Vučić je lav, a Đilas rakun: na koga vas podsećaju domaći političari?

Agencija „House of win” sprovela je istraživanje u kome su ispitanici govorili o mnogim temama – rast cena, Kosovo i slično, ali nam je svima bilo najzanimljivije to na koju životinju anketirane korisnike podsećaju domaći političari.

Pa je tako prva asocijacija na Aleksandra Vučića četvrtini ispitanika bila lav, a petini vuk – što bi se reklo da je pozitivna konotacija, a potom slede hijena (15%), lisica (8%) i pacov (6%).

Premijerka Srbije Ana Brnabić je takođe predstavnica vlasti koja je kod ispitanika izazvala i pozitivne i negativne asocijacije. Tako 18% ispitanika podseća na mačku, a 16% na lava, ali približno isti broj ispitanika (14%) premijerka podseća na gusku, 12% na konja i 8% na lisicu.

Zanimljivo je da su ostali političari u Srbiji uglavnom povezivani sa životinjama za koje vezujemo malo negativnije konotacije. Pa je tako lider SPS Ivica Dačić petinu ispitanika prvenstveno podsetio na ribu, a nešto manje od petine (18%) na kameleona i tigra (16%), a slede lisica (10%) i svinja (7%).

Kada je opozicija u pitanju, lider SSP Dragan Đilas prvenstveno ljude asocira na rakuna (24%), zatim na tigra (17%), lisicu (14%), a slede pacov i mačka. Njegova najbliža saradnica Marinika Tepić petinu ispitanika podseća na papagaja, zatim lava (17%), ribu (14%), vuka i zmiju – a prošlogodišnji predsednički kandidat ove liste Zdravko Ponoš za četvrtinu ispitanika je puž, za petinu sova, a slede konj, noj i zec. Mladi političar PSG Pavle Grbović je za četvrtinu ispitanika paun, petinu pas, a slede pacov, rakun i jarac.

Za desno orijentisane predstavnike političkih partija uglavnom se vezuju negativniji opisi. Za Boška Obradovića ispitanici su vezali životinje koje uglavnom imaju negativnu konotaciju, kao što su hijena (25%), tvor (18%), magarac (12%) i lisica (6%), mada 14% asocira na lava. Milica Zavetnica je dominantno zmija (18%) i kokoška (16%), a slede tigar, papagaj i lisica. Miloš Jovanović je vuk (18%) i sova i tvor (po 17%), a zatim pacov i kameleon. Vuk Jeremić je za skoro četvrtinu ispitanika zec, a za gotovo petinu krtica, a potom tigar, kameleon i tvor.

Suprotno desničarima, reklo bi se da levo orijentisani političari uglavnom imaju pozitivnije konotacije. Najbolje konotacije probudio je predstavnik Ne davimo Beograd Radomir Lazović koji je za petinu pas, a za četvrtinu medved, dok slede lav, puž i noj. Kada su u pitanju vidljiviji političari, na radaru vlasti i tabloida – asocijacije su češće ka životinjama koje upućuju na prevrtljivost. Pa je tako Ćuta Jovanović za 22% ispitanika kameleon, a za 19% krtica, a slede lav, magarac i ajkula – a Nebojša Zelenović za petinu konj, a slede magarac, papagaj, mačka i kameleon.

Na kraju, ispitanici su odgovarali i na pitanja vezana za nekadašnje lidere DS-a, te nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić petinu asocira na sovu, a približno isti procenat ispitanika na pauna i slona, a slede pas i medved. Zoran Lutovac više od četvrtine ljudi asocira na kornjaču, slede noj i pas, a potom puž i zec.

Kada se sve sabere, na našoj političkoj sceni je najviše lavova, lisica i kameleona. Što je vrlo dobra slika stanja u našoj zemlji.

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Hidrocentralet e vogla: a ka alternativë?

Hidrocentralet e vogla – vitet e fundit, mënyra më popullore për marrjen e energjisë nga burimet ujore. Në të njëjtën kohë, mënyra...

Građani Kule i Crvenke u borbi protiv smeća

Građani Kule kivni su na svoje sugrađane zbog nesavesnog odlaganja smeća zbog čega, kako kažu, Kula „liči na deponiju". Kako bi rešili...

Obrenovčani ne žele više život na Divljem zapadu

Strah, pucnjave, napadi i džeparenje - ovako izgleda život u Obrenovcu. Uz sve to - u mraku jer jedan ne mali deo...

Mitrovčani traže sterilizaciju i vakcinaciju pasa lutalica

U razgovoru sa građanima Sremske Mitrovice, aktivisti kampanje Ide glas koji sprovodi Centar E8 saznali su da je jedan od najvećih problema...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još