Kroz Srbiju prošlo 30.000 Ukrajinaca, uplaćeno 2,8 miliona dinara pomoći

Od početka krize u Ukrajini na namenski račun za pomoć građanima Ukrajine uplaćeno oko 2,8 miliona dinara, izjavio je za RTS Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović i dodao da je kroz našu zemlju do sada prošlo oko 30.000 Ukrajinaca, piše N1.

Prema iznetim podacima, u Ukrajini je angažovano 42.000 volontera preko tamošnjeg Crvenog krsta, a svaki deseti Ukrajinac, bilo interno raseljen, ili koji je morao da napusti dom, dobio je pomoć međunarodnog Crvenog krsta. Kada je Srbija u pitanju, prema procenama, kroz našu zemlju je prošlo oko 30.000 Ukrajinaca, a u proseku u Srbiji boravi oko 5.500-6.000 žitelja Ukrajine.

Oni se uglavnom nalaze kod porodice i prijatelja pošto postoji dijaspora Ukrajinaca u Srbiji. Oni su raspoređeni u 34 opštine širom zemlje. U prihvatnom centru u Vranju je 50-60 Ukrajinaca“, kazao je Radovanović, ističe N1.

Akcija se ne sprovodi samo u Ukrajini, već i u okolnim zemljama kao što su Poljska i Rumunija. Međutim, Ukrajini je potrebna daleko veća pomoć – pomoć Lekara bez granica. Kako piše N1, Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk poslala je pismo Mišelu-Olivijeru Lašariteu, vođi kriznog programa humanitarne organizacije i šefu misije Lekara bez granica u Ukrajini, sa molbom da organizuje misiju sa zadatkom da se evakuišu borci iz Marijupolja i iz čeličane Azovstal, a da se ranjenicima obezbedi medicinska nega.

Ukrajinsko ministarstvo istaklo je da su borci koji se nalaze u velikom industrijskom kompleksu „već 72 dana izloženi bombardovanju i neprestanim napadima ruske vojske“ a „ranjeni vojnici zbog nedostatka lekova, vode i hrane umiru od gangrene i od sepse“, prenosi N1.

Od početka rata, Svetska zdravstvena organizacija je dokumentovala 200 napada na zdravstvene centre u Ukrajini, a kako je istakao ukrajinski ministar zdravlja Viktor Ljaško 40 bolnica je u potpunosti uništeno, dok je oko 500 bolnica oštećeno, i u njima ne može da se pruža zdravstvena nega, prenosi BBC.

Izvor: N1
Naslovna fotografija: Matthias Zomer / Pexels

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Slučaj Mateja Periša: Grubo kršenje etičkih standarda

Savet za štampu izdao je saopštenje za javnost i pozvao medija da poštuju pravo na privatnost i dostojanstvo žrtve. Mediji u Srbiji...

Šta su majmunske boginje?

Sve su nas iznenadile informacije o slučajevima majmunskih boginja u Evropi i mnogima je prva reakcija bila: „ne još jedna pandemija…”. Međutim,...

Novo zahlađenje odnosa Grčke i Turske izvor nestabilnosti

Turska državna novinaska agencija Anadolu, prenela je da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da za njega grčki premijer Kirijakos Micotakis...

Aktivistkinja u Kanu ogolila pitanje silovanja u ratu

Žena u toplesu istrčala je na crveni tepih na Filmskom festivalu u Kanu kako bi porukom ispisanom na telu protestovala protiv silovanja...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još