Svet nauke

Svet nauke ili univerzum nauke? Ne bih znala koja je ispravna reč s obzirom da to jeste potpuno drugi univerzum. Ja sam u taj univerzum zašla prilično rano, još sa 6 godina. Nije moglo drugačije uz oca koji je u to vreme predavao  fiziku i matematiku u gimnaziji. Već sam u prvom, drugom razredu osnovne školeznala da ću ići putem nauke. Prvo je bila matematika, a onda je fizika počela u šestom razredu i to je bilo to. 

Odluka da idem putem nauke bila je jednostavna. Zanimalo me je kako funkcioniše svet. Kako se stvaraju oblaci, a kako kiša, kako vidimo boje, kako čujemo zvuk, šta su to vibracije. Imala sam uspona i padova, išla od Astrofizike, preko Opšte fizike i evo me sada na Nuklearnoj fizici, pokušavam da spojim mikro i makro svet, Astrofiziku i Nuklearnu fiziku. Istini za volju, slabo to nešto ide, jer… Život. 

No, ovo je mali uvod u ono o čemu želim da pišem, a to je kao što ste i shvatili, nauka. Ono što želim jeste da krenem od početka. Hm, ovo već počinje da mi liči na to da testiram sebe i svoje znanje, a usput pišem i dnevnik o meni i nauci, našem suživotu i svađi. Jer da, za mene je ona Nauka. Volim je, nervira me, ne volim je, razumem je, pa je ne razumem. Isto kao veza dva ljudska bića. 

Želim da kroz pisanje odam počast svima. Od grčkih filozofa, matematičara, astronoma, preko islamskih naučnika čiji je doprinos neopisivo velik, pa sve do Galilea, Njutna, Planka, Tesle, Ajnštajna, Hokinga…

Iako nisu imali sredstava da eksperimentalno dokazuju svoje teorije, grčki mislioci su itekako pokrenuli točak.  Na primer, Eratosten je izračunao poluprečnik Zemlje još pre nove ere pomoću štapa i senke, sedeći u biblioteci u Aleksandriji. 

Njutnovi zakoni gravitacije koji verodostojno opisuju Sunčev sistem, kao i spajanje nebeske i zemaljske mehanike su definitivno jedna od prekretnica u nauci. Galileov teleskop nam je omogućio da gledamo u prošlost, zvezde, planete i da bolje razumemo univerzum u kome živimo.

Bez Plankovih, Teslinih, Ajnštajnovih otkrića svet kakav danas poznajemo ne bi bio moguć. 

Nauka jeste život. Nauka jeste priroda. 

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još