Vlasi kao kolateralna šteta u slučaju devojčice iz Bora

U danima pre hapšenja dve osumnjičene osobe u slučaju nestanka devojčice iz Bora, u medijima su se pojavljivale raznorazne „teorije“ o tome šta se desilo u tom slučaju. O neadekvatnom i neprofesionalnom izveštavanju medija Zoomer je već pisao.

Nakon što su prvo predsednik republike, a kasnije i drugi zvaničnici izašli u javnost sa novim informacijama o slučaju, tabloidi kojima je smanjen manevarski prostor za proizvoljno kreiranje teorija usmerili su se u drugom pravcu – ka tome da u borskom okrugu, gde je devojčica nestala, živi jedan deo vlaške nacionalne manjine. 

Izveštavanje koje je usledilo prepuno je kršenja Kodeksa novinara Srbije i medijskih standarda, pre svega zbog eksploatacije i prenaglašavanja već postojećih stereotipa o ovoj manjinskoj grupi, a dodatni zamah medijima u ovom smeru pružio je načelnik policije Ninoslav Cmolić čija je izjava dodatno produbila ovakav narativ.

SRAMNA IZJAVA NAČELNIKA POLICIJE

Naime, načelnik UKP-a Ninoslav Cmolić, je u jednoj od emisija Informer TV, izneo kako on sam kaže „profil ličnosti“ dva osumnjičena. O njima, Cmolić kaže:

„A s druge strane, to je takav profil ličnosti. Ne postoji empatija, IQ je mnogo nizak, opet samo to podneblje je nama čudno, narečje, govor. Vlasi su…“

Pored toga što u ovoj fazi istrage načelnik policije ne bi trebalo da deli detalje slučaja s javnošću, a kamoli detalje o osumnjičenim licima i njihovoj ličnosti, kao i toga da mediji čak i ukoliko neko od zvaničnika izađe iz okvira ovlašćenja to ne bi smeli da prenose – najproblematičniji deo odnosi se zapravo na diskriminatorni govor o Vlasima. Ovom izjavom, načelnik Cmolić karakteriše osumnjičene kao „neinteligentne osobe sa manjkom empatije”, nakon čega nam daje do znanja da to može biti posledica podneblja i jasno stavlja do znanja da su oni Vlasi. Svojom izjavom, prethodno navedene atribute koje pripisuje osumnjičenim osobama načelnik generalizuje na sve pripadnike vlaške nacionalne manjine koji žive u tom delu istočne Srbije. 

Nakon izjave su usledile oštre reakcije javnosti. Demokratska stranka je izjavu okarakterisala kao govor mržnje i istakla da se targetira jedna čitava etnička zajednica iz istočne Srbije. Pokret slobodnih građana je zatražio smenu načelnika i pokretanje postupka protiv televizija koje su prenosile ovakve slične izjave. Predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Novica Janošević apelovao je na sve političke činioce u Srbiji da ne zloupotrebljavaju tragediju koja se desila u Boru.

Nakon očekivanih kritika, kako prenosi Euronews, Cmolić je izjavio da mu „nije bila namera da uvredi nikoga, a pogotovo ne naše nacionalne manjine“, uz to naglašavajući da je on„ istinski patriota i profesionalac”.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je uvažila izvinjenje načelnika Cmolića, ali je i istakla koliko je ta izjava bila štetna, nepotrebna i duboko uznemirujuća za naše sugrađane Vlahe.

MEDIJSKO ZLOUPOTREBLJAVANJE STEREOTIPA O VLASIMA

Ova izjava je, i pored naknadnog izvinjenja i činjenice da može biti slučajna i bez loše namere, dodatno produbila narativ koji se već kreira u tabloidima. Poslužila je kao dodatna argumentacija i opravdanje za senzacionalističko izveštavanje o slučaju, koje se bazira na elementima „mističnog” i „neprirodnog”. Ovo je stereotipni narativ o Vlasima koji je odavno prisutan u medijima, a jedan od najpoznatnijih slučajeva je izveštavanje o masovnom ubistvu u selu Jabukovac u istočnoj Srbiji, koji je obilovalo „kontraverzama” o uticaju vlaške magije na ubicu, a poslužilo je i kao inspiracija za seriju „Crna svadba” koja se bazira upravo na „egzotičnim” stereotipima o istočnoj Srbiji i prisutnosti, uglavnom vlaške, magije u ovom kraju zemlje.

U najnovijem slučaju, jedan od ilustrativnih primera je izveštavanje portala Republika. U samom naslovu istaknute su informacije iz nejasno kojih izvore, u kojima se naglašavaju elementi koji treba da upućuju na navodne rituale vlaške magije, koji se i kao takvi eksplicitno imenuju terminom – vlaške vradžbine. Uz to je u prilog teksta stavljena fotografija sanduka za vreme sahrane, a na fotografiju su nalepljeni bafomet (čovečje telo sa kozjom glavom), što se često smatra simbolom Satane i egipatski krst.

Ovakav naslov direktno stvara nepostojeću vezu između magijskih rituala koji se stereotipno vezuju kulturu Vlaha iz istočne Srbije i nestanka deteta, a odgovornost za zločin prebacuje na nivo „mističnog” i umesto činjenicama bavi se neosnovanim nagađanjima. Dodatna argumentacija u prilog tezi da je ovakvo izveštavanje vrlo tendenciozno i promišljeno leži i u izboru pratećih fotografija, koje imaju za cilj izazivanje šoka i straha kod čitalaca. 

Na jedan senzacionalistički način ovaj medij je iskoristio postojeći narativ koji u narodu izazova osećanje interesovanja, ali i straha od  „drugog” i  „drugačijeg”, u cilju povećanja klikova i zarade, ne uzimajući u obzir ni u jednom trenutku društvenu odgovornost i opasnost od dodatne stigmatizacije i, s obzirom na to da se radi o osetljivom slučaju koji prati goruća retorika u medijima, čak i satanizacije jedne manjinske zajednice.

Naslovna fotografija: Nova.rs

Teodora Šulj
Teodora Šulj
Studentkinja sociologije i feministkinja, uglavnom u procesu prokrastinacije.
Prethodni članak
Sledeći članak

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još