Seksualno nasilje: ćuti dok Milena priča

„Miroslav Mika Aleksić je filmski reditelj, producent, glumac i čuveni pedagog kroz čije radionice je prošlo više od 3000 mladih“ rečenice su po kojima se prepoznaje i opisuje ovaj 1. silovatelj, 2. pedofil. Da, tako je kao što pišem. Direktno i konkretno. Hajde da nazivamo stvari pravim imenom. Hajde da nasilnike glasno osuđujemo. Hajde da još glasnije podržimo sve žene koje su pretrpele nasilje i odlučile da progovore.

Od juče se na mrežama pojavila vest kako u sutrašnjem štampanom izdanju „Blica“ izlazi ova vest o prijavi i hapšenju čuvenog Mike Aleksića koga je prijavila jedna od njegovih bivših učenica, Milena Radulović sa još nekoliko devojaka.

„Nekoliko devojaka, od kojih su neke maloletne, prijavilo je policiji da ih je silovao ili seksualno uznemiravao Miroslav Mika Aleksić, čuveni vlasnik škole glume. Jedna od njih je renomirana mlada glumica Milena Radulović (26), koja gradi karijeru i u Rusiji, gde je za godinu dana snimila film i dve serije.

– Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se – kaže Milena Radulović u razgovoru za „Blic”.

Insistira na tome da „ovo nije samo moja priča” i da „ovo nije moja reč protiv njegove”, već tvrdi da je u pitanju sistem zlostavljanja devojčica koji je Aleksić temeljno gradio decenijama“ piše Blic.

Hajde sada da se zapitamo koliko još devojčica, devojaka, žena postoji koje su pretrpele neku traumu ili neki oblik nasilja? Koliko je takvih učenica? Koliko je takvih studentkinja na fakultetu? Koliko je takvih žena u sopstvenim domovima sa muževima? Na kraju krajeva, kako je svakoj od nas kada se noću šetamo mračnim ulicama konstantno u strahu da nas neki muškarac napadne, siluje, odluči da ima pravo na naš telesni integritet?

To samo mi znamo, ali i samo mi, žene, jedna drugu razumemo. O tome svedoče i brojne reči podrške za ove hrabre devojke, jer hvala im u ime svih nas koje nosimo breme Žene i koje možda ne umemo još uvek da glasno kažemo: on je nasilnik.

Isto tako, ne možemo znati ko je sve nasilnik. On nije jasno definisan i nasilnik se ne prepoznaje lako. On može da se krije godinama a da mi to ne znamo. Oni su svuda oko nas.

Kao žena, i kao novinarka, nemam šta više dodati osim reči koleginice Magde koja kaže da je dobro što smo još jednog kaznile.

Novinarka „Blica“ koja je obelodanila ovu priču uz pomoć same Milene i ostalih devojaka koje su nasilje prijavile anonimno, je Ivana Mastilović Jasnić – žena od koje smo prvi put saznali za slučaj Marije Lukić. Novinarka koja je na strani žena i koja radi u interesu javnosti. Žena, kojoj je i sama Marija Lukić zahvalna.

Deluje osnažujuće od kako imamo #MeToo pokret što sve više žena prijavljuje nasilje, i što su same žene podrška jedna drugoj. Što vam verujemo i što nam verujete. Jer, ja danas mogu da zahvalim Mariji Lukić, Danijeli Štajnfeld, Mileni Radulović ali i svim onim ženama koje možda i dalje ćute. Odnosno, nije možda – ima nas. Isto tako, paradoksalno, deluje poražavajuće kako se nasilje i dalje relativizuje, kako se za silovanje traže uzroci i pravdaju sami nasilnici. Kako se breme opet prebacuje na samu žrtvu jer „Žašto tek sada o tome priča? Zašto nije ranije prijavila? Zašto ćuti?“; i posle toliko godina iskustva bivanja ženom i novinarkom, ne znam šta odgovoriti takvim ljudima osim da su i oni sami nasilnici i učesnici u jednom novom zločinu.

Žrtva nikada nije kriva za nasilje koja je preživela. Odgovornost je uvek i isključivo samo nasilnikova.

I da, molim vas nikad sebe ne nazivajte novinarom ukoliko ovako nešto radite, jer, ponavljam – i vi ste zločinac.

Na samom kraju, dve važne stvari od same Milene – nasilje možeš prijaviti anonimno, i možda ono najbitnije je da nisi sama.

I zato – ćuti dok Milena priča.

Kontakti za dobijanje pomoći i prijavu nasilja:

AUTONOMNI ŽENSKI CENTAR
0800/100-007; zene.savet@azc.org.rs, pravnapomoc@azc.org.rs

*na sajtu Autunomnog ženskog centra objavljena je baza besplatnih usluga za žene sa iskustvom nasilja i druge građanke i građane

VIKTIMOLOŠKO DRUŠTVO SRBIJE
065/548-6421 ; vdsrbija@gmail.com

ASTRA
011/785-0000 ; SOS@ASTRA.RS

ATINA
061/63-84-071 ; office@atina.org.rs

ROMSKI CENTAR DAJE
060/131-83-55 ; romadae@yahoo.com

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još