Preminuo Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs

Jedan od najboljih srpskih novinara i urednika Veselin Simonović sinoć je iznenada preminuo u Beogradu u 63. godini života.

Novinar hrabrog i oštrog pera, Veselin Simonović, u svojoj dugogodišnjoj karijeri radio je kao urednik u redakcijama „Borbe“, nedeljniku „Vreme“, kao i dnevnom listu „Blic“. Od 2020. godine bio je osnivač, direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs, kao i direktor lista „Nova“.

Bio je urednik najtiražnijih listova u vreme najturbulentnijih perioda. Tokom ratnih godina bio je dopisnik iz Ljubljane, u „Blicu” prošao kroz turbulentne godine Miloševićevog režima i tranzicije, a u vreme bombardovanja SRJ nalazio se na čelu ovog dnevnog lista. Kroz sve situacije i režime sačuvao je visoke novinarske standardne i profesionalnu etiku, kao i beskompromisni stav koji se nije ustručavao da iznese, koliko god to nekada bilo opasno.

Bio je oštri kritičar svakog režima i isticao da novinari „nisu ničiji”. „Oni su mislili da smo mi njihovi posle Petog oktobra. Ne, nismo vaši. Mi smo novinari“, rekao je Simonović posle smene vlasti Slobodana Miloševića Petog oktobra.

Isti stav ponovio je i prilikom osnivanja portala Nova.rs, gde je u prvoj kolumni istakao da „novinari neće štedeti nikoga”. „Naši novinari i urednici neće štedeti nikoga, biće kritični najviše prema vlasti, jer oni raspolažu našim parama i presudno utiču na naše živote, ali i prema opoziciji. Za nas nikad neće biti dovoljno da se neko izjasni da je protiv vlasti, to ga neće amnestirati od kritike“, napisao je tada Simonović.

Odškolovao je generacije novinara i urednika, od kojih su mnogi danas urednici u vodećim srpskim medijima. Uvek je bio spreman na saradnju sa drugim medijima i mladim novinarima, a i ZOOMER je imao tu čast da Simonovića ugosti u specijalnom izdanju emisije „Uređivanje – PRESEK GODINE“, objavljenom petog januara ove godine, u kome je Simonović govorio o ključnim događajima koji su obeleželi 2021. godinu.


IN MEMORIAM: Veselin Simonović

Avatar
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Korona je stigla u Severnu Koreju – ili je groznica?

Otkako se virus proširio iz Vuhana u Kini, skoro sve zemlje sveta imale su kontakt sa kovidom. Virus je stigao čak i...

Medijski stručnjaci i NVO osudili izveštavanje o majmunskim boginjama

Grupa organizacija i medija objavila je saopštenje u kojem se osuđuje neprofesionalno izveštavanje medija o širenju majmunskih boginja i dovođenja u vezu...

„Miredita, dobar dan”: festival otvoren uz lažne dojave o bombi

Izložbom „Sve naše suze” otvoreno je deveto izdanje festivala „Miredita, dobar dan”, koji će trajati do 28. maja na više lokacija u...

RTV o „majmunskim boginjama” kao mediji o HIV-u 80ih

Ako vas zanima kako su mediji izveštavali o početku HIV pandemije ne morate tražiti arhive stare 40 godina - dovoljno je da...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još