Protest frilensera i frilenserki u Beogradu: plaćanje nagomilanog poreza

Veliki protest radnika i radnica na internetu (frilensera i frilenserki) održan je 16. januara sa početkom u 15h ispred Skupštine Srbije radi iskazivanja nezadovoljstva o odluci države u vezi naplate poreza za (prethodnih) šest godina rada.

Protest je organizovan uz veliki odziv građana i građanki širom Srbije koji su složno uzvikivali „Svi kao jedan“ tokom trajanja protesta, a na početku je minutom ćutanja iskazano poštovanje ubijenom Oliveru Ivanovicu i svim lekarima i lekarkama koji su izgubili život u borbi protiv koronavirusa.

Zatim se okupljenima obratila Mia Amon koja je u ime Uzdruženja zaštitnika preduzetnika i privrednika Srbije pružila podršku radnicima i radnicama na internetu u njihovoj borbi istakavši da oni „ništa ne duguju državi, već ona njima duguje pravedan sistem”.

Na protestu je govorila i Tatjana Ćopić iz perspektive samohrane majke koja kao frilenserka nije imala mogućnost na plaćeno porodiljsko odsustvo, a sada dobija pozive od Poreske uprave u vezi plaćanja poreza.

Predsednik udruženja radnika i radnica na internetu, Miran Pogačar istakao je da su državni zvaničnici pristali na pregovore, te da će u ponedeljak sesti za pregovarački sto sa predsednicom Vlade Srbije, ministrom finansija i direktorkom Poreske uprave.

Na brojim transparentima mogli su se videti natpisi poput “Koliki je porez za čist vazduh i pijaću vodu”, “Prvo zakon, onda porez”, “Da si bar porez prepisao Mali”, “Strani investitori subvencije, domaći radnici bez egzistencije”, “Ko radi boji se gladi”…

Radnici i radnice na internetu u očima države

Naime, radnici i radnice na internetu nemaju nikakvu pravnu i socijalnu zaštitu, pravo na bolovanje, trudničko i porodiljsko odsustvo, domaće institucije im ne mogu pružiti pravnu zaštitu u slučaju otkaza ili mobinga, ne postoji sigurnost zaposlenja, samim tim iz Udruženja smatraju da je trenutna poreska stopa (koja iznosi i do 50%) „neodgovarajuća i previsoka“.

Neki od dodatnih problema vezanih za ovu situaciju su i izostanak angažovanja Poreske uprave na informisanju poreskih obveznika prethodnih godina i nedefinisan status ove kategorije radnika i radnica u Zakonu o porezu na dohodak građana iz 2001. godine.

Imajući u obzir da u Srbiji boravi preko 100.000 radnika i radnica na internetu, da je naša drzaža jedanaesta u svetu i na četvrtom mestu u Evropi po broju radnika i radnica na internetu (Oxford Internet Institute’s Online Labour Index), ova odluka će uticati na veliki deo našeg stanovništva.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još