Ponovljeni ili novi izbori u Beogradu – koja je razlika i zašto je bitna

Trenutno se u javnosti govori o tome da će u Beogradu najverovatnije doći do novih, a ne ponovljenih izbora, kao i o tome da vladajuća stranka negira bilo kakve veće neregularnosti na izborima koji su se održali 17. decembra.

Zašto su ove dve činjenice povezane?

Iako možda zvuči kao da između ponovljenih i novih izbora ne postoji velika razlika, to nije slučaj.

Ponavljanje izbora podrazumeva priznanje da izbori 17. decembra nisu bili regularni, što se u velikoj meri kosi sa narativom vlasti. S druge strane, raspisivanjem novih izbora šalje se poruka da su prošli izbori bili legitimni, te da je problem bio neuspeh formiranja većine u beogradskoj skupštini.

Bitno je napraviti razliku između ova dva pojma i obratiti pažnju na narativ koji vlast servira i na koji način raspisivanje novih izbora može koristiti kao legitimacijsko oružje, i ne zaboraviti na sve zabeležene neregularnosti na izborima 17. decembra, kako od domaćih tako i od stranih institucija (izveštaj ODIHR možete pročitati ovde).

Iako na ovo treba obraćati pažnju stalno, ključno je obratiti pažnju na detalje u periodima poput ovog, to jest pre i nakon (a u ovom slučaju ponovo pre) izbora, kada smo najpodložniji političkim narativima, i ne dopuštati da se ispod radara proalze činjenice koje mogu imati dugoročne posledice društvene percepcije na stanje u državi.

Ina Stanković
Ovo ćete srediti u montaži.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još