Profesionalni sport je težak, ali ima ljudi koji se trude da ga učine još težim

Simon Bajls na ovim Olimpijskim igrama pažnju nije privukla postavljanjem novih standarada u svom sportu i osvajanjem zlata, kako smo svi očekivali. Umesto toga, povukla se iz timskog takmičenja, kao i većine individualnih, zbog toga što nije mogla da se izbori sa rastućim osećajem pritiska i anksioznosti. Njen tim bio je pun razumevanja i podrške, a pridružili su im se i mnoge njene kolege i koleginice, a za njima i veliki deo javnosti. Njen postupak se tumačio kao još jedan, bitan korak napred ka zdravijoj okolini za profesionalne sportiste, ne samo fizički već i psihički.

Ono što i Simon Bajls i Naomi Osaka imaju zajedničko u svojim izjavama jeste da su osetile veliki pritisak zbog konstantne pažnje javnosti i medija, kao i očekivanjima koja su im nametnuta. Međutim, još mnogo pre uspeha i popularnosti koji taj uspeh donose mnogi sportisti susreću se sa svojim prvim „izazovom“: profesionalnim osobljem koje radi sa njima.

Preko zvučnika odzvanja glas Irine Viner, glavnog trenera ruske reprezentacije u ritmičkoj gimnastici: „Ti si oh tako dobra, fina, nežna. J****i se, ti i tvoja prokleta nežnost! Patetična kukavice“, dere se ona. Na osnovu ovog citata možda bi neko i pogodio, ali većina verovatno ne, kome je upućen. Reč je o Margariti Mamun, devojci koja će več narednog dana osvojiti zlatnu medalju na Olimpijadi u Riu. Verovatno je nakon toga obasipana komplimentima o njenoj hrabrosti, pameti, gracioznosti i ko zna čemu.

Plivačice kanadske reprezentacije u sinhronom plivanju nekoliko meseci pred Olimpijske igre u Tokiu bile su na korak od odustajanja, zbog tužbi koje su podnele protiv trenera, za zlostavljanje. Podignuta je i krivična prijava protiv samog saveza, od strane plivačica koje su se tada već povukle, jer im nisu pružili okolinu u kojoj su se osećale bezbedno, već sasvim obrnuto. Nakon njih, čulo se i za mnoge druge takmičarke u ovom sportu iz drugih zemalja, koje su prošle kroz slična iskustva. Takav tretman je gotovo norma u sportu poput ovog, u kome je jedna od stavki koja se meri određeni tip građe. Poremećaj u ishrani manje-više nije ništa strašno, samo neophodna žrtva.

Ovakve metode često su opravdavane kao neophodne, a oni koji ih kritikuju, ili ne podnesu do kraja, kao slabići i dušebrižnici koji ne razumeju ili nemaju u sebi ono što je potrebno da bi bili na vrhu. Onda se desi Leri Naser.

Izvor: Former Gymnastics Doctor Larry Nassar Gives Final Statement | NBC News, 24.01.2018. /youtube printscreen

Osamnaest godina bio je fizoterapeut za američku gimnastičku reprezentaciju. Za tih osamnaest godina seksualno je zlostavljao na stotine devojčica, zataškavajući to objašnjenjima kako je neophodno, kao i uz pomoć samog saveza. Simon Bajls je svoje narušeno mentalno zdravlje takođe pripisala njemu. Nakon što je ovaj slučaj dospeo u javnost mnogi su se zabrinuli i tek tada zainteresovali za stanje u reprezentaciji i naišli na sve već pomenuto. Ukratko na kulturu koja je savršeno tle za ovako nešto. Zahvaljujući tome počele su da se uvode pozitivne promene. Ali one su, očigledno, samo lokalne.

Dok zasluženo slavimo postupke Simone Bajls i Naomi Osake moramo se zapitati šta je to do njih dovelo, da li je moglo biti sprečeno, a odgovornima da držimo one koje već težak put profesionalnih sportista i sportistkinja čine nepotrebno težim.

Cover photo: What happened to Simone Biles at the Tokyo Olympics women’s gymnastics team final, 27.7.2021./youtube printscreen

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još