Branka Katić počasna zastupnica prava izbeglica

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) objavila je vest da je naša proslavljena glumica Branka Katić zvanično imenovana počasnom zastupnicom prava izbeglica. Ovome je prethodio Brankin dosadašnji rad i veliko požrtvovanje zarad poboljšanja kvaliteta života izbeglica u Srbiji.

UNHCR deluje radom na terenu, kroz globalne i regionalne operacije. Ove godine se navršava 45 godina rada u Srbiji, a Agencija je zapravo ovom vešću započela niz događaja koji slede i koji će svoj vrhunac doživeti na proslavi koju priređuju povodom Svetskog dana izbeglica 20. juna.

„Svojim dosadašnjim javnim angažmanom Branka je pokazala veliku empatiju prema ljudima koji su bili prinuđeni da napuste svoja ognjišta i sigurni smo da ćemo u budućnosti zajedno uraditi mnogo na izgradnji boljih uslova za živote izbeglica u Srbiji“,  ističe UNHCR u saopštenju.

Kratak video kojim se Branka obratila i objasnila situaciju raseljenih lica iz Sirije, svedoči o snovima i nadanjima sirijske dece i omladine koja u izbegličkim centrima maštaju o budućnosti, a pre svega svom novom domu. Prilike za obrazovanje, usavršavanje, stvaranje zdrave i srećne porodice njima su uskraćene ratom i nedovoljno dobrim uslovima u izbegličkim kampovima. No, oni i dalje, kako Branka kaže, imaju svoje snove i puna su nade uprkos svim pređašnjim preprekama.

Poražavajuća statistika je sledeća: zbog područja koja su zahvaćena ratom, glađu, nemaštinom i najlošijim socijalnim uslovima, svaki stoti stanovnik Zemlje morao je da svoja osnovna prava potraži u nekoj drugoj državi, prema podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice koji su objavljeni prošle godine povodom Svetskog dana izbeglica. Ljudi poput Branke Katić pokazali su empatiju prema raseljenim licima, doprineli mnogo, ali, brojke se stalno povećavaju, te u svetu imamo 80 miliona izbeglih i raseljenih, a nakon užasa i sukoba koji su zadesili planetu tokom prethodne godine, brojke se povećavaju. Samo pojedinci koji svojim aktivnim delovanjem doprinose boljitku života raseljenih lica, mogu pomoći da njihovi životi unutar kampova budu bar malo bezbedniji, lakši i ispunjeniji.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još