Stres, nesanica, anksioznost? Probaj ASMR!

Kada sam, pre nekoliko godina, dok sam patila od nesanice, bespomoćno u tri ujutru vrtela sadržaje na Jutjubu, naišla sam na video u kome jedna žena iz Amerike u prijatnoj atmosferi masira leđa svoje prijateljice i pritom objašnjava tehnike koje koristi veoma tiho, skoro nečujno. Taj video je na mene delovao gotovo omamljujuće i uspela sam da zaspim mnogo pre kraja, te mi je ubrzo postalo rutina da gledam isti svake večeri i da se tako uspavljujem. U jednom momentu sam obratila pažnju na naslov i uočila neobični akronim – ASMR. Kada sam ga ukucala u pretraživač, čekala me je jedna nova strana interneta, meni do tad nepoznata, ali sam ubrzo shvatila da postoji čitava zajednica onih koji se na isti način bore sa nesanicom, ali i depresijom, anksioznošću, posttraumatskim stresnim poremećajem, ili se prosto opuštaju i smiruju uz različite zvuke ili vizuelne efekte koji izazivaju prijatno trnjenje i osećaj žmaraca u predelu leđa, glave ili ekstremiteta.

ASMR ili Autonomous sensory meridian response (autonomni senzorni meridijalni refleks) predstavlja osećaj prijatnosti koji se širi telom kada smo izloženi nekom spoljašnjem stimulusu, tzv. okidaču, koji može biti taktilni, ali i zvučni i vizuelni. Zvučni okidači su najčešće tapkanje, šuškanje, šaputanje, zvuci talasa ili kiše, listanje stranica knjige, dok vizuelni uključuju pokrete rukama, posmatranje masaže, četkanje kose, pretapanje boja… Da bi reakcija u telu bila izazvana, potrebno je da se stimulus ponavlja, da ima ustaljen tempo, da je jačina odgovarajuća, stabilna i ujednačena.

ASMR umetnici i umetnice – jutjuberi i jutjuberke koji se bave izradom ASMR videa upotrebljavaju najčešće različite mikrofone, poput onih u obliku ljudskog uveta, postavljenih s dve strane, tako da slušalac ima utisak da se nalazi u centru zbivanja, kao i razne vrste drugih tehničkih pomagala, kako bi na odgovarajući način preneli opuštajuće zvuke ili šapat slušaocima. Neki videi su prave vizuelne poslastice –  koristi se tzv. „green screen“ radi pozadinskih efekata,  360°C tehnika koja vas prenosi u okruženje onako kako to vi odredite, oblače kostimi, a neki od njih zahtevaju i određenu dozu glume, te se može reći da ovi jutjuberi ulažu mnogo vremena, truda i kreativnosti u ono što nam prikazuju kao finalni proizvod.

Gledajući ASMR videe, prisećala sam se toga kako sam uživala u tome da me mama češlja i igra se mojom kosom kad sam bila mala, te me to navodi na zaključak da je svako od nas verovatno barem jednom doživeo ASMR iskustvo pre nego što je uopšte bio svestan postojanja ovog fenomena. Tom Staford, psiholog sa Univerziteta u Šefildu upućuje na to da većina ljudi koji su doživeli taj osećaj su ga sačuvali u sećanju ili zaboravili, ali nisu o njemu govorili, tako da u naučnim okvirima doskora nije ni postojao.

ASMR je još uvek u velikoj meri neistražen i nije bio podvrgnut ozbiljnijim sistematskim istraživanjima. Ono što znamo je da ova tehnika podstiče lučenje istih molekula koje luči beba kada je u naručju majke ili kada je osoba zaljubljena, ispunjena i zadovoljna. Telo je tada preplavljeno endorfinom, oksitocinom i serotoninom, što jasno govori da je reakcija hormona koji čine da se osećamo dobro stvarna.

Endorfin je glavni uzrok golicanja i senzacije koja se javlja tokom ASMR-a. Mozak dobija stimuluse koje smatra bezbednim i pouzdanim, a endorfin zatim stimuliše dopamin, neurotransmiter povezan sa željom i motivacijom. Oksitocin je neurotransmiter i hormon koji se nekad naziva i ,,hormon vezivanja“, jer se pokazalo da je važan za stvaranje bliske veze između bebe i roditelja ili između romantičnih partnera. Kako se oksitocin povećava u mozgu, povećava se i zadovoljstvo i poverenje, a stres se smanjuje. Na kraju dolazi serotonin, koji je glavni uzrok poboljšanog raspoloženja tokom i nakon ASMR-a.

Postoje čak i ASMR terapeuti, koji svoje usluge pružaju u salonima poput onih za masažu, s tim što, umesto klasične masaže, oni vam gužvaju papir oko ušiju, čiste uši tamponima, oblikuju i češljaju kosu, dodiruju vas četkicom maskare u nameri da vas opuste i izazovu onaj prijatan osećaj trnjenja.

ASMR je stigao i do naše zemlje, sve je više onih koji se odlučuju na to da sami kreiraju opuštajuće sadržaje, ali i onih koji uživaju u blagodetima istih, tako da se očekuje da će popularnost ovog fenomena sve više rasti vremenom, pogotovo kao sredstvo izolovanja od stresa u svakodnevnom životu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još