COVID-19 VAKCINA: Oksford-AstraZeneka izgubila poverenje Evrope?

Više od godinu dana je prošlo od kako se korona virus raširio Evropom. Karantin, maske, gužva, a sada i vakcine, sve je to uticalo da ova prošla deluje kao tri. Zato moramo da se zapitamo, da li je  godinu dana zaista dovoljno da se izrežiraju svi mogući loši scenariji nastali vakcinacijom?

Nemačka i Italija su odlučile da obustave upotrebu Oksford-AstraZeneka vakcine, a što je u tim zemljama napravilo haos i probudilo bes građana i građanki. U ovim zemljama centri za vakcinaciju su zatvorili vrata, a sastanci su se naglo otkazali.

Distribucija AstraZeneke je stavljena na pauzu nakon sedam prijavljenih slučajeva krvnih ugrušaka u Nemačkoj, uključujući i duboku vensku trombozu. Osmoro ljudi je u Italiji izgubilo život od ove vakcine, a još četiri su pretrpele „ozbiljne neželjene događaje“, prema Nicoli Magriniju, šefu italijanske agencije za lekove Aifa.

Litvanija, Luksemburg, Rumunija, Bugarska, Norveška, Holandija, Francuska i Švedska su samo neke od zemalja koje su preuzele slične korake.

Centri za vakcinaciju širom Nemačke prisiljeni su da zatvore vrata, nakon što je savezno medicinsko regulatorno telo, PEI preporučio suspenziju.

Polako je počela da se dovodi u pitanje sama efikasnost vakcine kao i mogućnost posledica od samog uboda. Otprilike 1,6 miliona Nemaca ili 17% od ukupnog broja vakcina Covid-19 je primilo baš ovu vakcinu, dok je sada samo 3,5% primilo potpunu vakcinaciju.

Usled nestašice vakcina, veća je verovatnoća da će ruska vakcina Sputnik V, čiji su proizvođači sklopili ugovore da se proizvodi u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i Španiji, postati nova zvezda u procesu vakcinisanja nego što se ranije mislilo.

Klaus Cichutek, šef PEI, branio je odluku svog instituta da pauzira distribuciju vakcine, pozivajući se na građane i građanke da veruju u vakcine i u njihov izbor, da su one bezbedne i efikasne.

Kako prenosi Guardian, Karl Lauterbach, kvalifikovani lekar i zdravstveni portparol socijaldemokrata, nazvao je pauzu „greškom“ koja bi ugrozila više života, nego što bi mogla da spasi. „Znamo da su ove komplikacije vrlo ozbiljne, ali takođe znamo da su izuzetno retke i to treba izvagati. Šteta koja se nanese reputaciji ove vakcine biće nepopravljiva, usred smo trećeg talasa ove pandemije, pa će pauziranje ove vakcine imati ozbiljne posledice i biće izuzetno teško vratiti veru u nju “ ,objasnio je Lauterbach.

Slično tome, i u Italiji je takođe došlo do pauze distribucije AstraZeneke, što je dodatno omelo program vakcinacije u zemlji usred trećeg talasa pandemije. Italijanska agencija za lekove Aifa suspendovala je vakcinu u ponedeljak čekajući odluku EMA-e, a ministar zdravlja Roberto Speranza je rekao da se nada da će EMA dati zeleno svetlo za upotrebu vakcine i da će se sve nastaviti kao i dok sada već u četvrtak.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još