Zašto mi je bilo važno da posetim Staro Sajmište

Jedan od razloga zašto sam se prijavila na jedan kurs o Holokaustu je zato što su deo programa i posete raznim mestima koji su vezani za ovu temu. Jedna od tih poseta održala se na Dan sećanja žrtava Holokausta, kada sam bila pozvana na obilazak Memorijalnog centra „Staro Sajmište“ i posetu tri spomenika koji su izgrađeni u tri potpuna drugačija vremenska perioda. Imali smo i tu čast da nam o značaju izabranog datuma i razloga iza naše posete Starom Sajmištu objasni Milovan Pisarri, naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Milovan Pisarri je studentima koji prate ovaj kurs preneo da je 22. april izabran kao dan sećanja u Srbiji zato što su tad dve grupe od po 1000 logoraša pokušali da se oslobode i pobegnu iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac. Pre logora ovaj prostor je bio pun trgovinskih centara i generalno kulturno stecište Beograđana davne 1937. godine. Zbog blizine gradu za vreme nemačke okupacije, odlučeno je da se ova teritorija iskoristi kao logor za sve Jevreje i Rome koji su živeli u okupiranoj Jugoslaviji. Kad su svi muški jevrejski zatočenici ubijeni, postaje logor za jevrejske i romske žene i decu, dok od maja 1942. postaje prihvatni logor za prinudne radnike i pripadnike pokreta otpora.

Posle tog kratkog uvoda poseta centralnoj kuli Starog Sajmišta koja je još u izgradnji je bila propraćena kacigama i žutim prslucima sa natpisom posetilac, koja nas je jasno odvajala od svih ostalih radnika i posetilaca koji su se tu našli u istom momentu. Izložba je prilično brzo pređena, jer je zajedno sa kulom još u procesu sređivanja. To se naravno ne odnosi na znanje i profesionalnost našeg vodiča koji je izneo više informacija o ovom periodu nego što sam mogla da zapamtim, i time ovu posetu još nesređenu i nedovršenu učinio isplativom i vrednom posete.

Nakon završene ture kroz kulu i budući memorijalni centar, naša grupa se prošetala do prvog spomenika koji je izgrađen za vreme komunističkog režima i vidi se taj narativ koji je bio vrlo čest u tom periodu. Pomenut je samo broj žrtvava (40.000) i ko je za taj zločin zaslužen (nemački Gestapo i domaći izdajnici) bez ikakvih dodatnih informacija.

Ubrzo posle toga smo se prebacili do najvećeg spomenika namenjenom žrtvama genocida i 50 godina od pobede nad fašizmom. Taj spomenik je napisan na ćirlici i preveden na engleski, što pokazuje da je namenjen za naše domaće posetioce, ali i strance koji su očigledno bili više zainteresovani za dolazak u našu zemlju u tom periodu. Na tabli blizu spomenika je napisano mnogo više činjenica vezanih za taj period i priznavanje i jevrejski i romski žrtava tokom tih perioda rata i okupacije, zajedno sa odavanjem počasti srpskim vojnicima i žrtvama koje su izgubile život u tom periodu.

Treći spomenik je postavljen prošle godine i posvećen je mrtvima koji su bili bačeni u Savu i koje si mogao videti kako plutaju i sa obale Zemuna. Ali na tom spomeniku takođe ima dosta dezinformacija koje ne govore o pravom stanju stvari koje su u to vreme vladale. Kako nam je objašnjeno, Srbija jeste bila pod upravom Nezavisne Države Hrvatske (NDH), ali je zapravo kontrolisana od strane Nemačke i nemačkog Gestapoa koji je bio lociran u Beograd. I Sajmište nikad nije bilo pod upravom Jasenovca niti je imao nikakav dodir sa ustašama iz NDH koji su tad kontrolisali Jasenovac. Na kraju ploče se vidi potpis koji tvrdi da su ovaj spomenik potvrdili i postavili građani i građanke Srbije, ali nam je Milovan Pistarri jasno objasnio da ta informacija nije tačna, i da ni njemu nije jasno odakle je ta ploča potekla ni ko je tu stavio. Sa tim raskrinkavanjem zadnjeg spomenika smo završili ovo javno vođenje.

S obzirom na veliki broj informacija, ali i važne prilike za dekonstrukciju lažnih narativa koji prate ovu priču, mogu svima preporučiti ovakve ture, kao i obavezan obilazak budućeg Memorijalnog centra. Ali, uvek i isključivo uz stručno vođenje.

Staro sajmište, kula Foto: FoNet/Marko Dragoslavić, izvor Danas

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još