Pomen žrtvama Racije „Novom Sadu zauvek ostala trauma, a čovečanstvu opomena”

„Novosadska racija 1942. godine je najveći zločin u istoriji našeg grada. Prvi mesec godine nas podseća na stravičan zločin okupacione vojske fašističke Mađarske. Ovaj zločin se na teritoriji Bačke odvijao tokom čitavog januara 1942. godine. Surovim metodima likvidacije samo je u Novom Sadu ubijeno preko 1200 naših sugrađana, mahom Jevreja, Srba i Roma. Njihov jedini greh je bio njihovo etničko i nacionalno poreklo. Danas, 79 godina posle ovog surovog zločina fašizma, suočeni smo sa nacionalizmom i fašizmom koji prožima sve pore našeg društva. Glasovi protiv fašizma sve su tiši i sve više se potiskuju na marginu javnog govora. Nacionalizam je društveno interiorizovan.“ izjavljuje Antifašistička akcija Novi Sad.

Treba uvek da budemo svesni ovog zločina i da nam on bude na umu u borbi protiv fašizma i antisemitizma, kao i u rasnoj i etičkoj netoleranciji, jer iako smo u 21. veku, etička netrpeljivost i dalje postoji. Možda ne želiš da je vidiš i zatvoriš oči, ali ona je svuda oko tebe. A zašto neko ko je druge vere, jezika i boje kože ima manje prava da živi srećan i normalan život? Nema.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević je 22. januara na pomenu žrtava Racije, ovo istrebljenje okarakterisao kao „najveću novosadsku tugu“ i podsetio da je „ Novom Sadu zauvek ostala trauma, a čovečanstvu opomena”.

Skup je okupio na stotinak antifašističkih aktivista koji su ocenili da je danas suprodstavljanje fašizmu potrebnije nego ikada nakon Drugog Svetskog rata i da fašizam pronalazi krivce za siromaštvo u migrantima i pripadnicima druge nacije umesto u kapitalistima.

Vence na spomenik „Porodica na Keju“ žrtava racije, pored gradonačelnika, položili su i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, ambasadori Izraela i Mađarske, predstavnici Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i potomci žrtava Novosadske racije.

Ovogodišnja manifestacija „Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije“ prikazaće dva filma „Časovi persijskog“ i „Život je lep“ u velikoj sali Kulturnog centra i jednu onlajn konferenciju „Glas žene iz ledene tišine“.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još