Dan sećanja na žrtve transfobije 2023

Danas se obeležava Dan sećanja na žrtve transfobije.
Tim povodom prenosimo saoštenje za javnost Belgrade Pride-a i organizacije Geten.


Dan sećanja na žrtve transfobije 2023

Danas, 20. novembra obeležavamo Dan sećanja na žrtve transfobije.

Stigma i diskriminacija prema trans i rodno različitim osobama predstavljaju ozbiljan globalni problem, učvršćen u strukturalnom ciklusu opresije koji ozbiljno narušava osnovna ljudska prava. Trans i rodno različite osobe često postaju žrtve ekstremne mržnje, nasilja, uključujući iznude, fizičke i seksualne napade, pa čak i ubistva. Veći deo ovih incidenata ostaje neprijavljen, otežavajući procenu stvarnog obima problema.

Prema Izveštaju o monitoringu ubistava trans osoba tima „Transrespect Vs Trasphobia Worldwide”, koji organizacija „Transgender Europe” objavljuje uoči Dana sećanja svake godine, ove godine zabeleženo je 320 ubistava trans i rodno različitih osoba između 1. oktobra 2022. i 30. septembra 2023. Ovaj broj je veoma sličan prošlogodišnjem broju (327) što pokazuje da smrtonosno nasilje nad trans osobama ostaje dosledno na visokom nivou. Sa 235 slučajeva, Latinska Amerika i Karibi opet su prijavili najviši broj ubistava u odnosu na ostale delove sveta. Ubistva u Jermeniji, Belgiji, i Slovačkoj prijavljena su po prvi put ove godine.

Trans osobe u Srbiji i dalje suočavaju s diskriminacijom, nasiljem i transfobičnim aktima, uključujući verbalno i fizičko nasilje, kako u privatnom životu, obrazovnim institucijama, radnom okruženju, tako i na ulicama i onlajn prostoru. Tragičan slučaj ubistva osamnaestogodišnje trans žene Noe Milivojev u Beogradu u julu ove godine izazvao je javni interes, istovremeno podižući svest o izazovima s kojima se trans osobe suočavaju. Međutim, ovaj slučaj takođe je izazvao porast transfobičnih komentara, govora mržnje i opšteg neprijateljstva u društvu.

U poslednje vreme, trans i rodno različite osobe u Srbiji postale su mete onlajn hajki od strane određenih grupa koje negiraju njihovo postojanje, šire neistine o njima i stvaraju atmosferu linča. Geten, kroz reviziju Zakona o rodnom identitetu, zahteva potpunu depatologizaciju trans i rodno različitih identiteta, eliminisanje medicinskih i psihijatrijskih pregleda i hormonske terapije kao preduslova za priznavanje identiteta. Borimo se za društvo u kojem trans osobe mogu rasti i razvijati se, a ne samo preživljavati.

Obeležavanje ovog datuma započelo je 1998. godine zahvaljujući inicijativi trans žene Gvendolin En Smit, u sećanje na Ritu Hester koja je bila žrtva ubistva u Masačusetsu. Deset godina kasnije, organizacija Transgender Europe pokreće projekt Izveštaja o monitoringu ubistava trans osoba, podsećajući nas da je borba protiv nasilja prema trans zajednici od suštinskog značaja.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još