Vasiljević kao gradonačelnik Novog Sada: Depolitizacijom zapošljavanja zadržaćemo mlade

U devetoj epizodi serijala „Da sam ja gradonačelnik“, novoizabrani gradonačelnik Novog Sada je Milan Vasiljević iz Stranke slobode i pravde. U okviru ovog, novog Zoomer serijala, mladi lideri i liderke političkih stranaka i društvenih pokreta imaju priliku da na pola sata postanu gradonačelnici i gradonačelnice, i pokažu nam kako bi izgledao grad pod njihovim rukovodstvom. Serijal jeste fikcija, ali su pitanja naše redakcije i odgovori vrlo stvarni i daju nam sliku toga kako bi grad izgledao kada bi ga vodili mladi ljudi, iz potpuno nove perspektive.

Gradonačelnik je konferenciju za medije otvorio informacijom da je gradnja Novog Sada na vodi, u skladu sa predizbornim obećanjima, zaustavljena. „Kompaniji Galens nije bitna ekologija već izvlačenje novca. Ekologija je već dugo bitna u Zapadnoj Evropi. Mi kasnimo sa time, ali ćemo ubuduće binuti o poštovanju svih ekoloških standarda“, rekao je Vasiljević i dodao da će inspekcija nastaviti da sprečava štetne projekte Galensa.

Kritičan prema stranačkom zapošljavanju na svim nivoima vlasti, Vasiljević je najavio da će se zapošljavanje u njegovoj upravi odvijati isključivo putem javnih konkursa. Na isti način biće izabrani novi direktori javnih preduzeća u Novom Sadu, na čijem čelu su do sada bili stranački postavljeni direktori u statusu vršilaca dužnosti.

„Sve funkcioniše na političkom i ortačkom odnosu. Zadatak moje uprave je da obezbedi da se poštuju objektivni kriterijumi, i za zapošljavanje i za primanje u vrtić“, izjavio je gradonačelnik uz kritiku na račun firme Montop koja je tokom prethodne vlasti dobijala mnoge poslove u Novom Sadu, između ostalog i posao izgradnje vrtića.

Halu Spens, čije je rušenje najavljivala prethodna vlast, novoizabrani gradonačelnik vidi kao potencijal u korišćenju solarne energije. „Kratkoročno postavljanje panela se ne isplati, ali Novi Sad je grad budućnosti koji treba da bude još napredniji za 20 godina. Ovaj projekat će se tada isplatiti“, uverava Vasiljević.

Govorivši o bezbednosti u Novom Sadu, gradonačelnik je istakao da je „u poslednjih 10 godina Novi Sad najnebezbedniji grad u celoj Srbiji“ i najavio dodatnu profesionalizaciju kadrova kako bi se efikasnije borili sa novim bezbedonosnim pretnjama.

U odgovoru na pitanje novinara o mogućim načinima suzbijanja fašizma u gradu, Vasiljević je naglasio da se fašizam javlja jer je ekonomsko stanje veoma loše te da mladi zbog toga posežu za radikalnim rešenjima.

„Prvo što moramo da uradimo je da popravimo životni standard, a drugo je da organe unutrašnjih poslova profesionalizujemo za borbu protiv fašističkih grupa“, rekao je gradonačelnik i dodao da je najvažnije da se preduzmu preventivne mere kroz obrazovanje i obuku nastavnika i profesora o antifašizmu koje će organizovati Grad.

„Jedan od načina da zadržimo mlade jeste depolitizacija zapošljavanja. Radićemo na tome da ljudi ne budu zapošljavani zato što su pripadnici neke stranke ili imaju interpersonalne odnose sa nekim moćnicima. Obezbedićemo radna mesta za mlade koji završavaju studije u Novom Sadu, a naročito za najbolje studente“, izneo je gradonačelnik u odgovoru na pitanje novinarke o tome kako će zaustaviti odlazak mladih iz grada koji je pre dve godine bio omladinska prestonica Evrope.

Upitan da prokomentariše potpisivanje Sporazuma o saradnji omladinskih odbora stranaka, Vasiljević je rekao da veruje da je potpisivanje ovog Sporazuma korak ka ukrupnjavanju opozicije i na republičkom nivou.


Celu emisiju „Da sam ja gradonačelnik” sa Milanom Vasiljevićem možete pogledati na Zoomer youtube kanalu

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još