Srbija u 2023: Hoće li Grocka dočekati bioskop?

Umesto za dve godine, Dom kulture nije obnovljen ni za četiri – a objašnjenja nema. Tako je Grocka i u 2023. godinu ušla bez bioskopa i bez mesta gde bi se mladi mogli okupljati.

O problemima lokalnih zajednica u Srbiji, onih van glavnog grada, čujemo samo kada se nešto krupno dogodi. Do tada, one su nevidljive. Sa urušavanjem lokalnih medija, do informacija je gotovo nemoguće doći. ZOOMER je imao tu privilegiju da u okviru kampanje koju sprovodi E8 zajednica poseti 33 opštine u Srbiji i razgovara sa građanima i građankama od vrata do vrata.

Za ovih petnaestak dana kako traje serijal naučili smo jednu stvar – kad bi igrali pikado na karti Srbije gde god da strelicu ubodete naići ćete na iste probleme: parking, zagađenje, loš životni standard. Ti problemi su toliko učestali da smo odlučili da se njima manje bavimo, a da fokus stavimo na neke malo specifičnije.

Na primer, da li ste znali da u Grockoj nema bioskopa?

U razgovoru sa, uglavnom mlađim, stanovnicima Grocke prvo smo saznali upravo to – nema bioskopa, ni dovoljno kulturnih sadržaja.

Ne radi se samo o bioskopu, generalno je potrebno da se otvori neki prostor za mlade, nema ničega u našem kraju. Bukvalno za sve moramo da idemo u centar“, navodi jedna mlađa stanovnica ovog kraja.

Centar za kulturu postoji, ali to nije dovoljno, a bioskop se obećava već godinama. Još 2018. godine je najavljeno da će se dvorana nekadašnjeg Doma kulture, koja je uključivala i bioskop, obnoviti „za dve godine”, ali od tog obećanja za sada još uvek nema ništa.

Pored ovog problema, koji uglavnom pogađa mlađe, kao i recimo nepostojanje noćnih autobuskih linija, ali postoji i jedan ozbiljniji problem koji pogađa ceo kraj – kanalizacija. Više fraza „21. vek je” odavno ne stoji – polako se završava i prva četvrtina veka, a da se problemi za koje smo mislili da su prošlovekovna priča još uvek nisu rešili. Tako da i u Grockoj kanalizacija stalno izliva, nema dovoljno septičkih jama i smeće se ne iznosi na redovnom nivou.

Neophodno je da se uvede funkcionalni kanalizacioni sistem i da se Grocka priključi na gradski vodovod, ovako više ne može. Stalna izlivanja, stalni problemi, a uz to da ne govorimo o spaljivanju otpada i ne odnošenju smeća redovno“, žali se jedan stariji građanin na probleme koje nije očekivao da budu deo njegove svakodnevnice i kada bude u penziji.

Kao rešenje vidi peticije ka gradskim vlastima, ali posle mnogo izneverenih obećanja nije siguran da li ima čemu da se nada.

Foto: Grocka Beograd, light2tube youtube, printscreen
Tekst je nastao u okviru kampanje Ide glas koju sprovodi Centar E8

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Preslušali smo domaće pesme za Evroviziju da vi ne biste morali… part 2

U prethodnom tekstu podelili smo sa vama prve utiske o ovogodišnjim takmičarima za Pesmu za Evroviziju i pre svega se fokusirali na...

Mitrovčani traže sterilizaciju i vakcinaciju pasa lutalica

U razgovoru sa građanima Sremske Mitrovice, aktivisti kampanje Ide glas koji sprovodi Centar E8 saznali su da je jedan od najvećih problema...

Мали хидроцентрали: има ли алтернатива?

Мали хидроцентрали - во последните неколку години, најпопуларен начин за добивање енергија од извори на вода. Во исто време, тоа е популарен...

Leksikon s3:e7 / Đorđe Cvetković

„Vraćajući se na leksikone iz osnovne škole, sećam se namere da javno podelimo istinu, koju čuvamo u podsvesnoj strani mozga. Koju želimo...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još