Zagorka Dolovac jedina kandidatkinja na konkursu

Na konkurs za izbor novog Republičkog Javnog tužioca, nakon dva mandata i ukupno 12 godina na toj funkciji, ponovo se prijavila samo Zagorka Dolovac. Budući da je procedura takva da tela kojima Dolovac rukovodi biraju i boduju kandidate za ovu funkciju, vrlo je izvesno da će dosadašnja tužiteljka dobiti i rekordan treći mandat.

Dolovac je na mesto Republičke Javne tužiteljke postavljena 1. januara 2010. godine. Od tada, pa do danas promenila se politička vlast, a u javnosti su objavljivane različite priče sa dokazima i sumnjama na kršenje zakona. Te priče poput pada helihoptera, Krušika, Jovanjice, noćnog rušenja u beogradskom naselju Savamala, kao i sumnje na podvođenje maloletnica u Jagodini, do danas su ostale bez epiloga. Ukos svemu, prema pisanju Insajdera, niko osim nje se nije prijavio na konkurs za ovu poziciju, zatvorenom 28. maja u ponoć.

Ukoliko većina poslanika i poslanica u Skupštini Srbije izaberu jedinu kandidatkinju, Dolovac će biti u prilici da na toj funkciji provede 18 godina. Prema rečima zamenika Republičkog javnog tužioca, Gorana Ilića za Insajder, u demokratskoj Evropi ne postoji takav slučaj, osim za vreme vladavine Envera Hodže u Albaniji.

On je takođe rekao da smatra da proces izbora nije pošten, zbog propisa koji važe, kao i činjenice da njim rukovodi aktuelna Republička javna tužiteljka, te da je to verovatno jedan od razloga što se na konkurs prijavila samo jedna kandidatkinja.

Prema poceduri, Državno veće tužilaca i Republičko tužilaštvo, kojima Dolovac predsedava, formiraju Komisiju koja sastavlja listu kandidata i kandidatkinja i boduje ih za ovu poziciju.

Hijararhija u toj državnoj instituciji je takva da osoba koja je na najvišoj funkciji svu moć drži u svojim rukama, zajedno sa svom odgovornosti koja dolazi srazmerno toj moći. Tužioci na niskim nivoima odgovorni su svojim nadređenima, koji su direktno odgovorni Republičkom javnom tužiocu i Narodnoj Skupštini. Republički javni tužilac odgovoran je Narodnoj Skupštini, koja ga na to mesto i postavlja predlogom Vlade. Dolovac je postavljena kada je na vlasti bila Demokratska stranka, a nakon promene na političkoj sceni reizabrana je 2015. godine.

Odnos prema građanima i građankama

Mediji su jednini instrument pomoću koga građani i građanke mogu da kontrolišu rad javnih funkcionera, koje plaćaju da rade u njihovom interesu. Zbog toga je važno da svako od njih bude dostupan javnosti i odgovara na pitanja novinara i novinarki. Tako bi to trebalo da izgleda, ali je stanje u Srbiji danas takvo da je ljudima na ključnim pozicijama dozvoljeno da ignorišu medije, tako pokazujući svoj odnos prema građanima i građankama.

Zagorka Dolovac ne drži konferencije za medije, veoma retko daje izjave, uprkos brojnim dokazima koje u javnost iznose istaživački novinari i novinarke, ali i mnogim sumnjama koje neprestano iznose političari i političarke. Kada priče poput gore navedenih dospeju u medije nekoliko dana se govori o tome, zatim se pojavi naredna priča, koja zatrpa prethodnu i tako godinama u nazad. Slučajevi se nagomilavaju jedan za drugim, dok građani i građanke ostaju uskraćeni za odgovore, koje je dužna da im pruži, niko drugi do Republička javna tužiteljka.

Izvor fotografije: Medija centar Beograd

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još