U susret Evroviziji: ko su favoriti i gde smo mi?

Predevrovizijsko ludilo se zahuktava i za dve nedelje će već početi najveće muzičko takmičenje u Evropi. Mnoge zemlje su pojačale svoje promotivne kampanje, pa smo čak imali situaciju da predstavnik Velike Britanije, koja tradicionalno ne obraća previše pažnje na to, gostuje i u Srbiji. Liste favorita su manje-više zacementirane mesecima, ali će se sve to promeniti kada krenu generalne probe i polufinalni nastupi. Otprilike u tom trenutku prognoze kladionica mogu se smatrati pouzdanim i tada jako retko pogreše.

Hajde da vidimo šta su prognoze u ovom trenutku.

U top3 nalaze se prilično dominantno i zacementirano Ukrajina, Italija i Švedska.

Ukrajini su dramatično šanse povećane nakon što se pobednica ukrajinskog nacionalnog izbora Alina Paš povukla sa takmičenja, a drugoplasirani sastav Kalush Orchestra dobio njenu kartu za Torino. Pesma „Stefanija“ predstavlja zanimljiv spoj etna i repa, a zapravo je oda majci, kroz simboliku uspavanke kao osnovnog motiva, i sadrži i delove iz ukrajinske narodne uspavanke. Nakon početka rata u Ukrajini šanse za pobedu su im se dodatno povećale, a kladionice su pored imena zemlje dodale dva srca – u plavoj i žutoj boji, bojama ukrajinske zastave. Međutim, ne može se reći da je favorizovanje Ukrajine isključivo političko, iako je solidarnost sa zemljom koja trpi agresiju sigurno uticala na predviđanja kladionica. Ukrajina je od svog prvog samostalnog učešća jedna od najvećih evrovizijskih nacija novog doba, sa čak dve pobede u ovom veku i više plasmana koji su bili u top3. Zapravo, retke su bile godine u kojima predstavnici Ukrajine nisu uspeli da se plasiraju u top10 najboljih. A posebno je to slučaj kada ih predstavlja pesma koja sadrži etno motive, sa takvim pesmama dvaput su pobedili, a više puta bili u vrhu, što posebno dobro ilustruje uspeh prošlogodišnjeg hita „SHUM„. Sa ratom na svojoj teritoriji ili bez, Ukrajina bi sigurno bila u vrhu favorita.

Zatim, Italija i Švedska su potpuno očekivano favoriti, jer se takođe radi o zemljama koje tradicionalno dobro prolaze. Statistički gledano, Švedska je na drugom mestu iza Irske po ukupnom broju pobeda na takmičenju, ali je sve pobede Irska ostvarila pre gotovo trideset godina. Švedska je u poslednjih 15ak godina apsolutno dominantna na Evroviziji, pre svega držeći se svog stila koji mnogi zovu i „generičkim popom“ jer, uistinu, pesme im pomalo liče jedna na drugu. Ove godine, međutim, jesu malo izašli iz svoje sigurne zone i takmiče se sa powerfull baladom sa kakvom nisu učestvovali još od fantastičnog uspeha pesme „Undo“ 2014. godine. Prošle godine su imali najlošiji plasman u moderno doba, tako da je bilo očekivano da se trgnu i ove godine ponovo budu u vrhu. Sa druge strane, Italija puca na sigurno. Aktuelni pobednici ove godine su poslali najveću italijansku evrovizijsku zvezdu novog doba – Mahmooda čija pesma „Soldi“ je, iako poražena od „Arcade“ Holanđanina Duncana Laurenca 2019. godine – jedan od najvećih ne samo evrovizijskih, već i svetskih hitova. Mahmood je, pak, odlučio da igra na sigurno i u duetu sa Blancom izvodi numeru „Brividi„, koja prilično podseća stilski na „Arcade„.

Ukratko govoreći, prva tri zacementirana favorita tu su sa razlogom, a taj razlog je statistika. Tri velike evrovizijske nacije, sa sjajnim pesmama koje su 1/1 evrovizijske. Ovde iznenađenja nema i neće ih biti ukoliko samo učesnici scenskim nastupima, kao mnogi pre njih, ne upropaste sve.

