Srbija u 2023: U Pančevu više pasa nego stanovnika

1820. godine Pančevo je imalo više pasa nego stanovnika. A sada?

O problemima lokalnih zajednica u Srbiji, onih van glavnog grada, čujemo samo kada se nešto krupno dogodi. Do tada, one su nevidljive. Sa urušavanjem lokalnih medija, do informacija je gotovo nemoguće doći. ZOOMER je imao tu privilegiju da u okviru kampanje koju sprovodi E8 zajednica poseti 33 opštine u Srbiji i razgovara sa građanima i građankama od vrata do vrata.

Pančevo je Vojvođanski grad smešten na reci Tamiš, pola sata vožnje udaljen od Beograda. Na prvu, idealno za život. Građani Pančeva se baš i ne bi složili. Nizak životni standard, zagađenje, nedostatak parking mesta… je ono što čujemo u svakom gradu. Ali problem broj jedan koji muči Pančevce su – psi lutalice.

O problemu pasa lutalica u Pančevu se godinama govori. Grad svake godine iz budžeta izdvaja ogromne sume (oko 5 miliona dinara) za isplaćivanje odštete zbog ujeda pasa.

Prihvatilište Zoohigijene ima kapacitete za smeštaj do 80 pasa, mada u njemu uvek boravi više od 100 pasa. Proširivanje kapaciteta se nikada ne razmatra, jer bi to zahtevalo ogromne iznose, što je očigledna kontradiktornost, ako se uzme u obzir da se ogromni iznosi isplaćuju na račun odštete zbog ujeda pasa.

I dok se o problemu samo razgovara, pate i psi i ljudi. Slučajevi stavljanja otrova i eksera u hranu su neretki, od čeka stradaju i psi lutalice i vlasnički psi. Do sada nijedan slučaj trovanja i okrutnog ubijanja pasa nije rešen. Nepostojanje jasne procedure i krivičnih sankcija jasna su poruka potencijalnim trovačima koji misle da na ovaj način rešavaju veliki problem pasa lutalica.  

Napadi i ujedi pasa su gotovo svakodnevica građana Pančeva. Jedan od građana sa kojim smo imali priliku da razgovaramo ima govornu manu jer ga je pre desetak godina napao pas lutalica. „Ja želim sve da uradim samo da te pse negde smeste“, rekao nam je na samom početku razgovora.

U slučaju ujeda, radnici Zooigijene izlaze na teren i hvataju psa, a veterinari na osnovu njegovog stanja odlučuju da li će biti uspavan. Zbog prevelikog obima posla koji Zoohigijena ima, dešava se da ne mogu da odgovore na sve pozive građana i da obave vakcinaciju i sterilizaciju svih pasa lutalica, pa su im zbog toga prioritet agresivni psi.

Zašto je toliki broj pasa na ulici?
Vrlo je jednostavan odgovor: nesavesno ponašanje vlasnika koji ne vode računa o svojim ljubimcima, nego ih tretiraju kao igračku, koju puste na ulicu kada im dosadi. Tvrdnju najbolje potkrepljuje činjenica da 70% vlasnika pasa nije vakcinisalo, ni čipovalo svoje ljubimce. Inače cena vakcinacije i čipa iznosi ukupno 1500 dinara.

Autorka: Jelisaveta Perišić
Foto: Recep Fatih KAYA / Pexels (fotografija služi kao ilustracija i nije nastala u Pančevu)
Tekst je nastao u okviru kampanje Ide glas koju sprovodi Centar E8

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još