Zašto žene u Americi plaćaju veće kredite od muškaraca?

Da li ste nekad razmišljali o tome da li žene i muškarci plaćaju podjednake rate kredita kada se odlučuju za kupovinu svoje prve nekretnine?

Istraživanja sprovedena širom SAD-a su dovela do zaključka da slobodne žene plaćaju 2% više od slobodnih muškaraca kada kupuju i prodaju kuće. Možda dva posto ne zvuči mnogo, ali treba uzeti u obzir da se radi o kreditima, koji obično podrazumevaju velike svote novca, te samim tim žene u proseku potroše i do 24.000 dolara više od muškaraca pri kupovini i prodaji kuće.

Ukoliko žena proda kuću za manje novca nego što bi muškarac mogao da proda tu istu nekretninu, to je direktno stavlja u nepovoljan položaj i kada želi da kupi novu, zato što raspolaže sa manje novca.

Pored toga, u istraživanjima koje je sproveo Jerry, žene u proseku imaju 0,4% veće hipotekarne stope od muškaraca i mogu da plate nekoliko hiljada dolara više tokom perioda zajma od 30 godina.

Jedan od najvećih izazova za žene jeste da uštede dovoljno novca za učešće.
Što je veći iznos učešća, obično je kamatna stopa niža.

Iako postojanje rodne nejednakosti može ukazivati na diskriminaciju, Žurnal nekretnina i ekonomike, daje drugo objašnjenje. Žene plaćaju više stope zato što češće biraju zajmodavce po preporuci, dok muškarci teže da pronađu najnižu stopu. Rodna nejednakost u stopama za hipoteku može se rešiti kampanjama koje imaju za cilj poboljšanje finansijske pismenosti i veština istraživanja tržišta žena.

Što se samih kredita tiče, iako se rodne razlike u iznosima plata smanjuju, žene i dalje u proseku zarađuju manje novca od muškaraca. Kao rezultat manje zarade, žene moraju da pozajmljuju veće svote novca. Ovo samim tim dovodi i do viših kamatnih stopa.

Takođe tokom vremena kamatne stope mogu da opadnu, a i sami prihodi žena mogu da porastu. To nudi priliku da ukoliko se pronađe bolja opcija, žena može refinansirati svoj kredit za nižu ukupnu kamatnu stopu ili smanjenu mesečnu ratu hipoteke.

Linda Vittes nudi niz saveta kako bi žene mogle da prođu bolje pri kupovini svoje kuće. Između ostalog neophodno je razumeti i dobro istražiti tržište. Ukoliko su u mogućnosti, kuću bi trebalo dobro pregledati i uočiti sve moguće skrivene troškove. Zatim, pogledati cene sličnih kuća i u skladu sa tim dati odgovarajuću ponudu.

Ključ leži u dobrom informisanju. Pre upuštanja u ovako velike odluke, poput kupovine nekretnine ili podizanja kredita, neophodno je dobro baratati materijom i raspitati se kod relevantnih izvora.

Svaku situaciju treba sagledati iz više uglova. Svakako ne možemo primer kredita poistovetiti sa primerom „roze takse’’ gde proizvođači ciljano etiketiraju proizvode za žene i naplaćuju ih po značajno većim cenama nego kada su namenjeni muškarcima. Nejednakost između muškaraca i žena postoji na svakom polju, ali nekada nije sve onako kako se čini na prvu loptu. U ovom konkretnom slučaju žene ne plaćaju veće rate kredita zato što su žene, ali u pozadini vidimo probleme diskriminacije u drugim sferama koji su do ovoga doveli. Razlika u iznosu kredita sama po sebi se ne može staviti u okvire čiste diskriminacije.

Naslovna fotografija: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels

Jelena Graovac
Jelena Graovac
Biolog zaljubljen u kreiranje sadržaja i humorističkih skečeva.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još