TKV za Backstage: „Posle slikanja nema kajanja“

Emisija Backstage je nova na Zoomeru!

Sa ciljem da motiviše i inspiriše mlade da se društveno aktiviraju, ekipa Backstage-a svake nedelje ugostiće novog aktivistu ili aktivistkinju. Aktivisti/kinje će igrajući jednu novu igricu, odgovarati na pitanja i obavljati izazove, a sve u cilju bližeg upoznavanja sa njim i njihovim aktivizmom.

Prva koja je zaigrala igricu sa ekipom Backstage-a bila je Aleksandra Petković. Ova mlada umetnica većini poznatija kao TKV ili The Kraljica Vila, bavi se street artom, oslikavanjem murala i zanimljivih portreta. Njene radove ste sasvim sigurno viđali na beogradskim fasadama. Veliki broj radova usmeren je na ženske likove, a često se tiču i čitavog društva.

U emisiji smo saznali kada i zašto je TKV rešila da javnosti otkrije svoj identitet. Godinama je stvarala pod umetničim imenom TKV. Istakla je da anonimni umetnici svakako imaju veću slobodu kada je u pitanju stvaranje. Međutim, poželela je da punim imenom i prezimenom stane iza svojih radova i svojoj publici približi svoje ideje. To je promenilo i produbilo odnos koji je gajila sa svojom publikom, mogla je da pruži objašnjenje i kontekst svojih radova.

Govorili smo sa TKV o inspiraciji, o procesu stvaranja umetničkog dela, otkrila nam je kako to izgleda u njenom slučaju. Ona svojim radovima pokušava da dočara način na koji se oseća, i takođe probudi osećanja u onima koji njene radove posmatraju. Smatra da sve to ostaje na privatnom i intimnom nivou i da je upravo to ono što je čoveku potrebno. Na pitanje, da li pati kada pomisli da neki njeni radovi mogu biti uništeni ili uklonjeni, odgovara da je to sastavni deo procesa i da:

Posle slikanja, nema kajanja

Jednim od pitanja došli smo do još jednog sloja Aleksandrinih radova – to je nežnost. Ona navija za nežnost u ovom grubom i okrutnom svetu. Tu se krila njena poruka kako mladima, tako i ostalima – da budu iskreni prema sebi i hrabri da budu upravo ono što žele da budu.

Pošto je žena čest motiv u njenim radovima, pitali smo je šta misli o feminizmu uošte, ali i o feminizmu u Srbiji. TKV oslikava ono što oseća da jesu nove žene.

Nove žene, spremne i hrabre da budu ono šta one žele, a ne ono šta im društvo nameće.

Složili smo se da fiminizam jeste na lošem glasu ili pogrešno shvaćen, pogotovo u našoj zemlji. Međutim, za Aleksandru su stvari veoma jednostavne – feminista je onaj koji se zalaže za jednaka prava žena i muškaraca.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Najnovije

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još