Coraxu uručena počasna članska karta Nezavisnog udruženja novinara Srbije

Nezavisno udruženje novinara Srbije zajedno sa Pokretom „Novi Optimizam“ uručilo je danas počasnu člansku kartu NUNS-a karikaturisti Predragu Koraksiću Coraxu.

„Ovo je sve za mene jedno iznenađenje, da će biti promocija mog rođendana. Spremio sam samo prvu i poslednju rečenicu, a vi ćete ono sve drugo da umetnete. Prva rečenica je – drugovi i drugarice, a druga je – smrt fašizmu, sloboda narodu’

Predrag Koraksić Corax

Danas je 88. rođendan našeg velikog karikaturiste, te je tom prilikom održana svečanost u 11 sati u prostorijama NUNS-a. Počasnu člansku kartu uručio mu je predsednuk NUNS-a Željko Bodrožić, koji je tom prilikom rekao da je Corax „čuvar naše zdrave pameti“.

„Svako jutro, kada vidite Coraxovu karikaturu, je neka vrsta ohrabrenja za sve nas, da nismo usamljeni, da jedan čovek koji prošao toliko toga, i koji ima ogromno iskustvo i znanje, i dalje drži taj tempo, koji je svakodnevni. I dalje ne odustaje od borbe za građansku i pristojnu Srbiju, u kojoj će nacionalizam, šovinizam, ksenofobija, i sve ono što je na udaru njegovog pera – konačno otići u zapećak“, istakao je Bodrožić.

Predsednik Pokreta „Novi Optimizam“ Branislav Grubački rekao je da Coraxova karikatura „pravi malu istoriju“.

Koraksić je na dodeli rekao da je iznenađen, te poslao jednu, sebi svojstvenu poruku.

„Ovo je sve za mene jedno iznenađenje, da će biti promocija mog rođendana. Spremio sam samo prvu i poslednju rečenicu, a vi ćete ono sve drugo da umetnete. Prva rečenica je -drugovi i drugarice, a druga je – smrt fašizmu, sloboda narodu“.

Tokom dugogodišnje karijere radio je u različitim medijima, a od 1998. godine svakodnevno oslikava našu stvarnost na stranicama lista „Danas“. Pored toga sarađuje i sa Radiom Slobodna Evropa, Peščanikom i Medija centrom Beograd.

Do sada je imao čak 40 samostalnih izložbi, od kojih je poslednja bila u Dorćol Plazu u Beogradu.

Više o životu i radu Predraga Koraksića Coraxa možete saznati u dokumentarnom filmu novinara Slavše Lekića „CORAX-Crtanje istorije“.

Izvor naslovne fotografije: NUNS

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još