Razvija se vakcina za multiple sklerozu

Da li ste znali da su stručnjaci koji stoje iza vakcine protiv koronavirusa, razvili još jednu vakcinu, za koju tvrde da leči multiplu sklerozu (MS) kod miševa?

Nova MS vakcina deluje na sličan način kao vakcina protiv koronavirusa, proizvedena u saradnji sa američkim farmaceutskim gigantom Pfizer. Koristili su istu tehniku za razvijanje imuniteta kao protiv infekcije COVID-19. Ovakva tehnologija se razvijala decenijama, jeftina je za proizvodnju i laka za transport, a sada je dostigla i tačku u kojoj je održiva za upotrebu kao vakcina.

Kako je poznato, izvršni direktor Ugur Sahin zajedno sa svojim timom i istraživačima sa Univerziteta Johannes Gutenberg iz Mainca otkrio je vakcinu koja kodira autoantigen povezan sa bolešću, što je poboljšalo simptome MS kod bolesnih glodara, istovremeno sprečavajući da se bolest pogorša. On smatra da bi vakcina mogla pomoći imunološkom sistemu da pripremi i toleriše određene proteine povezane sa MS-om, a da to neće uticati na redovnu imunološku funkciju.

Miševi su imali (autoimuni encefalomielitis) životinjski ekvivalent za ljudsku MS.

„Vakcina je blokirala sve kliničke znake MS kod miševa, dok su kontrolne životinje imale tipične simptome bolesti“, navodi se u saopštenju kompanije BioNTech.

Neki miševi su već imali simptome MS pre nego što su primili vakcinu, na primer paraliza repa, a u tim primercima vakcina nije samo sprečila dalje napredovanje bolesti, već je i preokrenula paralizu, obnavljajući motoričke funkcije.

U slučaju da niste znali, komad genetičkog materijala poznat kao mRNK kada se ubrizga u telo osobe (čovekovu ruku), pomaže ćelijama da proizvode protein koji se bori protiv bolesti za koju je dizajniran.

Multipla skleroza je progresivna bolest, sopstveni imunološki sistem tela napada zaštitni sloj koji okružuje neurone, u mozgu i kičmenoj moždini. Masna supstanca omogućava prolazak električnih impulsa kroz ćelije i bez nje poruke iz mozga ne uspevaju da dođu do mišića u koje se šalju. Kao rezultat ovog prekida, pacijent progresivno gubi više funkcija sopstvenog tela, pre nego što mu se na kraju onesposobi mogućnost disanja. Trenutni tretmani deluju prigušivanjem imunološkog sistema osobe, što ostavlja pacijenta u riskantnom položaju podložnom infekcijama, jer nije u stanju da se bori protiv virusa ili bakterija.

Za sada su testiranje i razvoj vakcine ograničeni samo na miševe a podrazumijeva se da će se, iako su rezultati ohrabrujući, pojaviti čitav niz izazova, dok se razvija slična doza za ljude, kako bi ona postala sigurna i efikasna.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još