Zoomeri čestitaju- svetski dan muškaraca!

Ako bismo na današnji dan pogledali kalendar praznika koje priznaju Ujedinjene Nacije, videli bismo da se danas proslavlja svetski dan toaleta. Okrenemo li malo stranice tog kalendara, brzo ćemo shvatiti da zvanično ne postoji svetski dan muškaraca. U svetu postoji samo inicijativa koju su neke od država prihvatile.

Iako su težnje za proslavom ovog praznika postojale i ranije, prvi ga je ozvaničio Trinidad i Tobago na predlog dr Džeroma Tiluksinga. Dr Tiluksing je smatrao da je važno promovisati vrline kod muškaraca i ukazati na probleme sa kojima se susreću. Cilj nije bio sujetno se izjednačiti sa svetskim danom žena, već prosto obeležiti dan koji bi pružio mogućnost i prostor za razbijanje negativne slike o muškarcima. Ono što je zanimljivo jeste da je na današnji dan rođen otac dr Tiluksinga, kog je smatrao dobrim uzorom.

U čast ovog praznika, Centar E8 od 2012. godine dodeljuje nagradu „PRAVI MUŠKARAC“. Do sada, ovo priznanje su dobili Marko Somborac, Saša Janković, Marko Šelić Marčelo, Zoran Kesić, Renato Grbić i Branislav Trifunović.

Ideje koje „pravi muškarac“ nastoji da promoviše jesu ideje ljubavi, dostojanstva i međusobnog uvažavanja. Pravi muškarac nije toksičan i svestan je svojih mana. Bez sakrivanja u duboke džepove patrijarhata, na današnji dan se podsećamo da je u redu da budemo ranjivi i da je socijalni konstrukt koji podrazumeva nesalomivog muškarca potpuno pogrešan.

Nominujte „pravog muškarca“ popunjavanjem ove ankete.

Aktivnost se organizuje u okviru projekta Inicijativa mladića II – Young Men Initiative: „Muškarci i dečaci kao partneri u promovisanju rodne ravnopravnosti i rešavanju pitanja ekstremizma i nasilja među mladima na Zapadnom Balkanu“, koji je podržan od strane CARE International Balkans, Austrijske razvojne saradnje i Oak fondacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još