PRVI REFLEKTOR TEATAR FESTIVAL: SVETLA STRANA MENE

REFLEKTOR TEATAR ovog meseca proslavlja jedanaest godina od svog osnivanja i jedanaesti rođendan kultne predstave „Muškarčine“, izvedene više od 180 puta pred punim salama u trinaest država, pedeset gradova i deset sela Srbije. Tim povodom, ovo pozorište organizuje PRVI REFLEKTOR TEATAR FESTIVAL, koji će se održati od 27. do 30. novembra, na Dorćolu.

REFLEKTOR TEATAR FESTIVAL (ili skraćeno #RTF) je regionalni festival društveno angažovanog pozorišta, sa posebnim fokusom na promociji i afirmaciji mladih autora i autorki. Festival je takmičarskog karaktera, ali – kako navode u organizaciji, to nije zbog podsticanja kompetitivnosti među umetnicima. Ideja je da se različiti žiriji, njihove odluke i procedure u odlučivanju, iskoriste kao platforma za relevantan dijalog o pogledanim predstavama i temama koje predstave pokreću.

Sem toga, inovativne, hrabre i angažovane pozorišne predstave često ostaju ispod radara šire javnosti. Isti je slučaj i sa mladim autorima i autorkama koje ovaj Festival treba da predstavi publici. Zato su nagrade način da se na angažovane predstave skrene dodatna pažnja, ali i da se mladi umetnici_ce ohrabre i motivišu za dalji rad.

Pored nagrada stručnog žirija i nagrade publike, jednu nagradu dodeljuje i redakcija Zoomera, jer Zoomer je medijski pokrovitelj Prvog Reflektor teatar festivala. Ovom informacijom najavljujemo da ćemo u narednim danima kreirati i objavljivati sadržaje vezane za sve segmente festivala.

Za početak, hajde da otkrijemo koje ćemo predstave gledati.

„Šta bi rekla Čelsi meni“ Grupe Hop.la! iz Beograda je pozorišni pretres o ratu, rodu i slobodi, inspirisan biografijom kontroverzne američke aktivistkinje Čelsi Mening, koju mnogi smatraju heroinom i najznalajnijom borkinjom protiv neokolonijalizma, zalažući se za takozvanu „radikalnu transparentnost“ podataka. Autorski tandem predstave Irena Ristić i Đorđe Živadinović Grgur koristi biografiju Čelsi Mening da bi publiku inspirisao na debatu o ključnim etičkim pitanjima današnjice.

Na Reflektor teatar festivalu, predstava se izvodi u prostoru Muzeja nauke i tehnike, što je poseban kuriozitet. Prostor Muzeja nalazi se u najbližem komšiluku Scene Reflektor teatra na Dorćol Platzu, pa je Festival bio odličan povod za ovu „komšijsku posetu“.

Predstava „Pedagogija otpora Branka Ćopića“ autora i reditelja Zlatka Pakovića polazi od biografije velikog jugoslovenskog pisca Branka Ćopića, najpoznatijeg po divnim knjigama i pesmama za decu i mlade. Sigurno ste, kao mali, imali slikovnicu „Ježurkina Kućica“, a u lektiri ste čitali roman„Orlovi rano lete“… Ipak, manje je poznata politička biografija ovog autora, koji se do kraja života borio za svoje levičarske ideale. Jedan je od prvih intelektualaca koji su predvideli nove ratove u Jugoslaviji, a činjenica da je o tome govorio, donela mu je etiketu “disidenta” i mnogo problema sa partijom, UDBOM i samim vrhom jugoslovenske vlasti. Razočaran društvom i licemernim stavovima svojih nekadašnjih drugova i saboraca, veliki pisac je život završio samoubistvom. Predstava „Pedagogija otpora Branka Ćopića“ zato postavlja pitanje: šta treba da uradi umetnik i idealista, u vremenu kada vidi da društvo za koje se borio kreće na  pogrešnu stranu? … Ova predstava, nastala je u rodnom kraju Branka Ćopića, u Bosni i Hercegovini, a na Festivalu Reflektor teatra, prvi put će se odigrati u Srbiji.

Dvoje mladih autora, Tadija Čaluković i Klara Fiolić, predstavljaju se na Festivalu komadom „bukvalno.otpilike“. Oni studiraju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Komad koji su postavili bazira se na poetskoj, pasijans-drami, čiji su likovi majka i ćerka, a glavna tema pitanje: šta je istina i kako znamo da je nešto Istina, a ne naš subjektivni doživljaj istine?

Tadija i Klara su najmlađi učesnici Prvog Reflektor teatar Festivala, a zanimljivo je da se pored pozorišta bave i drugim kreativnim stvarima: muzikom, književnošću, plesom i novinarstvom. Klara je frontgirl zagrebačkog benda Baby Babilon, a u predstavi “bukvalno.otprilike”, autorka je i originalne muzike.

Poslednja u takmičarskom programu je višestruko nagrađivana plesna predstava „Vrpca“, autorke Aleksandre Arizanović. Ova predstava traje samo pola sata, ali svi koji su je gledali kažu da se pamti čitav život. Autorka na sceni pleše, ali govori o najintimnijim detaljima iz svoje biografije. O odrastanju. Odnosu sa roditeljima. Saznanju da ima opaku bolest, o borbi protiv bolesti i izlečenju kao pobedi. Na sceni, sa njom pleše i njena majka, pa se i ova predstava može posmatrati kao delo o odnosu majke i ćerke i njihovoj bezuslovnoj ljubavi. Naslov „Vrpca“ po rečima autorke, simboliše vrpcu između njihovih duša, četvrt veka nakon što je presečena pupčana vrpca koja ih je nekada povezivala.

Zbog toga što se sve predstave bave ličnostima, identitetima, istinama i idealima, podnaslov Prvog Reflektor teatar Festivala glasi: „Svetla strana mene“. Naslov je ujedno i omaž naslovu tekuće sezone Reflektor teatra: Svetla strana scene.

Predstava „Vrpca“ izvodi se 30. novembra, što je ujedno i 11. rođendan Reflektor teatra.

Kada se „Vrpca“ završi, a žiriji se povuku da odluče o nagradama, na scenu stupaju slavljenici. Predstava MUŠKARČINE Reflektor teatra, koja je svoju premijeru imala tačno 11 godina ranije: 30. novembra 2012. u 20 časova.

Koautori i izvođači ove predstave su Đole, Marko, Nikolica, Uki, Joca i Rastko – glumci i osnivači Reflektor teatra. Verujemo da će u publici biti mnogo ljudi koji su već gledali ovu predstavu, ali će doći ponovo, da zajedno sa MUŠKARČINAMA proslave još jedan rođendan ove predstave i pozorišta koje je nastalo, kada i sama predstava.

Pozivamo vas da svoje ulaznice za Reflektor teatar Festival rezervišete putem broja telefona: 060300888 ili porukom na Instagram, Facebook i Twitter nalozima Reflektor teatra. Ukoliko želite da kupite ulaznice, to možete učiniti i online, preko prodajne mreže Tickets.rs.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još