Sv. Pseta o albumu, krajevima i počecima: Samo se prepustite da vas nosi

Nakon promocije poslednjem albuma „Nepoznato iskustvo” u Kvaki 22, sastav Sv. Pseta (Aleksandar Obućina, Nemanja Ćirić i Miloš Đerković) počeli su sa objavom spotova za sve pesme na jutjubu i instagramu. Ono što ovu promociju čini jedinstvenom jeste to da je u isto vreme bila i izložba, rađena u kolaboraciji sa drugim umetnicima koji su izložili radove inspirisane albumom.

Slikari koji su priredili izložbu su Stefan Stevanović „Pepi”, Petar Aleksić, Anja Petrović, Lola Petrović, Andrej Julher i Stefan Mladenovski, dok su na spotovima radili Aleksandar Petković „Azza”, Srđan Mančev, Sara Radulović i Filip Tasić, Pavle Pavlović, Vladislav Andrejević i Aleksandar Obućina i Đurđica Bošković i Nemanja Bajagić.

Kaver albuma: Goran V. Popovski

U trenutnom sastavu sviraju od 2019. godine, a za promociju u Kvaki 22 kažu da je bila potpuni uspeh: „I više nego očekivano. Ideja izložbe je nastala iz želje za saradnjom, svi se znamo i radimo kreativne stvari, tako da zašto ih ne bismo radili zajedno? To je bila na neki način multi-medijalna grupna izložba, gde smo mi bili samo lepak celine. Kako su nam drugari rekli: „Ne mogu da verujem da sam na otvaranju izložbe, gde svi posetioci stoje i gledaju u radove i upijaju ih iznova i iznova””.

Hajde da se vratimo malo unazad u vreme. Odakle dolazi ime Sv. Pseta?

Sv. Pseta: Sale je bio došao na neku probu, ispljunuo to ime i odmah smo bili u fazonu: to je to. Nema dalje, zvučno je, lako ulazi u uho.

Kada biste mala Sv. Pseta mogla da čuju vašu muziku, da li mislite da bi vas slušali?

Nemanja: Moja klinačka verzija mene bi verovatno rekla da je prvi album kidanje, a da je noviji albumi sad više mekan i nežan. Bio sam mnogo ljut kad sam bio mlađi. Ne znam da li je i sad tako.

Aleksandar: Složio bih se sa Nemanjom, ali znam da bih odlepio na tvrđe trake kada bih ih pustio malom sebi.

Budući da je ovo poslednji album, šta za vas predstavlja kraj ovog puta i koje su ideje za dalje?

Sv. Pseta: Sve ima svoj početak i svoj kraj. Da bi se nešto rodilo, nešto mora da umre. I da bi nešto umrlo, nešto mora da živi. Ovo je prirodni ciklus života, primenljiv na sve u životu. Svakako će izroditi nešto novo.

Kako ste ušli u Hali Gali priču? Kada sam pričala sa Aleksom Nedićem, dotakli smo se toga da je Hali Gali učvrstio veze na alternativnoj muzičkoj sceni. Kakva je vaša perspektiva toga?

Sv. Pseta: Svi se manje-više znamo, pa je to neki logičan splet okolnosti, da smo se okupili svi na jednom mestu. Smatram da je (na sceni) urađeno dosta, ali ima još dosta da se radi u vidu proaktivnosti bendova. Mislim da nam KoiKoi zadaje dobar domaći zadatak kako stvari treba da se rade. 

U kojim gradovima ste sve svirali do sad? Koliko se razlikuje energija među njima? 

Sv. Pseta: Svirali smo ex yu uglavnom i imali jednu evropsku turneju 2018. godine. Iz nekog razloga su nam svirke iz Bugarske i Grcke ostale u sećanju. Tamo je dosta sirova energija. 

Da li možete da nam najavite neku beogradsku svirku u bliskoj budućnosti?

Sv. Pseta: To je misterija.

Za kraj, o motivima i raspoloženju koji dominiraju albumom dodali su: „Mislimo da je nezahvalno pakovati bilo šta u našu vizuru, jer smatramo da svaki slušalac treba na svoj način da svari i preživljava pesme. Kroz pesme ćete osetiti široku lepezu emocija i osećanja, a sve iz razloga jer su pesme nastajale godinama i u različitim periodima. Samo se prepustite da vas nosi.”

Fotografije: privatna arhiva

Ina Stanković
Ovo ćete srediti u montaži.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još