Dan pobede: da li je zlo pobeđeno?

Dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu proslavlja se kao Dan pobede i obeležava svakog devetog maja. Konačno je rat završen tek nekoliko meseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana, nakon što su pale dve atomske bombe. Više od 70 godina kasnije, nakon ko zna koliko još ratova, bombi i terorističkih napada širom sveta – da li je nacizam ikada pobeđen i gde on leži danas?

Možemo da počnemo od svog dvorišta, od neonacističkih i fašističkih grupa koje delaju u Srbiji, umivene u retoriku „rodoljublja”, ili „brige za srpsku naciju”, ili nešto potpuno deseto. Možemo da krenemo od grupa koje se trude da, umivene u tu istu retoriku „očuvanja nacije” i „tradicionalne porodice” ukinu sva ljudska prava svim građanima i građankama koji se ne uklapaju u tu njihovu viziju, bilo da su oni LGBT+ osobe, nacionalne ili verske manjine ili naprosto – žene, žene koje ne žele da im jedina uloga bude uloga majke i domaćice i žele da raspolažu svojim telom i životom. Možemo da krenemo i od rehabilitacije saradnika okupatora u Drugom svetskom ratu, počev od Nedića, Ljotića i Mihajlovića, a možemo da tragove ove ideologije vidimo i u veličanju ratnih zločinaca i nespremnošću da se suočimo sa prošlošću i zločinima iz prošlosti. Možemo da se zadržimo u svom komšiluku i da ih suočimo sa istim tim stvarima u njihovom dvorištu. A možemo i da bacimo kosku u dvorište Evropske unije i da ih podsetimo da u njihovim okvirima funkcionišu zemlje koje su podizale bodljikavu žicu kako bi sprečile migrante da uđu. Migrante druge vere i boje kože, pošto sa izbeglicama koji su hrišćani bele kože, ispostaviće se nažalost par godina kasnije, ne postoji problem.

A možemo i da odemo tamo gde je nacistička retorika danas najglasnija – na teritoriju nezavisne države Ukrajine koja mesecima trpi rusku agresiju. I to u ime „specijalne vojne operacije” koja za cilj ima „denacifikaciju” ove države. Evidentno je da se nacizam, sudeći po retorici, nalazi se u nekadašnjem SSSR-u, ali gde? U Ukrajini? Ili Rusiji?

„Dan pobede” nam ove godine više nego ikad jasno pokazuje da je Hitler umro, ali njegova ideologija nije.

Iako se mnogo govorilo o tome, do „Dana pobede” rat u Ukrajini nije završen, a Rusija nije uspela da pokori Ukrajinu toliko brzo koliko je očekivala. Rat traje, sankcije traju i u njima učestvuje cela Evropa – izuzev Srbije. U Srbiji se održavaju protesti podrške Rusiji, a Ambasada Rusije organizuje povorku „Besmrtni puk“ kroz centar Beograda povodom Dana pobede. Legitimno. Rusija koja je pretprela ogromne gubitke u Drugom svetskom ratu i bila ključni faktor oslobođenja od nacizma treba da organizuje povorke, pa i u zemlji koja je takođe pretrpela ogromne gubitke, bila kolevka partizanskog pokreta i znala na kojoj je strani istorije. Bar do pre nekih 30 godina.

Putem svojih duboko kontrolisanih medija (ako niste znali, u „slobodnoj” Rusiji će vam ugasiti medij ako obavestite građane da se u Ukrajini vodi RAT) Putin se obratio celoj nekadašnjoj SSSR javnosti i istakao „da je zajednička dužnost svih da se spreči oživljavanje nacizma“, prenosi B92. Putin je iskoristio priliku da i liderima Donjecke narodne republike i Luganske narodne republike takođe čestita godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu. Ako niste u toku, to su države koje su uz njegovu podršku jednostrano proglasile nezavisnost od suverene republike Ukrajine, isto kao i Krim. Isto kao i Kosovo 2008. godine.

Ruski predsednik rekao je da će „kao i 1945. pobeda biti naša”, upoređujući poređenja između događaja iz Drugog svetskog rata i sukoba u Ukrajini. Samo što je i dalje ubeđen da je on na pravoj strani istorije.

Danas se naši vojnici, kao i njihovi preci, bore rame uz rame da oslobode svoju domovinu od nacističke prljavštine, uvereni da će, kao 1945. godine, pobeda biti naša“, rekao je Putin u poruci u nedelju stanovnicima bivšeg sovjetskog bloka kao i onima iz separatističkih regiona istočne Ukrajine, piše B92.

Otvoreno je pitanje, šta je to domovina, čija domovina i zašto ceo nekadašnji SSSR u ovome čuje pretenzije o „velikoj Rusiji”?

Priča ima i svoju drugu stranu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kazao je, uoči Dana pobede u Drugom svetskom ratu, da se „zlo vratilo u Ukrajinu” i da se „život za koji su se vojnici borili u tom ratu okončao 24. februara, kada je započela ruska invazija“, piše N1.

Zlo se ponovo vratilo. U različitoj uniformi, pod drugačijim sloganima, ali u istu svrhu“, kazao je Zelenski u video obraćanju.

Zelenski je optužio Rusiju da primenjuje „krvavu rekonstrukciju nacizma“, navodeći da ruska vojska kopira nacističke zločine tokom svoje invazije na Ukrajinu i dodao da će Ukrajina i njeni saveznici pobediti jer „nijedno zlo ne može da izbegne odgovornost, ne može se sakriti u bunker“, poručio je on, jasno aludirajući na poslednje dane Adolfa Hitlera.

Jedna stvar je jasna – slavimo dan pobede nad ideologijom koja nije pobeđena. Osam dana nakon što smo proslavili praznik rada u kapitalizmu, u društvu u kome su radnička prava uvijena u pelene.

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Španski zakon o odsustvu zbog menstruacije prvi takav zakon u Evropi

Španija ima velike šanse da postane prva evropska država koja će pokrivati troškove bolovanja za radnice koje imaju bolove tokom menstruacije.

„Miredita, dobar dan”: festival otvoren uz lažne dojave o bombi

Izložbom „Sve naše suze” otvoreno je deveto izdanje festivala „Miredita, dobar dan”, koji će trajati do 28. maja na više lokacija u...

RTV o „majmunskim boginjama” kao mediji o HIV-u 80ih

Ako vas zanima kako su mediji izveštavali o početku HIV pandemije ne morate tražiti arhive stare 40 godina - dovoljno je da...

Prvi osuđeni ruski vojnik za ratne zločine u Ukrajini

Ruskom vojniku u Ukrajini počelo je suđenje za ubistvo nenaoružanog ukrajinskog civila. Ovaj slučaj otvoren u Kijevu prvi je slučaj u kojem...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još