filmu falilo, veća snalažljivost posade broda, veća napetost u mračnim situacijama kada se brod nalazi usred oluje, u isto vreme se bore protiv vampira i prirodne nepogode. Imala sam jako velika očekivanja za ovaj film, ali prosto did not deliver.

Manhattan Baby, 1982, Lucio Fulci, horor

Imala sam fazu preko leta da gledam italijanske horor filmove, svaki je bio bolji od prethodnog, dok nisam uzela da gledam Manhattan Baby. Dakle, arheolog otvara grob iz starog Egipta i pušta zle duhove koji ih proganjaju. Haotično se odvija radnja, nije ti jasno šta se dešava, pritom ne može da održi pažnju. Samo zbog svog principa Kad sam već počela da gledam, ima da ga završim sam odgledala film do kraja. Najdužih sat i po vremena u toj godini.

My Big Fat Greek Wedding 3, 2023, Nia Vardalos, komedija

Nakon 7 godina, izašao je treći deo „Moje velike mrsne svadbe”. Kako uvek biva sa serijalom, kvalitet opada i moja očekivanja su bila niska. Kao veliki ljubitelj prethodna dva dela, nadala sam se da će biti dobrih replika i smešnih delova. Ni u jednom momentu se nisam nasmejala, sem kad tetka Voula kaže nešto, ali film je u celini bio samo money grab. Ko nije gledao prethodna dva dela, ne znam šta čeka, jer propušta jako dobru zabavu.

Talk to me, 2022, Danny Philippou i Michael Philippou, horor

Ceo moj for you page na TikToku je bio ovaj film, te rekreacije scena, te upečatljiva kompozicija iz filma, i poklekla sam. Na kraju filma sam bila ljuta na sebe što slušam TikTok preporuke i viralne klipove. Nije mi jasan hajp oko ovog filma. Poenta filma jeste da tinejdžeri imaju ukletu ruku, i sa njom možeš da pričaš sa mrtvima, i svi se tako neodgovorno zabavljaju ne znajući posledice te „igre”. Mia, naša protagonistkinja, je jako čudna i problematična i povrh svega ostala je bez mame. Princip ruke jeste, uhvatiš ruku, duh uđe u tebe i drugi mogu da pričaju sa duhom kroz tebe, a ti kao domaćin nakon svega osećaš neki high, a sama interakcija ne može da bude duža od 90 sekundi. Jedno veče u druga uđe mama od Mie, i naravno Mia insistira da razgovara duže od 90 sekundi i sve kreće naopako. Sve se nakon tog momenta kreće sporo i dosadno. Vidimo da Mia postaje žrtva tih duhova, jer je bila jako sebična i povređena i stavila svog prijatelja u opasnost da bi pričala još jednom sa mamom. Nakon toga, umesto da reditelji pokušaju da izvuku empatiju sa naše strane za Miu, budeš u sasvim suprotnom mindset-u. Svaka sledeće njena odluka je glupa, nepromišljena i dok gledaš samo razmišljaš – zar je moguće da je neko ovoliko nesposoban. 

The Strange Thing About The Johnsons, 2011, Ari Aster, horor

Ovo je jedini kratkometražni film na ovom spisku i jedini film koji ne preporučujem ne zato što je dosadan, nejasan ili ne izaziva nikakvu emociju, već suprotno. Mali trigger warning pre nego što nastavim dalje. Dakle, poenta filma jeste da su otac i sin u seksualnom odnosu, ali je obrnuto od konvencionalne priče ovog tipa. Sin, kad je dovoljno porastao i postao jak, je taj koji je prisilio oca, tako da je dinamika – sin nasilnik i otac žrtva. Film traje 30 minuta, stomak mi se prevrtao, preskakala sam delove filma i ostala sam zatečena jer nisam znala u šta se upuštam. Ari Astera obožavam kao reditelja i ovaj film jeste prikaz njegovih nekonvencionalnih filmova, samo ja nisam ciljna grupa za ovaj film. Suviše je surov, strašan, navijaš da će tata progovoriti o svemu, ali ga sin veoma brzo ućuti. Celokupno iskustvo – morbidno i šta mi je trebalo ovo u životu.

God Told Me To, 1980, Larry Choen, sci-fi/horor

Subjektivni osećaj filma jeste da je dramaturg krenuo da piše i samo išao principom „i onda se desilo x pa se desilo y onda se desilo z” bez ikakvog smisla, i da se u poslednjih pola sata setio da treba da spoji sve što se dogodilo i sumira. Jako haotično, popout sastava deteta koji se završava famoznom rečenicom „onda sam se probudio i shvatio da je sve to bio san”.

Southbound, 2015, grupa reditelja, horor

Antologijski horor film, puno priča koje se prepliću, ali samo lokacijski. Lično smatram da je ovo moglo mnogo bolje da se uradi, primer toga jeste Trick’r’Treat. Ubace te u sred priče bez bilo kakvog objašnjenja, ubiju koga treba da ubiju i idu na sledeću priču. Ako volite antologijske horor filmove, preporučujem već pomenuti Trick’r’Treat, Black Sabbath ili Tales from the Hood.

Naslovna fotografija: Oppenheimer trailer, youtube printscreen

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još