Da li nam je zaista neophodan rimejk Hari Potera?

Nakon nedelja spekulacija, Max (prethodno HBO Max) je na svom tviter nalogu najavio serijal Hari Potera kao novog člana, čini se beskonačno duge, liste rimejkova koji su došli na naše kako male ekrane tako i bioskopska platna. U ovom slučaju radi se o jednom od najvoljenijih serijala knjiga i filmova, koji će, kako je najavljeno, biti pretvoren u seriju. Ono što Max navodi u svom tvitu jeste da su „naručili prvu Hari Poter seriju koja će verno pratiti originalni materijal“.

Sami rimejkovi naravno nisu novost, svedoci smo da u poslednjih nekoliko godina postoji trend gde se voljeni filmovi I serije pretvaraju u nove filmove ili serije. Najpoznatiji primer ovog fenomena jeste kompanija Dizni koja iz godine u godinu sve više svojih najpopularnijih animiranih filmova pretvara u igrane filmove, najnoviji od kojih je „Mala sirena”koja bi trebalo da izađe u biskopima ove godine.

Pored neminovne nove publike koja će prvi put zakoračiti u jedan od Diznijevih svetova ponovno uobličenih rimejkom filma, mnogi (ako ne i svi) fanovi originala želeće da vide nečin na koji je priča koje su obožavaoci prikazana u novom formatu. Takav je slučaj i sa Hari Poter rimejkom. Ukoliko uzmemo u obzir da je po sajtu Scholastic Corporation-a serijal Hari Poter knjiga J.K. Rowling najprodavaniji serijal kniga na svetu, sa preko 600 miliona prodatih primeraka, možemo zaključiti da će enorman udeo tržišta upravo predstavljati ova publika.

Pored fanova knjiga, ono što je mnoge uvelo u čarobnjački svet jesu upravo originalni Hari Poter filmovi. Neki broj fanova filmova pročitao je i same knjige, i tako se bolje upoznao sa svetom koji je stvorila J.K.R. Oni koji to nisu uradili, jer možda preferiraju vizuelne medije kao način razonode, skoro sigurno će biti zagolicani mišlju da će filmovi koje vole biti pretvoreni u duži format. Međutim, ono što bih se ja kao fan serijala pitala jeste u kojoj meri je moguće preneti čaroliju filmova?

Da li čarolija filmova može biti prenesena?

Kako mnogi fanovi serijala nisu upoznati sa potpunim sadržajem knjiga, jedini „originalni materijal“ od kojeg bi oni polazili u svom sudu o novoj seriji bili bi originalni filmovi. Ono što bih ja videla kao izazov u ovom podvigu jeste prenošenje samog duha koji su filmovi uspeli da uokvire. Kao primer možemo uzeti prvi film iz serijala koji je režiran od strane Krisa Kolumbosa. Naime, ono što bih ja možda nazvala „čarolijom“ ovog filma jeste način na koji nas on uvodi u priču koja će se nastaviti u narednih sedam filmova. Pored sjajnih kadrova i samog toka radnje, ono što je simpatično u ovom filmu jesu i sve greške koje ga krase, poput Eme Votson koja mimikuje replike drugih glumaca kako bi znala u kom trenutku je njen red da progovori.

Naglašavanje vernog prikaza originalnog materijala?

Pored većih izmena koje su se desile u četvrtom nastavku serijala gde je veći deo originalnog materijala izbačen, ostali filmovi su u većoj meri verno pratili knjige. Podrazumevano da je, zbog limitirane minutaže izbacivano dosta scena iz knjiga, sam duh knjiga je verno prenesen. Ukoliko bi se kako je najavljeno proizvodila serija, imali bi više vremena da prikažu sve scene, ali u tom slučaju može doći i do razvodnjavanja sadržaja i dodavanja nepotrebnih zapleta.

U najavi serije, takođe je spomenuto da će J.K. Rowling biti izvršna producentkinja serijala. Taj podatak bi bio čak i poželjan ukoliko govorimo o nekom širenju i produžavanju već postojećih zapleta. Značajno je na setu imati osobu koja najbolje zna na koji način funkcioniše svet i likovi iz knjige, kako ne bi došlo do greški ili nekih većih iskoraka.

Problematična J.K. Rowling

Međutim, priča o ovom rimejku ne bi bila gotova ukoliko ne govorimo o samoj J.K. Rowling. Naime, kako su verovatno mnogi već upoznati u 2020. godini autorka serijala Hari Poter na izvestan način se, na svom tviter profilu, „autovala“ kao trans-isključujuća-radikalna-feministkinja (skraćeno terf ). Ono što je karakteristično za ovaj vid „feminizma“ (iako je pogrešno govoriti o ovakvoj ideologiji kao feminizmu s obzirom na to da iskustvo žena vezuju za pol, a rod smatraju nevažnom ili nepostojećom kategorijom) jeste kako u samom nazivu nalaže, isključivanje transrodnih žena iz borbe za prava žena.

Kritike koje su i ranije bile validne, ali do trenutka isplivavanja njenih problematičnih stavova nisu dovoljno zaživele jesu kritike nedovoljne raznolikosti likova u serijalu knjiga. Prvenstveno, jedina junakinja koja je kineskog porekla, nazvana je Cho Chang, u ovom slučaju Cho čak i nije kinesko ime. U filovima su naknadno dodali nekoliko sporednih likova koji nisu beli, ali koji su belci u knjizi (Din Tomas i bliznakinje Petl, koji ukupno možda imaju 5 replika u osam filmova).

Druga važna stavka jeste seksualna orjentacija, tačnije rečeno, isključivo postojanje heteroseksualne. U celom originalnom serijalu ne postoji ni jedan homoseksualni par, da ne govorimo o transrodnim ili nonbinary osobama. J.K.R. je tek naknadno u intervjuu rekla da je Dambldor zapravo gay, nakon završetka celog serijala.

Hogworts Legacy – ukratko

Ono što nas može zabrinuti jeste šta se dogodilo prilikom pojavljivanja video igre Hogwarts Legacy. Naime, bez obzira na sve kritike, neki fanovi su bez griže savesti kupili igru, znajući da će J.K.R. zaraditi. Takođe, desilo se da se u SAD-u neki od najpoznatijih desničarskih kreatora sadržaja (poput Ben Šapira) snimaju dok igraju ovu igru samo zato što se J.KR. slaže sa nekim njihovim stavovima, a ne zato što su fanovi kniga ili filmova (pitanje je da li su i njih uopšte pogledali).

Ko je na dobitku?

Pored svih kritika fanova, skoro je neminovno da će se ova serija u narednih par godina pojaviti na striming servisima. U biznisu se kaže da je i „loš publicitet dobar publicitet“. Koliko god mi kritikovali proizvodnju ove serije, kada bude izašla, najverovatnije će svi pohrliti da je pogledaju, makar samo da bi imali kredibilitet prilikom njenog kritikovanja.

U ovom slučaju pitanje je koliko se kompanija HBO Max, koja je ranije imala tendenciju da se predstavlja progresivno, uopšte razmišlja o vidljivosti i prikazu različitosti, već monetizuje ono što se u tom trenutku smatra društveno prihvatljivim. Ukoliko zaključe da im se isplati da zanemare manjine zarad dobitka, nije van pameti zaključiti da će na kraju snimiti i objaviti seriju.

J.K. Rowling će, kao izvršna producentkinja, zajedno sa HBO Max-om biti na dobitku. Oni koji u ovom slučaju gube su manjinske grupe i fanovi.

Teodora Šulj
Teodora Šulj
Studentkinja sociologije i feministkinja, uglavnom u procesu prokrastinacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još