Publika u doba korone

Kada je korona virus krenuo da se širi svetom i sve nas zatvara u kuće ni sportisti nisu bili izuzetak. Kako se taj nedostatak ne bi previše osetio potrudili su se da nam putem društvenih mreža donesu malo zabave i bega od života, kako svojim kućnim treninzima tako i specijalnim intervjuima i „live“ uključenjima. Međutim, sve to ipak nije bilo dovoljno da popuni prazninu u programskim šemama sportskih kanala, samim tim ni našem slobodnom vremenu, zbog toga smo svi željno iščekivali povratak takmičarskog sporta. Konačno se i to desilo tokom leta 2020. godine. Različiti sportovi počeli su da praktikuju svoje varijante tzv. „mehura“, ali ono što im je svima bilo zajedničko jeste da povratak sporta na male ekrane nije značio povratak publike. Već na samom početku bilo je jasno koliko gledaoci fale, pa su tako krenuli razni pokušaji da se nadoknadi: kartonski isečci, nasnimljen aplauz i navijanje (često puštani u neprikladno vreme), ekrani sa kolažima video snimaka fanova koji navijaju itd. No, ništa od toga nije moglo da zameni onu pravu stvar.

Izvor: German football team fills stadiums with CARDBOARD fans, 25.05.2020./youtube printscreen

Prošlo je skoro godinu dana (kao i mnogo pokušaja zamene i povratka koji su bili više i manje uspešni) od tad i tribine širom sveta se konačno postepeno pune, na opšte oduševljenje. Ne samo da ovo nagoveštava povratak onom normalnom normalnom na koje smo navikli, već konačno svi možemo da uživamo i u onoj iskonskoj atmosferi. U nedelju smo mogli videti Silverston pun ljudi, njih preko 300 hiljada, pre toga finale Vimbldona kao i Evropskog prvenstva (na Vembliju je, prema zvaničnim podacima, bilo između 60 i 68 hiljada ljudi). Konačno! I Olimpijada…

Izvor: Race Highlights | 2021 British Grand Prix, 18.07.2021./youtube printscreen

Ah da, Olimpijada. Nedavno je u Japanu ponovo proglašeno vandredno stanje zbog rastućeg broja slučajeva. To znači da je i Olimpijski komitet konačno morao da zamaše belom zastavicom i zabrani publiku, čak i onu domaću. Možda i najveći sportski događaj, a svakako onaj najsveobuhvatniji, postao je skoro potpuno neprepoznatljiv.

Izvor: How The Tokyo Olympics Became The Most Expensive Summer Games Ever | So Expensive, 01.03.2021./youtube printscreen

Ali, kako je moguće da ni mesec dana od finala gore pomenutog Evropskog prvenstva sada u Tokiju ne sme da se nađe nijedan? Zar je razlika tolika?

Pa…jeste. Samo u korist Japana, koji prema podacima ima oko 3065 novozaraženih, dok Velika Britanija broji 47 600 (Japan ukupno broji preko 100 miliona stanovnika, dok ih Velika Britanija ima oko 70). Izgleda da vlade ove dve zemlje svoje situacije tumače drugačije. Kako se organizatori pre svega vode odlukama vlade, dobijamo ovakve paradokse. Potpuno „otvorenu“ zemlju sa stadionom iz koga ljudi samo što ne ispadnu i jednu drugu koja uvodi vandredno stanje i otplaćuje karte svojoj populaciji.   

Što se naše zemlje tiče, usled trenutno povoljne situacije publika na sportskim događajima je dozvoljena, uz poštovanje onih epidemioloških mera koje su na snazi. Tako će, recimo, 50% kapaciteta stadiona na otvorenom biti popunjeno.

Tako u ostatak sezone, ili početak nove (u zavisnosti od sporta), ulazimo optimistično, ali ne smemo zbog toga zaboraviti oprez kod kuće.

Cover photo: Wembley singing „Freed from desire“ at Euro 2020 final, 16.07.2021./youtube printscreen

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još