„Šurda“ dobio spomenik u Niškoj Banji

Glumac i reditelj Ljubiša Samardžić (1936-2017) dobio je spomenik u Niškoj Banji, gradu u kojem je živeo od svoje desete godine do odlaska na fakultet u Beograd, piše N1.

Spomenik, koji je postavljen u centralnom šetalištu u banjskom parku, urađen je po legendarnom liku Šurde, koji je Samardžić tumačio u seriji „Vruć vetar“. Spomenik je otkrila supruga glumca, Mirjana, sa četvoro unučadi, a među prisutnima na otkrivanju spomenika bili su i Samardžićeva ćerka sa suprugom, predstavnici Grada Niša i Opštine Niška Banja i građani.

Kako pišu Južne vesti, Mirjana Samardžić je navela da su njenog supruga s Niškom Banjom povezivale lepe uspomene.

Često je pričao o Niškoj Banji i mi smo često dolazili ovde, dolazili smo i na niške festivale. Voleo je da dođe, da vidi svoje drugare„, izjavila je Mirjana Samardžić i dodala da je dobra ideja to što je spomenik njenom suprugu urađen po liku Šurde, i da će se ljudi setiti lepih vremena kada ga vide.

Lepo je dočarao taj lik, a bio je potpuno suprotan njegovoj prirodi. On je bio radan, vredan čovek. Daleko od toga da je ležao uz kaficu“, istakla je ona.

A inspiraciju za „ŠurduSamardžić je, prema prisećanju prijatelja, našao upravo u Niškoj Banji.

Kada se pripremao za ulogu Šurde, dolazio je kod mene u radnju da mu pokažem čega sve ima u jednoj frizerskoj radnji, kako se drži brijač, kako se sapuna„, prisetio se Rastko Manojlović iz Niške Banje, poznatiji kao „Aca brica“ i dodao da je Samardćiću on bio glavni frizer za filmove „Prekobrojna“ i „Kuda idu divlje svinje„.

Fotografija sa otkrivanja spomenika, izvor Južne vesti

Ljubiša Samardžić (Skoplje, 19. novembar 1936 — Beograd, 8. septembar 2017) bio je srpski i jugoslovenski glumac, reditelj i producent. Karijeru je započeo šezdesetih godina prošlog veka glumeći uglavnom u partizanskim filmovima. Samardžić je jedini srpski glumac nagrađen Zlatnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji (1967).

Rođen je u Skoplju, u porodici rudara koji su radili u rudniku uglja Jelašnica kod Niške Banje. Studirao je pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Njegov talenat je otkriven veoma rano i dobio je stipendiju za studije kod režisera Bojana Stupice. Samardžić je završio Akademiju u Beogradu.

Bojan Stupica mu je pribavio stipendiju Ateljea 212, ali je, privučen filmom, na sceni igrao tek na samom početku karijere. Proslavio se pre svega ulogama na filmu, pre svega u ratnim filmovima i komedijama, a kasnije i u delima društvene problematike, kao što su „Ljubavni život Budimira Trajkovića„, „Smrt gospodina Goluže„, „Život je lep„, „Kuća pored pruge“ i drugi. Iako je na televiziji nastupao relativno malo, upravo to će postati njegove kultne uloge, kao što su glavne uloge u serijama „Kuda idu divlje svinje„, „Dimitrije Tucović“ i naravno – „Vruć vetar“ i „Policajac sa Petlovog brda„, koje postaju njegova lična karta.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još