U susret Evroviziji: najbolje balade

Svake godine najveći broj pesama na Evroviziji budu balade, a statistički gledano pesme sporijeg ritma najčešće i pobede. Ove godine upravo su to pesme koje se nalaze na samom vrhu na kladionicama, a evo koje od njih imaju najveće šanse.

Italy / Mahmood and Blanco – Brividi

Retko se desi da domaćin bude favorit da festival ostane u njegovoj zemlji, ali to je ovaj put slučaj sa Italijom. Italijani su nakon trijumfa Maneskina odlučili da ponovo pošalju osobu kojoj je pobeda za dlaku izmakla, ali je zato vlasnik jednog od najvećih evrovizijskih hitova novog doba. U pitanju je naravno Mahmood, čija je pesma „Soldi“ 2019. godine izgubila od Holađanina Dankana Lorensa. Ove godine, u duetu sa Blancom, Mahmood će pokušati da se domogne pobede sa pesmom „Brividi„, koja pomalo stilski podseća na Lorensovu „Arcade“ iz 2019. godine.


Sweden / Cornelia Jakobs – Hold Me Closer

Sudeći po kladionicama, ako Evrovizija ne ostane u Italiji otići će u zemlju u koju je bila najviše puta u proteklih deset godina. U pitanju je, naravno, Švedska, koja spada u najveće evrovizijske nacije sa samo jednom pobedom manje od Irske koja je prva po broju titula već nekoliko decenija. Uistinu, za razliku od Švedske koja niže uspehe i u novije doba, Irska je to poslednji put učinila pre tih nekoliko decenija. Šveđani, koji od 2010. godine samo dva puta nisu bili u top10, ove godine se predstavljaju sjajnom, energičnom baladom kakvu nisu dugo slali. Kako su prošle godine ostvarili jedan od slabijih rezultata koji pamte, 14. mesto, vrlo su naoštreni da posle dve velike pobede u poslednjih deset godina, Loreen i Mansa, ponovo festival dovedu u svoju zemlju. Za to su šanse ove godine ogromne.


United Kingdom / Sam Ryder – Space Man

Još jedna moćna balada dolazi iz Velike Britanije, kolevke evropskog popa koja svake godine fejluje na Evroviziji. U ovom veku su samo dva puta bili u top 10, a nisu uspeli da imaju dobar plasman čak ni kada su ih predstavljale svetski poznate face, kao Boni Tajler i grupa Blue. Zato to što se ove godine nalaze na četvrtom mestu na kladionicama jeste dobar razlog da preslušate ovu pesmu. Posle mnogo godina, Britanci idu sa pesmom koja liči na pop na koji smo od njih navikli, a uključili su se ozbiljno i u promociju pesme. Njihov predstavnik Sem Rajder nedavno je gostovao i kod nas, u emisiji kod Ivana Ivanovića.


Poland / Ochman – River

Još jedna šokantno dobra pesma iz zemlje od koje to i ne očekujemo. Poljska tradicionalno šalje, pa da kažemo tako – čudne pesme, koje po pravilu nikad ne prođu dobro. Spadaju u jedne od retkih zemalja koje dugo učestvuju, a da nisu ostvarile nijednu pobedu. A i finale im se retko dogodi. Ipak, ove godine idu sa pesmom koja je sedma na kladionicama, i koja konačno liči na kvalitetne pop balade koje slušamo na ovom festivalu. Međutim, da li će pored niza sličnih pesama, kao što su ovogodišnje numere sa kojima se predstavljaju i Nemačka, Švajcarska, Australija, Holandija, Belgija, Estonija, Grčka… moći da se izdvoji, i ima li njihov predstastavnik Ochman „ono nešto“, što čini se imaju Mahmood, Cornelia i Sam – ostaje da se vidi. Ali reklo bi se da će predvoditi ovu grupu balada.


Switzerland / Marius Bear – Boys Do Cry

Kao što je gore pomenuto, ove godine je mnogo balada koje su odlične, ali liče jedna na drugu. Ove godine će se sa kvalitetnim baladama predstaviti još i Nemačka, Australija, Holandija, Belgija, Estonija, Grčka, Azerbejdžan, Portugalija… Neke od njih se nalaze visoko pozicionirane na kladionicama, kao što je Grčka (šesto mesto), Holandija (deveto), Portugalija (dvanaesto) i Australija (trinaesto). Švajcarska se nalazi na 20. mestu i u ovom trenutku joj se ne predviđa neki veliki uspeh, ali ipak ćemo istaknuti nju iz niza gore navedenih, zbog poruke pesme. Predstavnik Švajcarske, Marij Ber, govori o tome da dečaci takođe imaju emocije i mogu da plaču i da je to potpuno normalno i prirodno. Što je, nažalost, još uvek retka poruka koja se šalje dečacima, koji se vaspitavaju da ne iskazuju emocije, jer je to „za devojčice“. „Hearts, they get broken, God only knows why, And sometimes aeroplanes fall down from the sky, And mountains, they crumble, And rivers, they run dry, And oh… Boys do cry„, poručuje Švajcarac.

Naslovna fotografija: Youtube printscreen

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još