Predstava o Barili ovog četvrtka u Reflektoru

Nakon što je prethodno zakazano izvođenje odloženo zbog bolesti izvođača, predstava o Mileni Pavlović Barili, „San o Mileni“, biće izvedena ovog četvrtka od 21h na sceni Reflektor Teatra u Dorćol Platz-u u Beogradu. Predstava će ujedno zatvoriti „Četvrtak pod reflektorom“ – letnji program Reflektor teatra koji je trajao dva meseca.

Milena Pavlović Barilli (1909-1945) je slikarka, poetesa, scenografkinja, ilustratorka, preteča savremene multimedijalne umetnice. Predstava San o Mileni nastala je iz dokumentarnog istraživanja biografije slikarke u kontekstu socijalnog političkog koncepta međuratnog perioda dvadesetog veka u kom je živela.

„San o Mileni – je dokumentarna predstava koja barata vezom biografskih i naslikanih pejzaža Milenine duše. Milena je bila umetnica na tržištu između dva rata. Nomad između sudarenih svetova oca i majke. Umetnica velike veštine, neverovatno uzbudljiva slikarka”, izjavila je za Zoomer Jelena Bogavac, rediteljka predstave.

U predstavi igraju Tijana Višković, Aleksandra Veljković, Jovan Zdravković i Marko Panajotović, a uz Jelenu Bogavac, kao stručni saradnik na razvoju predstave učestvovao je i najveći poznavalac lika i dela slikarke Miodrag Kovačević koji je za Zoomer objasnio šta ovu predstavu čini jedinstvenom.

„Unitaktnost se vidi u istraživačkom radu koji se ogledao u vrlo kompleksnom, inspirativnom i raznovrsnom procesu građenja predstave i u spremnosti učesnika procesa da uče o Mileni, da zalaze u njene i sopstvene dubine dok tragaju za istinom koju treba poroditi i podeliti sa sobom i drugima. Takođe, od većine drugih dela na ovu temu ovu predstavu razlikuje iščitavanje Milenine biografije i promišljanje o istom kroz savremena i inovativna umetnička sredstva i pristupe, sa elementima performansa koji sam iz svog bogatog iskustva u oblasti multimedijalnog performansa uneo u teatarske okvire, ali uvek sa odgovornošću prema ovoj velikoj umetnici, jasnim otklonom prema neistinama, spekulacijama i beskorisnim mitovima koji postoje o nekim nedovoljno jasnim ili nepoznatim tačkama Mileninog puta, koji su osmišljeni samo da bi degradirali i umanjili značaj i vrednost ove umetnice”, smatra Kovačević.

VIDIMO SE JOŠ JEDNOM POD REFLEKTOROM, U ČETVRTAK 26. AVGUSTA!

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još