Veselinović kao gradonačelnik: projekat BG na vodi će proći reviziju

U drugoj epizodi serijala „Da sam ja gradonačelnik“ u ulozi gradonačelnika našao se Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd. U okviru ovog, novog Zoomer serijala, mladi lideri i liderke političkih stranaka i društvenih pokreta imaju priliku da na pola sata postanu gradinačelnici i gradonačelnice, i pokažu nam kako bi izgledao grad pod njihovim rukovodstvom. Serijal jeste fikcija, ali su pitanja naše redakcije i odgovori vrlo stvarni i daju nam sliku o tome kako bi izgledao naš grad kada bi ga vodili mladi ljudi, iz potpuno nove perspektive.

Na danas održanoj konferenciji za novinare, novoizabrani gradonačelnik Dobrica Veselinović je istakao da će nastaviti da zastupa interese Beograđana i Beograđanki kao što je to radio dok je bio aktivista i opozicionar, i da je njegov tim u kontaktu sa građanima i građankama, identifikovao probleme u gradu koje treba rešiti.

„Imamo inicijativu, želju i znanje da ovaj grad načinimo boljim mestom“, istakao je Veselinović na početku konferencije, a kao prioritete istakao je dobre vrtiće i škole u kojima deca mogu da ostvaruju svoje potencijale. Takođe, istakao je i da im partnerstvom sa civilnim sektorom treba omogućiti da to čine i kroz neformalno obrazovanje.

Na navode novinara da inkluzija u obrazovnom sistemu za vreme prethodnih vlasti nije funkcionisala, Veselinović je odgovorio da svi vrtići i škole moraju biti jednako dobri i jednako dostupni svima. „Neprihvatljivo je da vrtić na Dedinju bude bolji od vrtića u Zemunu gde ima više romske dece“, istakao je Veselinović.

Kada je kultura u pitanju, u planu je ustupanje preko stotinu neiskorišćenih gradskih prostora za rad i delovanje umetnika. „Jedna od prvih mera biće objavljivanje liste neiskorišćenih gradskih prostora i razvijanje kriterijuma za preko sto prostora koji se odmah mogu iskoristiti za potrebe kulture i umetnosti, ali i civilnog društva“, objasnio je Veselinović.

Neprihvatljivo je da vrtić na Dedinju bude bolji od vrtića u Zemunu gde ima više romske dece – Veselinović

Na pitanje novinara o najgorim potezima bivšeg gradonačelnika Siniše Malog, Veselinović je naveo da su njegovo upravljanje gradom obeležili kriminal i korupcija, a da je najznačajniji takav slučaj – slučaj Beograda na vodi i rušenja u Hercegovačkoj, čiji istražni postupak još uvek traje. „Projekat Beograda na vodi mora da prođe reviziju“, obećao je novi gradonačelnik.

Sličan stav novi gradonačelnik je izneo i u vezi spomenika podignutih za vreme prošle vlasti. Veselinović je rekao da ih vidi kao koruptivne projekte koji su naneli veliku štetu gradu koju je potrebno sanirati. „Prvi korak je da se utvrdi koliko je bilo korupcije, a zatim i formiranje stručno-umetničkog tima koji će odlučivati o tome šta sa spomenicima, uz konsultaciju građana“, naveo je Veselinović.

Govorivši o potrebi da se svi resursi sačuvaju, unaprede ili pametno iskoriste, gradonačelnik je istakao da grad vidi kao „zajedničko dobro koje moramo očuvati za buduće generacije“. U smeru podizanja energetske efikasnosti u planu je da se uvede obaveza ugradnje solarnih panela na svaku novoizgrađenu zgradu, a zatim i da se u upotrebu uvedu enegetski efikasna goriva i da se zamene dotrajale cevi što će biti finansirano od profita gradskih toplana.

Veselinović je izjavio i da će podržati legalizaciju marihuane i u rekreativne svrhe. Pozivajući se na primer Portugala, naveo je da je „relaksiranje upotrebe droga doprinelo ekonomskom napretku, padu nasilnih dela i padu zavisnosti i imalo benefite za celo društvo“.

Celu emisiju „Da sam ja gradonačelnik“ sa Dobricom Veselinovićem možete pogledati na Zoomer stream platformama

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još