Marko Ribić (FIST): Pritisak koji mladi trpe je neizdrživ

Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) u organizaciji studenata Fakulteta dramskih umetnosti održaće se po devetnaesti put od danas, 20. maja, do 25. maja u Beogradu, ove godine pod sloganom „(Pri)stani na pritisak”. Upravo to je i tema gostujućih predstava akademija iz Poljske, Grčke, Hrvatske i Bugarske. Jedna od specifičnosti ovogodišnjeg izdanja FIST-a jeste ta da će se predstave igrati u različitim prostorima koji su značajni za beogradsku alternativnu umetničku scenu. Lokacije ovuhvataju Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Bitef teatar, Elektropionir, Hartefakt Kuću i Novu Iskru, a veliko zatvaranje festivala održaće se u Novom Bioskopu Zvezda.

Na medijskom druženju organizovanom pred samo otvaranje festivala, imala sam priliku da razgovaram sa Markom Ribićem, jednim od koselektora ovogodišnjeg festivala.

Kako je došlo do toga da budeš selektor ovogodišnjeg FIST-a i kako je tekao proces selekcije?

Imali smo dosta zanimljiv koncept ovogodišnjeg FIST-a. Dugogodišnja direktorka BITEF teatra Jelena Knežević je od ove godine asistentkinja na našem fakultetu, i ove godine smo pokušali da primenimo neke nove metode organizovanja. Kako da napravimo jedan čin kolektivne odgovornosti, i onda smo Lenka (Miloradović, koselektorka), Teodora (Pajović, koselektorka) i ja upali u selektorski trio. Imali smo praksu da se nalazimo po nekim lokalima, brančevima, pa predstavljamo utiske. Predstave koje su selektovane su bile naš prvi izbor, od samog početka, sve troje. Svi smo gledali predstave na različitim mestima, u različito vreme, i ovih 5 predstava su se same iskristalisale.

Imali smo 37 predstava, mislim da je ovo jedna od rekorderskih godina za FIST. Najviše predstava je bilo iz Poljske. Imali smo iz Gruzije, Poljske, Češke, Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Dobra stvar je da se sve predstave poklapaju sa politikom festivala. Sve predstave u potpunosti odgovaraju samom sloganu i problematizuju ono što i sam festival.

Da li je ovo tvoje prvo selektorsko iskustvo?

Jeste, ja sam u pozorištu otkako sam klinac, ali ovo je prvi put da se bavim selekcijom. Super je, kada imate Lenku i Teodoru pored sebe odlično je. Dosta smo se ravnopravno podelili i onda je sve lakše i lepše. Zadovoljstvo je raditi nešto što znate da će pružiti ljudima isti osećaj koji je probudilo i kod vas.

Kako komentarišeš ovogodišnji slogan festivala – „(Pri)stani na pritisak”?

Umetnici generalno ćute o pritisku, ali kad pogledamo mlade umetnike, oni su poput onih potkošulja što sve naše babe imaju u ormaru koje stoje za nedajbože. Tako se svi u Srbiji ponašaju prema mladim umetnicima. I sav taj pritisak se stvara nad njima, oni nemaju svoj prostor, a i kada ga dobiju nemaju adekvatne uslove da se pokažu, to što dobiju traje kratko. Nemaju nijedno trajno rešenje. Pritisak koji trpe i u pripremnim fazama, i u samom radu i nakon toga je neizdrživ. Taj pritisak je nešto sa čime moramo da se borimo, to jest da mu stanemo na put ili da pristanemo na njega. Ako pristanemo, bićemo kao babina potkošulja u ormaru 20 godina, dok ne požutimo.

Koji su načini na koje može da se skine barem deo pritiska sa mladih?

Angažovanje, davanje prostora i glasa mladima da čujemo šta to njih konkretno tišti. Jer mi ne znamo koji su problemi te zajednice. Sve smo načuli, a niko se konkretno ne bavi njihovim problemima. I onda jednostavno odlutamo od te početne ideje da nekome treba pomoć.

Šta možemo da očekujemo od gostujućih produkcija na FIST-u?

Očekuje nas baš šarenolik program. Na samom otvaranju je predstava akademije iz Varšave U samoći pamučnih polja“. Dosta zanimljiv pristup pritisku i borbi sa pritiskom iz vizure studenata. Drugog dana igra se plesna predstava iz Sofije, predstava Just say it“, koja se bavi borbom sa mitovima prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Fenomenalan ansambl, svi su kao jedan. Trećeg dana nas očekuje monodrama iz Grčke, Insektum ili postoje insekti koji plešu“. U pitanju je master rad studenta glume sa akademije u Solunu, i govori o stigmi koju imaju glumci koji dolaze iz Grčke. Bavi se teretom predaka koji vuku sa sobom, borba sa savremenim pozorištem, mitosom kao takvim… Četvrtog dana dolazi predstava Varšava u plamenu“, sa akademije u Varšavi. Govori o priči Meline, dreg kraljice, kako u jednoj sterilnoj, hladnoj i kranje desničarskoj atmosferi ona uspela da se ostvari i kroz šta je sve prošla i dan danas prolazi. Petog dana nam dolazi predstava iz Osijeka, fenomenalna lutkarska predstava za odrasle. ASDFDFGGGGG“ Govori o piscu koji ima kreativnu blokadu i ne može da izađe iz nje, i simbolično se zove tako, kao razbacana slova po tastaturi.

Festival zatvara domaća audio-vizuelna produkcija. Šta nas čeka u subotu u bioskopu Zvezda?

Festival zatvara tradicionalno FIST produkcija. Ona ove godine nije u takmičarskoj selekciji, ali predstavlja audio-vizuelni performans koji realizuju naše kolege zajedno sa predvodnicom Teonom Milićević. Ona se bavi temom borbe sa samim pritiskom iz vizure mladih umetnika. Biće plesni momenat, bukvalno će biti jedan lavirint kroz koji prolaze i baš dobra instalacija.

U kojim kategorijama se takmiče gostujuće predstave?

Postoje četiri ravnopravne nagrade koje se dodeljuju. Jedna je za najbolju predstavu u celini, za predstavu koja se stilski, dramaturski, žanrovski u potpunosti uklapa i odgovara na temu. Zatim nagrada za najbolju režiju, i nagrada za najbolje glumačko ostvarenje. Nismo želeli da pravimo podele na glumce i glumice, već da ravnopravno u umetničkom ostvarenju učestvuju svi. I na kraju, specijalna nagrada za posebne efekte, koja obuhvata vizuelne efekte, zvučnu sliku, produkcijski poduhvat, muziku, sve što dodatno ulepšava tu pozorišnu sliku.

Festivalska scena poslednjih godina raste, pogotovo na nivou lokala. Šta bi poručio mladim umetnicima koji streme ka takvim poduhvatima?

Mislim da je to jedna prelepa stvar i da je to projekat koji ostaje kao deo kulturnog nasleđa. Raduju me festivali u malim sredinama, scena je dosta šarenolika, ali opet premala u poređenju sa time koliko je mladih i kolika je njihova potreba za tim. Treba da se pokrenu, festival bilo čega što tebe pokreće i misliš da će usrećiti druge ljude – napravi ga, probaj, najgora stvar je da neće uspeti.

Više informacija o celokupnom programu ovogodišnjeg izdanja festivala može se pronaći na zvaničnom veb-sajtu festivala, Instagram i Tiktok nalozima festivala.

Ina Stanković
Ovo ćete srediti u montaži.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još