U ponedeljak počinje TOP FESTIVAL Reflektor Teatra

Reflektor Teatar is on fire!

Pre samo šest meseci ovo omladinsko društveno angažovano pozorište održalo je svoj prvi pozorišni festival, na kome je i redakcija Zoomera imala priliku da dodeli svoju nagradu kao medijski pokrovitelj festivala, a već stiže novi!

Od ponedeljka do četvrtka na sceni ovog pozorišta u Dorćol Platzu u Beogradu, Reflektor teatar organizuje Regionalni festival angažovanog pozorišnog izraza mladih, koji je po svemu potpuno drugačiji od klasičnih festivala. Ne samo što su u fokusu ozbiljne teme pomirenja na Balkanu, već što će svi učesnici i učesnice zajedno sa mladim volonterima i volonterkama angažovanim u organizaciji i produkciji festivalskih programa, biće uključeni u intenzivan program obuke koji se sastoji od stručnih predavanja, grupnih diskusija sa angažovanim stručnjacima i stučnjakinjama za oblasti društvenih nauka i ljudskih prava. 

Osim mladih učesnika_ca, festival okuplja i širu publiku, sa fokusom na mlade i posebnim fokusom na mlade iz osetljivih grupa. Festival uključuje i stručnu zajednicu, koju čine istaknuti pozorišni umetnici posvećeni dramskoj pedagogiji i angažovani predavači iz oblasti izgradnje mira i ljudskih prava„, navode iz Reflektora.

Pa će tako svakog jutra, učesnici_ce imati priliku da slušaju ekspertska predavanja iz oblasti izgradnje mira, suočavanja s prošlošću, ljudskih prava i izgradnje pomirenja na Zapadnom Balkanu. Predavači i predavačice u ovom delu biće Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava čije će predavanje biti u ponedeljak u 11h, dok će u utorak u isto vreme o ovoj temi sa aspekta filma govoriti reditelj Stevan Filipović, a u sredu, takođe u 11h, iz ženske perspektive govoriće spisateljica i aktivistkinja Marija Ratković.

Svakog popodneva, učesnici_ce će učestvovati u pozorišnim radionicama, koje koriste teme jutarnjih  predavanja, kao polaznu tačku za kreiranje teatarskih vežbi, scena i improvizacija. Poslednjeg dana Festivala, učesnici će prezentovati svoje radionice i tako kreirati zajednički performans čija je tema pomirenje„, navode iz Reflektora i dodaju da će na večernjoj ceremoniji zatvaranja Festivala mladim učesnicima biti dodeljene i nagrade stučnog žirija i žirija mladih.

A program ove godine i više nego bogat!

U ponedeljak će biti izvedena predstava „Test“ pozorišne grupe GrupaGrupa iz Kraljeva, reditelja Vladana Slavkovića, nastala prema drami „Kontrolni“ Milene Depolo. Narednog dana dolaze gosti iz Podgorice, Dramski studio Prazan prostor koji će izvesti predstavu „Mitsko i mitomansko“ autorka Mirka Radonjića i Ilije Gajevića, dok će u sredu gosti iz Tuzle, Front Slobode, izvesti predstavu „Proba apokalipse“ koju potpisuje Adna Darutović. Poslednji dan festivala rezervisan je za domaćina, koji će pre dodele nagrada izvesti svoju hit predstavu „Devojčice“ u režiji Milene Bogavac.

Više informacija o festivalu i kupovini karata možete pročitati OVDE.

Pored toga, Reflektor Teatar je kreirao još jedno jedinstveno i kreativno ostvarenje – prodaju godišnje karte za svoje pozorište, koja je više od karte – jer je i njihova publika više od publike. Godišnja karta predstavlja deset ulaznica za predstave teatra, ali je zapravo i album za sličice – i svakim dolaskom na predstavu publika dobija sličicu te predstave. Nakon što iskoriste sve karte, publici ostaje ovaj jedinstveni album za uspomenu… bar do naredne sezone, jer ova akcija je toliko sjajna da ne vidimo razlog da ne preraste u tradiciju.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još