Zagorka Dolovac treći put na funkciji

Na mesto Republičkog javnog tužioca sinoć je, većinom glasova poslanika i poslanica, po treći put izabrana Zagorka Dolovac. Tako joj je omogućeno da na toj poziciji ostane ukupno 18 godina.

Kako prenosi Beta, ona je dobila 168 od mogućih 171 glasova poslanika i poslanica, dok troje nije glasalo.

Ministarka pravde Maja Popović istakla je da se Dolovac tokom prethodnog mandata zalagala za povećanje broja tužilaca, dobru opremljenost tužilaštava, te da je za prioritet rada te institucije odredila borbu protiv kriminala, povećanje efikasnosti krivičnog gonjenja kroz tužilačku istragu, sporazuma o priznanju krivice i oportunitet, kao i jačanje međunarodne saradnje.

„Zalagala se za dosledno sprovodjenje osnovnih principa u radu javnih tužilaštava u vidu primene načela samostalnosti, nepristrasnosti, profesionalnosti, odgovornosti, te je preduzimala i mere za uspostavljanje i unapređenje rada disciplinskih organa Etičkog odbora i poverenika za samostalnost Državnog veća tužilaca“, rekla je ona.

Mandat republičkog javnog tužioca traje 6 godina.

U njenom programu za treći mandat, koji je 7. juna predstavila nadležnoj Komisiji Državnog veća tužilaca, stoji:

„Verujem da sam svojim prethodnim iskustvom, ostvarenim rezultatima, odličnom saradnjom sa drugim državnim organima i koordinacijom u sprovođenju i zaštiti javnog interesa, demonstrirala kapacitet i sposobnost da uspešno rukovodim Republičkim javnim tužilaštvom i javnim tužilaštvom Republike Srbije i nadam se da ću biti u mogućnosti da nastavim odlučnu borbu protiv kriminala, jačanje kapaciteta javnog tužilaštva, intenziviranje međunarodne saradnje i posvećeno učešće u izradi i sprovođenju najvažnijih strateških dokumenata Republike Srbije, prema prioritetima Republike Srbije i prema ovom Programu organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva za period od 2022-2028 godine“.

Ilić: Proces izbora na čelo Republičkog javnog tužilaštva nepošten

Prema rečima zamenika Republičkog javnog tužioca, Gorana Ilića za Insajder izbor na čelnu poziciju tužilaštva u Srbiji nije pošten, zbog propisa koji važe. Državno veće tužilaca i Republičko tužilaštvo kojim Zagorka Dolovac predsedava formiraju komisiju za izbor kandidata i kandidatkinja i boduje ih za poziciju Republičkog javnog tužioca.

Kritike zbog nereagovanja

Tokom njenog mandata neretko su se mogle čuti kritike zbog brojnih nerazrešenih slučajeva sa sumnjama na kršenje zakona koji su dospevali u javnost, ali nikada nisu dobile svoj eplog.

Udruženje građana Kreni-Promeni i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti osnovali su peticiju sa zahtevom da Dolovac ne bude izabrana za treći mandat. Peticiju je potpisalo preko 27.000 građana i građanki. Tokom predaje potpisa predsedniku Narodne Skupštine održan je performans na kome su članovi i članice ovih udruženja držali transparent „Pronađi razliku, fikus ili Zagorka Dolovac“.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitisti Savo Manojlović rekao je da je Dolovac bila „sluga i prethodne političke garniture“ i da se pokazalo da poslanici donose najproblematičnije odluke po hitnom postupku tokom leta, kao što se i sada desilo.

Zagorka Dolovac diplomirala je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1989. godine. Radila je u Opštinskoj javnom tužilaštvu u Novom Sadu kao stručni saradnik, zatim kao zamenica Opštinskog tužioca, kasnije i kao zamenica Okružnog javnog tužioca u Novom Sadu. U Beogradu počinje da radi 2007. godine kao v.d. Okružnog javnog tužioca.

Na čelo Republičkog javnog tužilaštva dolazi 1. januara 2010. godine, gde će novom odlukom većine u Skupštini ostati ukupno 18 godina.

Izvor fotografije: Medija centar Beograd

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još