A.N.F.I festival: Drama o ljubavi Barove i Gebelsa

U maloj sali Kraljevačkog pozorišta izvedena je predstava „Beli marcipan“ studenata IV godine u klasi profesora Dragana Petrovića. Dramaturškinja je Ana Marković, a kompozitor muzike bez koje ova predstava ne bi imala istu dimenziju je Boris Mijatović.

Kako u pozorištu sve češće imamo prilike da gledamo alternativne predstave, ova izvedba čisto dramskog karaktera je pravo osveženje za uživaoce klasičnog teatra. Glumačka ekipa nam iznosi priču o životu Lide Barove, češke glumice koja svoju karijeru započinje u nacističkoj Nemačkoj. Reditelj Filip Renč je opisuje kao „đavolovu ljubavnicu“ u istoimenom filmu, a Muharem Bazdulj piše roman „Lutka od marcipana“, inspirisan stranicama dnevnika Suzan Zontag pod naslovom „Zapleti i situacije“. Po motivima ovog romana umetnički tim sa Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu počinje da radi na svojoj diplomskoj predstavi.

Lida Barova (Staša Milovanović) je češka glumica koja svoju karijeru započinje u Nemačkoj za vreme Drugog svetskog rata,. Na vrhuncu svoje slave upoznaje gospodina Jozefa Gebelsa, desne ruke nemačkog firera (Mitar Milićević). Lida, koja je ostavila čitav svoj život, bolesnu majku i sestru Zorku (Ivana Velinović) u Pragu, i Jozef, koji je u nesrećnom braku sa suprugom Magdom (Anja Ćurčić), ulaze u vezu punu strasti i ljubavnih turbulencija.

Drama o ljubavi Lide Barove i gospodina Gebelsa nas fantastičnim kompozicijama, koja je propraćena plesnim pokretima, vodi kroz priču punu strasti i požude „plesa sa đavolom“ pod crvenim reflektorima. Bez naznaka pokajanja za prestup preljube dvoje ljubavnika se svakim susretom sve više predaju jedno drugom, a sve manje mare za glasine koje kruže Berlinom. Priča nam postavlja pitanje granice do koje smo spremni da idemo zbog ljubavi, i hoćemo li, kao Lida, žrtvovati život i holivudsku karijeru zarad ljubavi ili poput Jozefa, žrtvovati sve ono što smo godinama gradili, porodicu i brak, ali kada dođe pitanje reputacije, posustati. 

Tim posustajanjem naglašava se motiv izdaje. Nakon što su se Lidi pripisivali epiteti „berlinske prostitutke“, „gospođe ministarke“ ili prosto „kurve“, nemački firer šalje naređenje da ministar Gebels zabrani prikazivanje Lide Barove u Nemačkoj, čime ona ostaje bez svega. To je na sceni prikazano energičnim spletom muzike, crvenih reflektora i sjajnih plesnih pokreta kojima glumica na sceni izražava bes, bol, tugu, patnju i agoniju kroz koju prolazi izgubivši poslednju stvar koja joj je ostala – sebe.

Nakon odigrane predstave propraćene gromoglasnim aplauzom publike, popričali smo sa Stašom Milovanović, te je ona sa nama podelila utiske nakon povratka da igra u Kraljevo: „Utisci će tek da se slegnu, ali sam prezadovoljna. Mnogo sam emotivna zato što igram u svom gradu, pred svojom publikom“.

Staša nam je otkrila i svoje viđenje lika kog tumači u drami: „Lida Barova je bila mnogo opasnija od onoga kako sam je ja predstavila. Pravdala sam je tokom procesa zbog toga što sam se vezala za glumicu Lidu. Ona je bila diva svog vremena, a pritom je bila dominantna i jaka ličnost, što mi je bilo i najinspirativnije da kod nje istražujem. Mi nismo predstavili ni pola njenog života. Da njenu tešku sudbinu treba da pretočimo u jednu predstavu, ona bi trajala satima. Nadam se da će ovo igranje ljude nadahnuti da više istražuju o Lidi Barovoj“.

Za kraj, Milovanović je istakla da bi volela da publika izađe iz gledališta sa porukom da je ljubav u svakom obliku dobra ideja: „Uvek se treba voditi osećanjima, ali moramo da budemo i oprezni do koje mere želimo da istražujemo sami sebe. Koliko god radnja bila smeštena u neko drugo vreme, tekst je veoma savremen. Želim da ljudi izađu punog srca sa ove predstave, jer mislim da otvara velika pitanja“.

Sledeće na repertoaru:

Ono što već svi dobro znate – Minja Bogavac i MRZIM POZORIŠTE biće večeras na festivalu, a sutra vam donosim utiske 🙂

Fotografije u tekstu: Nenad Jerotijević / Foto Osmeh, izvor Anfi teatar

Teodora Brkić
Teodora Brkić
Studentkinja novinarstva, radoholičarka i knjigoljubac. Ako ne znate gde je, naći ćete je u pozorištu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još