Neočekivani favoriti

Ono što jeste iznenađenje, jeste ostatak liste favorita gde se nalaze zemlje koje gotovo da nikad ne ostvare nikakve uspehe. Na četvrtom, petom i šestom mestu nalaze se Velika Britanija, Španija i Poljska. Sve tri zemlje su u poslednjih 20 godina jedva dvaput ušle u top10, a na redovnoj su „ispod dvadesetog mesta“ listi. Poljska pobedu nije ostvarila nikad, a najčešće je na listi zemalja koje se ne plasiraju u finale, što bi bio slučaj i sa Velikom Britanijom i Španijom – da nisu kao članovi „velike petorke“ uvek direktno u finalu. Velika Britanija je poslednji put pobedila 1997. godine, a Španija se pobedom ne može pohvaliti od 1969. godine. Ono što je sigurno jeste da su ove tri pesme odlične – Britanci su pesmom „Space Man“ pokazali zašto je Britanija kolevka svetske pop muzike, a ne može se osporiti i to da se trude i oko promocije – njihov predstavnik Sam Ryder gostovao je i u Srbiji, što se nije skoro dogodilo. Ne samo da gostuju u Srbiji, već da se uopšte aktiviraju oko kampanje. Poljaci su ove godine odlučili da pošalju kvalitetnu baladu, koja je potpuno evrovizijski materijal, dok su se Španci setili da latino ritmovi dominiraju svetom već deset godina i poslali pravu, energičnu latino numeru koja podseća na „Fuego„. Sa tim ne može da se omaši.

A gde smo tu mi?!

Mi se trenutno nalazimo na dvanaestom mestu, a ispred nas su ozbiljno veliki favoriti Norvežani sa originalnim scenskim nastupom i pesmom u kojoj pevaju o vuku koji jede bananu. Bend Subwoolfer aktivan je na društvenim mrežama gde, u full kostimima, izvode ili parodiraju druge numere, što im je dosta pomoglo u promociji. Sa druge strane, ostale pesme koje se trenutno nalaze ispred nas (a dolaze iz Grčke, Holandije, Australije i Portugalije) su pop balade kojima se pred takmičenje tradicionalno daju bolje šanse, jer balade po pravilu bolje prolaze. To koliko će se ove pesme, koje pomalo liče jedna na drugu, zadržati na listi favorita ostaće da se vidi jer upravo kod njih sve zavisi od onog čuvenog – scenog nastupa i kako će se pokazati na generalnoj probi i polufinalnim nastupima. Mnogo puta do sada, a to se često dešavalo i baš navedenim zemljama, kvalitetne balade su bile favoriti – a onda zbog lošeg scenskog nastupa ili uživo izvođenja završavale na daleko nižim pozicijama od očekivanih.

Konstrakta, kao i predstavnici Francuske koji su nam tik za petama, imaju čemu da se nadaju. Ove godine prvi put nakon učešća Bojane Stamenov, zapravo imamo šta da očekujemo. Konstrakta je nakon nacionalnog finala odmah plasirana na 16. poziciju, što je vrlo dobar start, a potom nakon sjajnog predstavljanja u Izraelu i video učešča u Španiji naglo skočila na kladionicama. Prethodne naše predstavnice, kojima su šanse bile oko 20og mesta, uspele su da se plasiraju na poziciju 15 zahvaljujući sjajnom i energičnom nastupu, kao i dominantnom vokalu Sanje Vučić. Konstrakta ima daleko bolje šanse i u ovoj fazi takmičenja biti blizu top10 daje šansu da se i u finalnom skoru konačno opet nađemo u 10 najboljih.

Ono što je dodatna prednost Konstrakte je što nije „ispucala“ sve oružja i još uvek je nastup taj koji u svakoj narednoj zemlji u kojoj gostuje oduševi publiku. Pesma, ma koliko ne bila klasičan mejnstrim pop, jeste catchy, a koreografija i scenografija posebno. Potpuno se može očekivati da se trend nastavi i da generalne probe, kao i nastup u polufinalu, povećaju šanse za dobar plasman. Ukoliko se neko od ostalih favorita „oklizne“ i ne potrudi dovoljno oko performansa, što se uvek dogodi, plasman može biti i daleko bolji od naših najluđih očekivanja.

Za razliku od prethodnih godina, kada su nadanja o dobrom plasmanu mogla biti samo odraz čistog, nekritičkog patriotizma – ove godine zaista imamo realne šanse i čemu da se nadamo.

Naslovna fotografija: youtube printscreen

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još