Republička javna tužiteljka korak bliže rekordnom trećem mandatu

U poslednjih nekoliko dana nastavljen je proces omogućavanja dosadašnje Republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac da neometano obavlja svoju ulogu. Najpre su, i onako sumnjive prijave drugih kandidata i kandidatkinja odbačene, a nakon toga je Državno veće tužilaca Vladi Srbije predložilo aktuelnu tužiteljku za sledeći mandat.

Zagorka Dolovac je na funkciji Republičke javne tužiteljke od 1. januara 2010. (dva mandata). Po svemu sudeći, tu će ostati i narednih šest godina. Funkcija joj omogućava da kontroliše rad svih tužilaca i tužiteljki u Srbiji, pa je tako uloga koju ima vrlo značajna, jer može da utiče na odluke koje se tiču svih građana i građanki ove zemlje.

Dolovac je bila jedina kandidatkinja na konkursu sve do poslednjeg dana, 28. maja kada su nakon teksta u „Insajderu“ u Državno veće tužilaca pristigle još četiri prijave. Kako piše KRIK, jedna prijava je kasnila, jedan kandidat je odustao, dok druge dve prijave nisu odgovarale postavljenim uslovima. Zbog toga ih je nadležna Komisija Državnog veća tužilaca odbacila, kako je potvrđeno Danasu 11. juna.

Nakon četiri dana, DVT je predložilo Zagorku Dolovac kao jedinu kandidatkinju, Vladi Srbije, na čiji predlog uz pribavljeno mišljenje nadležnog skupštinskog odbora, Skupština Srbije bira osobu za ovu funkciju.

„DVT želi posebno da navede, a radi otklanjanja bilo kakvih sumnji i negativnih medijskih objava u vezi sprovedenog postupka, da je izbor kandidata u potpunosti sproveden u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima i da je u potpunosti bio otvoren u skladu sa važećim pravilima, pri čemu je Veće o svim preduzetim koracima bez odlaganja obaveštavalo javnost. Ovim je, sa stanovišta DVT, njegova uloga u postupku izbora Republičkog javnog tužioca završena“, navedeno je u saopštenju.

Zamenik Republičkog javnog tužioca Goran Ilić za KRIK kaže da je ovakvo postupanje protivno demokratskoj praksi i uspostavljenim pravilima. Preporuke Venecijanske komisije, savetodavnog tela Saveta Evrope za ustavna pitanja nalažu da najviši tužilac treba da ima jedan madat u dužem trajanju, te da ne sme da bude biran više puta.

„Da biste ponovo dobili mandat u jednom političkom procesu, vi morate da ispunite neka očekivanja i izvršite neke usluge.”, kaže Ilić i dodaje da je u evropskoj praksi nema ovakvog slučaja, osim u državama pod komunističkom diktaturom.

Dolovac je svoj program 7. juna predstavila pred Komisijom Državnog veća tužilaca.

„Verujem da sam svojim prethodnim iskustvom, ostvarenim rezultatima, odličnom saradnjom sa drugim državnim organima i koordinacijom u sprovođenju i zaštiti javnog interesa, demonstrirala kapacitet i sposobnost da uspešno rukovodim Republičkim javnim tužilaštvom i javnim tužilaštvom Republike Srbije i nadam se da ću biti u mogućnosti da nastavim odlučnu borbu protiv kriminala, jačanje kapaciteta javnog tužilaštva, intenziviranje međunarodne saradnje i posvećeno učešće u izradi i sprovođenju najvažnijih strateških dokumenata Republike Srbije, prema prioritetima Republike Srbije i prema ovom Programu organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva za period od 2022-2028 godine“, stoji u njenom programu.

Ostaje pitanje šta treba da se dogodi da nerazrešeni slučajevi iz fioka ugledaju svetlost dana, jer to je odgovornost upravo Zagorke Dolovac.

Izvor fotografije: Medija centar Beograd

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još