Termin „mladi“ u političkim kampanjama – sredstvo ili cilj?

I političnost i apolitičnost je politički stav i svaka individua ima pravo na isti, kao i na pravo izbora. Kada stavljamo mlade i politiku u isti kontekst, vrlo vjerovatno ćemo naići na epitete: apatični, apolitični, nezainteresovani, žive u svojoj zoni komfora. Sve se kao poput magije mijenja onda kada zvanično počne predizborna kampanja.

Na temu kakva je spona politike i mladih, te da li su samo sredstvo za cilj ili primaran cilj razgovarala sam sa politikologom za međunarodne odnose Lukom Petrićem.

Kakav je vaš stav po pitanju shvatanja politike kao društvene discipline kod mladih? Koliko su mladi osvješćeni i uključeni ?

Politika kao disciplina suštinski nikada neće izaći iz života ljudi generalno. Kada govorimo o savremenosti, mladi su prisutni u svim medijskim kanalima, što se primijeti i koristi u političkim kampanjama. Moj stav je da će se intenzitet, kao i do sada, samo povećavati.

Veoma je bitno shvatati da se politika u kontektsu sa našim prostorima razlikuje i kroz vrijeme. Recimo, kada se osvrnemo na komunizam gdje smo imali jednu vrstu jednoobrazne politike i gdje se sve posmatralo i živjelo kroz takvu prizmu. Sada, pogotovo kroz medije sve je mnogo raznovrsnije i pristupačnije. Različitosti se stavljaju na prvo mjesto i razmišlja se u pravcu da su u prošlosti takve stvari bile zapostavljene. Pogotovo, u političkom aspektu, primaran akcenat stavlja se na ljudska prava, prava manjina i slično.

Kada je u pitanju politički marketing danas, da li je, po Vašem mišljenju, plasirani sadržaj već dostigao neki oblik floskule ili se dešavaju neke promjene?

Suštinski da, pogotovo ta „budućnost  djece“ o kojoj se govori. Stavlja se akcenat na mlade u kampanjama, a mladi masovno odlaze u inostranstvo u potrazi za poslom i boljim standardom života. To je jako paradoksalno. Ako se uskoro takve stvari ne promjene, smatram da će se stvoriti jedan domino efekat.

Koliko je politički marketing važan kanal informisanja za mlade?

Politički marketing, po mom mišljenju nije baš objektivan kanal informisanja. Teško se stvara prava kritička slika. Prisutna je vječna borba pozicije i opozicije, odnosno stvara se konstruisana slika svake strane. Korisan je u vidu praćenja osnovnih političkih dešavanja, ali za kreaciju mišljenja, baš i ne.

Sam metod političkog marketinga dosta se promijenio. Stavlja se akcenat na uspjehe kako bi se prikrili nedostaci. Kvalitetan pokušaj da se pristupi građanima, ali njegova objektivnost se dovodi u pitanje. Mada opet govorimo o nekim jednoobraznim mišljenjima, ali svakako da građani i sami vide u kakvom okruženju žive. U politici nije sve crno-bijelo, mnogo toga je sivo.

Da li je omladina cilj ili sredstvo u okviru kampanja?

Poenta kampanje jeste prikazati kako su mladi zadovoljni situacijom u državi, kako treba da ostanu ovde i grade karijere i porodice. Ako se nastave ovakve intervencije upravo glasačkog tijela koje targetira će biti sve manje.

FOTO: npr.org

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još