Premijere filmova „Mrak“, „Heroji“ i „Organizmi“ obeležile drugi dan FEST-a

Druge večeri Međunarodnog filmskog festival publika je imala priliku da uživa u nekoliko premijernih projekcija.

Film „Mrak“

Nagrađivani reditelj i scenarista Dušan Miličić zajedno sa glumcima Danicom Ćurčić, Mionom Ilov, Slavkom Štimcem, Flaviom Perentijem i Darenom Petijem i producentkinjom Snežanom van Hauvelingen predstavili su film „Mrak“. Radnja ovog filma dešava se u zabarikadiranoj kući u planinskoj zabiti Kosova: Djevojčicu Milicu (Miona Ilov), njenu majku Vukicu (Danica Ćurčić) i dedu Milutina (Slavko Štimac) prati strah (od gledaocima nevidljivog) neprijatelja.

Miličić je podijelio svoje trenutne utiske o učešću na FEST-u i uporedio ih sa onim kada je 2015. Dobio priznanje za najbolju režiju.

„Ja sam odrastao na Festu i uvek sam imao tremu kada dolazim na festival, čak i kada nisu bili moji filmovi na programu, ne znam zašto. Sada, međutim, osećam veću tremu nego kada sam prošli put učestvovao, verovatno zato što sam stariji a mislim i da sam napravio bolji film.“, izjavio je Milić, domaćoj publici poznat i po ostvarenjima „Jagoda u supermarketu” i „Guča!”.

Potom je istakao da je primarna emocija ovog ostvarenja upravo strah.

„Polazna tačka je bila ta da je najveći strah onaj u našim glavama, od nekog nevidljivog zla. Prvo sam obradio priču u dramskom žanru a onda shvatio da mnogo bolji potencijal ima ako je stavim u neki drugistil, u ovom slučaju psihološkog horora. Kada zadate sebi strah kao temu onda radite sve na tome da taj strah učinite što je moguće većim i jačim, tako da se ovde to postepeno gradilo, od scenarija do samog snimanja.“

„Za glumicu Danicu Ćurčić ovo je bila jedna veoma izazovna uloga s obzirom da prvi put igra na maternjem jeziku. Mnogo dobro se osećam u Srbiji i velika mi je čast što sam deo ove fantastične ekipe i ovog filma. Ovaj projekat je poseban za mene jer je prvi koji sam snimila u Srbiji. Uloga je bila vrlo zahtevna jer je u filmu non-stop velika tenzija, jer govorimo o ratu koji besni ne samo oko nas već i između nas i u nama samima.“, rekla je Danica.

Film „Mrak“ prikazan je u okviru Glavnog programa ovogodišnjeg FEST-a.

Film „Heroji“

Ovaj antiratni esej pretočen na platno smešten je u vrijeme neposredno nakon Boja na Kosovu, a radnja prati junaka koji se vraća iz bitke i u šumi sreće poludivljeg dječaka.

Reditelj Goran Nikolić navodi da su ovo duboka i intimna unutrašnja previranja glavnog junaka:

„Mislim da je odsustvom replika film dobio na nekoj egzotičnosti i svako ko voli film će ovom filmu dati šansu. Koliko god da nekom na prvi loptu„ film bez dijaloga“ može da zazvuči kao da je pravljen za određeni krug ljudi, kad otvorenog srca i uma uđe u ovaj film shvatiće da je pred njim jedna prijemčiva priča“,rekao je Nikolić i dodaje da je želio ispričati humanu priču koju je stavio u vrijeme koje je aposlutni kontrast tome. „Boj na Kosovu, pored toga što je veliki istorijski momenat, takođe je nešto što je pokriveno najvećim oreolom mita od svega što se ikad desilo na ovim našim prostorima, a sa druge strane postojala je potreba da damo neko dostojanstvo istorijskom filmu koji se bavi tim periodom.“

Zanimljiv podatak koji je glumačka ekipa istakla jeste da je glavni glumac Mladen Sovilj nosio isti štit i mač koji je koristio i Žarko Laušević igrajući Miloša Obilića u kultnom ostvarenju Zdravka Šotre „Boj na Kosovu“, te ih je to inspirisalo da upravo Laušević bude narator.

Kratki film „Organizmi“

Glumac Mladen Sovilj predstavio se publici na još jednoj FESTovskoj premijeri iste večeri u kratkom filmu „Organizm“ reditelja Nikole Polića. Sovilj tumači ulogu Petra čiji je život na prekratnici kada se njegova sestra udaje i odlazi iz zajedničkog stana.

„Želeo bih da se zahvalim FEST-u koji podržava mlade umetnike i neguje kratki film koji u današnjem trenutku ima veoma malo mesta za prikazivanje“,  rekao je mladi glumac, te dodao da se svima dešavaju životni lomovi različitih intenziteta. „To su oni momenti  kada osećaš nove mehanizme i kada se pitaš da li sve što si do tada u životu radio ima smisla i da li možda više toga u išlo od tebe nego ka tebi.“

Fotografije: FEST

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još