Zdravko Ponoš- Đilasova ruka pomirenja ili udarac ispod pojasa?

Zdravko Ponoš, bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije i general-potpukovnik Vojske Srbije u penziji, predložen je za predsedničkog kandidata ispred opozicionog bloka, na sednici Glavnog odbora Stranke Slobode i Pravde.

Kako tačno ovu nominaciju tumačiti? Ponoš je do decembra 2021. bio potpredsednik Narodne Stranke. Međutim, zbog razlika u političkim shvatanjima rešio je da se u decembru ne kandiduje ponovo za tu funkciju. Ponoš je izjavio tada izjavio da mu ostanak u vrhu NS više nije prihvatljiv. Ono što jeste prihvatljivo, iz časnih razloga, jeste kandidatura za poziciju Predsednika Srbije.

U ovom trenutku, po mojim saznanjima, Ponoš nije vanstranačka ličnost i nije nominovan kao nestranački kandidat.

Međutim, Narodna Stranka istakla je da je za najavu Ponoševe kandidature od strane SSP-a saznala tek iz medija. Samo nekoliko sati nakon što je Narodna Stranka iznela predlog da kandidat opozicije bude potpredsednik NS Miroslav Aleksić, lider SSP-a Dragan Đilas izneo je na sednici Glavnog odbora te stranke predlog o nominaciji nekadašnjeg načelnika Generalštaba.

Mnogi analitičari ovu situaciju ocenjuju kao blizu pogubne za jedinstvo opozicije. Vuk Jeremić je u intervjuu za list „Nova“ izjavio da je NS ipak spremna da razmotri opciju Ponoševe kandidature ukoliko rezultati naručenih istraživanja javnog mnjenja pokažu da bi imao šanse protiv Vučića na predsedničkim izborima. Jeremić je podsetio na koalicioni sporazum i istakao da će konačni kandidat biti zajednički dogovoren. Dobru volju je pokazao isticanjem Marinike Tepić kao nosioca parlamentarne liste i dodao je da bi ona bila u „odličnom tandemu“ sa potpredsednikom NS, Miroslavom Aleksićem kog bi Jeremić voleo da vidi kao predsedničkog kandidata.

Šta na kraju znači ovaj potez SSP-a? U neku ruku, predloženi kandidat dolazi iz redova Narodne stranke. Sad, u pitanju je ipak neko ko se javno odrekao svih funkcija u toj stranci zbog neslaganja. Ovaj potez je jako dobro promišljen, jer je prosto nemoguće da se nekoliko meseci pred izbore, odnosno nekoliko meseci nakon „razilaženja“ Ponoša i NS, predloži ovakav kandidat a da se time ne juri neki „viši cilj“.

Jedino što mogu sigurno tvrditi jeste da mi bolje zvuči inicijalna ideja o vanstranačkoj ličnosti kao predsedničkom kandidatu. Ukoliko je zaista cilj promeniti nešto na političkom bojištu u Srbiji, to se definitivno ne može ostvariti ovakvim prepucavanjima.

cover photo: N1

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još