U SVOJOJ BAŠTI: Štajnfeld o filmu „Zaceli me“ i seksualnom nasilju

U poslednjoj epizodi podcast-a „U svojoj bašti“ autorke i voditeljke, glumice Maje Šuše, konačno smo dobili jedan kvalitetan intervju koji ističe bitne aspekte filma, rada na istom kao i samog preživljenog iskustva silovanja i njenog rada sa žrtvama, ali i napadačima. Proteklih meseci svedočili smo senzacionalističkim, neetičkim i neprofesionalnim vestima o filmu „Zaceli me“ i priči koju Štajnfeld pokušava da ispriča. Ovaj podcast donosi ono što treba da čujemo: istinu.

Glumica Danijela Štajnfeld bila je žrtva silovanja. U Srbiji, od strane jednog moćnog muškarca. Potom se preselila u Ameriku, i odlučila da svoju preživljenu traumu pretoči u film. Premijera filma „Hold me right“ ili prevedeno na srpski „Zaceli me“, desila se ove godine na Film Festivalu u Sarajevu, a u Srbiji je prikazan 18. septembra na filmskom festivalu na Paliću. Poslednji put publika je imala prilike da ga vidi na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Autorka tokom intervjua ističe jednu važnu stvar kada kaže:

Nije toliko problem što se zlostavljane dešava nego što je zlostavljanje moguće

Stigmatizacija žrtava seksualnog nasilja, kao i ćutanje o istom, omogućava da se nasilje ponavlja a da nasilnici vrlo često bivaju nekažnjeni. S tim u vezi, Štajnfeld je odlučila da napravi film u kome žrtvama, pa i sebi, daje prostor da se o nasilju progovori a rane zacele. Jer, kako kaže „da živimo u drugom svetu, ja ne bih bila silovana“.

Tokom razgovora osim filma, Maja i Danijela razgovaraju kako je tekao proces stvaranja samog filma, nabavljanja finansija, razgovora sa žrtvama ali i nasilnicima, kao i šta joj je i da li joj je nešto doneo razvitak #MeToo pokreta u Americi u vreme kada ona stvara film. Pa, deluje da je i taj deo ostao za privilegovane. Međutim, pokreće se i važna tema, a to su odgovori društva i medija na vest da je jedna žena u Srbiji preživela seksualno nasilje, i odlučila da javno progovori o tome – kroz autorski film. Kapa dole, Danijela.

Na sajtu „Hold me right film“ postoji i deo pod nazivom „Jesi li i ti žrtva silovanja?“ koji jasno poručuje da nisi sama i pruža listu stvari koju možeš uraditi ukoliko si preživela nasilje, i brojeve telefona na koje se možeš obratiti za pomoć

I zapamtite, žrtva nikada nije kriva za nasilje koje je preživela – odgovornost je uvek i isključivo samo nasilnikova.

Poslušajte celu emisiju „U svojoj bašti“:

Izvor naslovne fotografije: preentscrean N1

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još