Tri zimska sporta za koja verovatno nikad niste čuli

U inat letu i ovim (ne)prirodnim vrućinama donosimo vam tri zimska sporta za koje verovatno niste čuli.

Yukigassen

Svi mi smo se kao mali grudvali, oko zgrade, u školskom dvorištu, na parkingu, čak i na ulici, nije bitno gde. Šta bi bilo da vam kažem da smo na taj način mogli da postanemo profesionalni sportisti, a nismo ni znali?

Yukigassen jeste sport poreklom iz Japana, a srž ovog sporta jeste grudvanje. Nastao je kao način da se animiraju turisti u toku zimske sezone, a ozvaničen je 1988. godine.

Svaki tim u ovom sportu ima ukupno 10 igrača, 7 koji su trenutno u igri i 3 izmene. Mečevi se sastoje iz setova koji traju po tri minute, na početku svakog timovi dobijaju po 90 grudvi, a prvi tim koji osvoji dva seta odnosi pobedu. Kako biste osvojili set dovoljno je da oduzmete protivniku zastavu ili da po isteku tri minuta imate manje pogođenih igrača.

Snowkiting

Sličan letnjem kajtingu, snowkiting jeste sport za koji su vam potrebni par skija ili snoubord, zimska odeća, ranac i široka čistina prekrivena snegom. Prednosti u odnosu na letnju varijantu jeste i da se snowkiting lakše uči i vežba, jer sneg je stabilniji i mirniji od vode pa ne morate stalno da se borite sa talasima kako biste ustali ili ostali uspravni dok se sa druge strane mučite i sa vetrom, osim toga i potrebno vam je manje vetra kako biste krenuli.

Ljudski karling

Ako znate šta je karling znate i šta je ovo, samo što se umesto „kamenih kugli“ koriste ljudi. Originalna verzija karlinga relativno je jedonstavna, igrači na smenu niz led šalju „kamene“, dok njihovi saborci iz tima pokušavaju da mu pročiste put „metlama“, cilj je da vaše kugle budu što bliže centru kako bi osvojili što više poena. Kako ljudska varijanta još uvek nije zvaničan sport, već više zabava, ima više varijacija, ali suština je ista, ovo je samo malo…humanija varijanta.

Cover photo: swedishyukigassen youtube, printscreen

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još